Gå direkt till innehåll

Ämnen: Rasism, diskriminering

Ungdomar fick ställa frågor till Christopher Thorén och Hanna Rajs under ett panelsamtal om islamofobi och antisemitism. Foto: Jonas Santos

Upptäckte likheter mellan religionerna

Tider av krig och konflikt brukar sällan leda till ökad förståelse och samtal om likheter mellan grupper, men i nordöstra Göteborg har det skett. På hemlig plats och under visst säkerhetspådrag har 25 ungdomar med muslimsk, judisk och kristen tro träffats för att dela erfarenheter.

Antisemitism, islamofobi och bygga relationer i fokus på interreligiös träff

Företrädare för muslimska, judiska och kristna samfund har i veckan träffats för att diskutera antisemitism och islamofobi och bygga relationer. Mötet arrangerades av Tro & Respekt: Interreligiösa rådet i Nordost på initiativ av kommunstyrelsens ordförande. Under kvällen uttalades en vilja om att utveckla kontakten och fortsätta bygga relationer i syfte att öka respekt och tolerans.

Barakat Ghebrehawariat samtalar om inkluderande språk på Kulturhuset Bergsjön den 21 mars. Foto: Daniela Spiroska

Antirasism i fokus på Kulturhuset Bergsjön

Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering den 21 mars uppmärksammas på Kulturhuset Bergsjön genom Dagen mot rasism. Statsvetaren och föreläsaren Barakat Ghebrehawariat samtalar med Ina Dowland Herrera från den antirasistiska digitala plattformen TNKVRT och bossa nova- och jazzsångerskan Miriam Aïda med band bjuder på konsert.

Bild: Polisen

Välkommen på pressträff om GVI Göteborg – vägra gängvåld

Pressinbjudan 230517 Vi vill inte att du ska dö eller döda... ... och vi accepterar inte att du eller nån annan i din grupp använder grovt våld. Väljer ni att inte lyssna kommer det att bli tydliga och märkbara konsekvenser för hela gruppen. Ni ska också veta att det finns hjälp att få för att lämna kriminaliteten och välja ett annat liv.

Bristande kunskaper om rasism bland unga i nordöstra Göteborg

En rapport gjord av projektet Motståndskraft mot rasism visar att ungdomar i nordöstra Göteborg som utsätts för rasism inte alltid är medvetna om det. Rasism är väldigt normaliserat och många vet inte vart de kan vända sig om de blir drabbade. Ofta anser inte heller ungdomarna att det är meningsfullt att anmäla när de utsätts för diskriminering.

Hur går arbetet för en stad fri från rasism?

Hur går arbetet för en stad fri från rasism?

På den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering, måndag den 21 mars, bjuder Göteborgs Stad in till dialog om stadens arbete mot rasism på Blå Stället.

Patrik Hermansson Foto: David Lagerlöf

Fascism i dåtid och nutid uppmärksammas på Black Ribbon Day

För fjärde året i rad högtidlighåller Göteborgs Stad Black Ribbon Day. I år uppmärksammas dagen genom två digitala föreläsningar där fokus sätts på Sveriges agerande i samband med Förintelsen samt dagens högerextrema rörelser.

Bild: Maja Kristin Nylander

Pressinbjudan: Göteborgarnas attityder till romer – presentation av ny undersökning

Vad har göteborgarna för kunskaper om och attityder till romer, romsk kultur, historia och situation i samhället? Nu presenterar Romano Center i Väst resultaten av en ny attitydundersökning. Den visar bland annat att det finns en bild av att romer och övriga svenskar inte lever jämlikt. Samtidigt är fördomarna hos yngre göteborgare mindre utbredda än hos äldre, trots att unga har lägre kunskaper.

Under West Pride arrangerar Göteborgs Stads HBTQ-råd en öppen hearing där uppföljningen av stadens hbtq-plan presenteras. Illustration: Göteborgs Stad

Uppföljning av hbtq-planen presenteras under West Pride

Nu startar West Pride, där Göteborgs Stad liksom tidigare år är en viktig aktör och stolt partner. Under West Pride bjuder stadens HBTQ-råd in till en hearing för att göra Göteborg till en ännu bättre hbtq-stad.

Romano Center i Väst erbjuder stöd och service till personer med romsk bakgrund. Bild: Maja Kristin Nylander

Kultur- och demokratiministern besöker Romano Center i Väst

Fredag den 22 februari får Romano Center i Väst besök av kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Syftet med besöket är att ta del av information om verksamheten och dess uppdrag. Centret invigdes i oktober 2018 och erbjuder råd, stöd och service till personer med romsk bakgrund. Representanter från media är välkomna att närvara.

 Bild: Patrik Svedberg

​Äntligen har Rutan fått en plats i Göteborg

En frizon där tillit och omsorg råder, där vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad. Det är Rutan. Den 1 december invigs den nio kvadratmeter stora frizonen på Landala Torg. Det blir Sveriges tredje ruta och Göteborgs första. Regissören Ruben Östlund, en av initiativtagarna, är nöjd att äntligen ha Rutan på plats i Göteborg.

Fler söker stöd för sexualbrott sedan #metoo

Fler söker stöd för sexualbrott sedan #metoo

Allt fler söker hjälp på Stödcentrum för brottsutsatta sedan #metoo-uppropet startade. Antalet ärenden som rör sexualbrott har ökat med 52 procent jämfört med samma period förra året.

Konferens om hatbrott ska sprida kunskap

Konferens om hatbrott ska sprida kunskap

Kompetenscentrum om brottsutsatthet anordnar fredag 9 juni en konferens om hatbrott tillsammans med Länsstyrelsen Västra Götaland och Brottsoffermyndigheten.