Pressmeddelande -
Välkommen på pressträff om GVI Göteborg – vägra gängvåld
Pressinbjudan 230517
Vi vill inte att du ska dö eller döda…
… och vi accepterar inte att du eller nån annan i din grupp använder grovt våld. Väljer ni att inte lyssna kommer det att bli tydliga och märkbara konsekvenser för hela gruppen. Ni ska också veta att det finns hjälp att få för att lämna kriminaliteten och välja ett annat liv.
Det är kärnan i det gemensamma budskap som förmedlades vid ett så kallat call-in som genomfördes i centrala Göteborg under tisdagskvällen den 16 maj.
Call-in är en intervention i form av ett stormöte dit medlemmar från våldsdrivande grupperingar i kriminella miljöer kallas. På plats får de lyssna på tal från myndigheter, Göteborgs Stad, sjukvården och lokalsamhället som företräddes av sorgens, ångerns och hoppets röster.
Välkommen på pressträff om GVI Göteborg – vägra gängvåld
Tid: onsdag den 17 maj kl. 11.00.
Plats: Gamla Ullevi, Ullevigatan 11
Medverkande:
Anna Pellegrini, samordnare för GVI; Göteborgs Stad
Linda Sjöström, samordnare GVI, polisområde Storgöteborg
Lovisa Nygren, chef, Frivården Göteborg
Några av talarna som medverkade på call-in
Anmälan och kontakt (Obligatorisk föranmälan)
Åsa Henskog, kommunikatör, socialförvaltningen Centrum, Göteborgs Stad
Telefon: 0705-76 49 04, e-post: asa.henskog@socialcentrum.goteborg.se
Camilla Fogelhamre, kommunikatör polisen
Telefon: 0704-85 75 08, e-post: camilla.fogelhamre@polisen.se
Välkommen!
Bakgrundsinformation
GVI Göteborg – vägra gängvåld
För att minska grovt våld i kriminella miljöer genomförs satsningen GVI Göteborg – vägra gängvåld.
Arbetet bedrivs enligt strategin Group Violence intervention (GVI) men utgår från de lokala förutsättningarna i Göteborg.
GVI är ett komplement till de befintliga åtgärder som redan görs för att bekämpa grovt våld i kriminella miljöer. Det som kännetecknar GVI är ett gemensamt riktat fokus på våldet och de grupper som är våldsdrivande.
Tredelad strategi
Kommunikation: ett gemensamt budskap från samhällets aktörer om att våldet måste upphöra. Detta genomförs genom direktkommunikation med gruppmedlemmarna – antingen vid ett stormöte (call-in) eller individuellt möte (custom notification).
Sanktioner: snabba, kännbara och förutsägbara konsekvenser för hela gruppen som fortsätter att använda våld. Eftersom det är grupper som driver våldet kommer detta ge större effekt än insatser som har ett individfokus.
Ett erbjudande om hjälp: alla gruppmedlemmar som vill lämna det kriminella livet ska få hjälp att göra det.
Samverkande parter
GVI- bedrivs i nära samverkan mellan Göteborgs Stad, polisområde Storgöteborg och frivården i Göteborg. Dessutom är lokalsamhället en betydelsefull aktör och en viktig röst i det gemensamma budskapet från samhället om att våldet måste upphöra.
Uppdrag och organisation
Våren 2022 undertecknade de tre samverkansparterna en avsiktsförklaring om att implementera GVI i Göteborg. Dessutom har Polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet ett regeringsuppdrag att sprida GVI-strategin i Sverige.