Gå direkt till innehåll

Ämnen: Politik, allmänt

Bild: Polisen

Välkommen på pressträff om GVI Göteborg – vägra gängvåld

Pressinbjudan 230517 Vi vill inte att du ska dö eller döda... ... och vi accepterar inte att du eller nån annan i din grupp använder grovt våld. Väljer ni att inte lyssna kommer det att bli tydliga och märkbara konsekvenser för hela gruppen. Ni ska också veta att det finns hjälp att få för att lämna kriminaliteten och välja ett annat liv.

Tre planbesked vid Västra Eriksberg/Sannegården är ett av ärendena som kommer upp i stadsbyggnadsnämnden 21 februari.

Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd 21 februari kl. 11.50

Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 21 februari kl. 11:50. Ärenden vi lyfter på pressinformationen är bl a samråd om detaljplan för bostäder, centrumutveckling och infrastruktur vid Kämpegatan, tre planbesked vid Västra Eriksberg/Sannegården samt antagande av detaljplan för bostäder vid Majvik, Torslanda. Vill du som journalist medverka behöver du anmäla dig.

Göteborgs Stads demokratibuss turnerar fram till valet för att få fler att rösta den 11 september.

Demokratibussen ska få fler att rösta

Första stopp Biskopsgården! Torsdagen den 11 augusti åker Göteborgs Stads demokratibuss ut på turné till ett tjugotal platser runtom i kommunen. Ungefär samtidigt landar en informationsfolder i brevlådorna i utvalda bostadsområden. Syftet är att få fler invånare att rösta i valet, i områden där valdeltagandet tidigare har varit lågt.

Göteborgarnas förtroende för hur staden sköts har ökat

Göteborgarnas förtroende för hur staden sköts har ökat

Fler göteborgare än tidigare år, är nöjda med hur demokratin fungerar i Göteborg. Även förtroendet för politiker och kommunens verksamheter har ökat något sedan förra mätningen. Det visar resultaten av den årliga SOM-rapporten för Göteborg, som presenterades den 7 juni.

Förslagslådan Göteborgsförslaget används flitigt av göteborgarna visar årets SOM-undersökning

Förslagslådan Göteborgsförslaget används flitigt av göteborgarna visar årets SOM-undersökning

För femte året i rad har SOM-institutet ställt frågor direkt till göteborgarna för att ta reda på hur de upplever sin stad. Andelen göteborgare som är nöjda med demokratin i Sverige har ökat under flera år, vilket även framgår i årets undersökning. Unga människor upplever större möjlighet att kunna påverka politiska beslut än vad äldre gör i den senaste undersökningen.

Vy från Drottningstorgsbron i Göteborg. Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Ett miljö- och klimatprogram som sätter fart på omställningen

Göteborg lägger ribban högre än någonsin för kommuners miljö- och klimatarbete. Kommunfullmäktige har nu klubbat igenom stadens nya miljö- och klimatprogram. – Nu har vi allt på plats för att kunna nå en ny nivå på vårt miljö- och klimatarbete i Göteborg. Tillsammans ska vi skapa en hållbar stad, säger Emmyly Bönfors (C), ordförande i miljö- och klimatnämnden.

Som nummer två från vänster på översta raden visar Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, upp Göteborgs Stads påskrivna klimatkontrakt.

Här signerar Göteborg Klimatkontrakt 2030

​I dag, den 11 december 2020, är en stor dag för klimatomställningen i städer. De första klimatkontrakten i Europa har nu signerats. Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, skrev under för Göteborgs del. – Det här ligger helt i linje med stadens nya miljö- och klimatprogram, säger han.

Fler upplever att de kan påverka politiken

Fler upplever att de kan påverka politiken

Under 2019 såg fler göteborgare ljust på sina möjligheter att påverka politiska beslut i staden än året före. Nöjdheten med demokratin och tilliten till andra människor är stabil över åren. SOM-institutets rapport ”Demokrati och delaktighet i Göteborg” ger en bild av vad göteborgarna tycker om demokratin, sina egna möjligheter att påverka och om trygghet och tillit i bostadsområdet.

Det nya miljö- och klimatprogrammet har tre miljömål för naturen, klimatet och människan.

Tyck till om ett miljö- och klimatprogram som höjer ribban och ökar takten

Nu höjer Göteborg ribban på kommuners miljö- och klimatarbete. Stadens nya miljö- och klimatprogram fokuserar på att öka takten på arbetet och går nu ut på remiss. – Vi har tänkt nytt i arbetet med programmet, jobbat tätt med andra förvaltningar och nu vill vi uppmana alla att tycka till – det är tillsammans vi skapar en hållbar stad, säger Mathilda Edlund på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Miljöförvaltningens projektledare Mathilda Edlund presenterar arbetet med Göteborgs Stads nya miljö- och klimatprogram. Foto: Ulrik Fallström

Nytt miljö- och klimatprogram med fokus på att få saker att hända

Göteborgs Stad ska få ett nytt miljö- och klimatprogram. Fokus är på att öka takten i miljö- och klimatarbetet. – Med det här programmet kommer vi i miljö- och klimatnämnden att kunna driva på omställningen mot en ekologiskt hållbar stad, säger Emmyly Bönfors (C), nämndens ordförande. Nu ska kommunstyrelsen ta ställning till programmet innan det går ut på remiss.

Vatten och grönska ger liv till staden. Kanalen vid Drottningtorget. Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Strategier antagna för att bevara och utveckla naturen i Göteborg

Nu har programmet för biologisk mångfald och ekosystemtjänster antagits av kommunfullmäktige i Göteborgs Stad. — Naturen är hotad både lokalt och globalt. Men det är fullt möjligt att bevara och utveckla den biologiska mångfalden, samtidigt som staden växer, och det har vi ett beslut på att vi ska göra nu, säger Klara Jansson, miljöutredare på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Stadsrevisionens granskning av verksamhetsåret 2018 är avslutad

Stadsrevisionens granskning av Göteborgs Stads nämnder (inkl. kommun-styrelsen) visar att nämnderna till viss del har åtgärdat den kritik och de rekommendationer som lämnades förra året. Men granskningen visar även att det finns brister som kvarstår och att nya brister har identifierats. Två av nämnderna – Lokalnämnden och Lundby stadsdelsnämnd – får i år det som kallas för revisionskritik.

Ungdomasfullmäktige sammanträder i Börsen. Bild: Anna Sigvardsson

Dags för val till ungdomsfullmäktige

Den 9–20 november är det val till Göteborgs ungdomsfullmäktige. Alla barn och unga som bor i Göteborg och har börjat femte klass men ännu inte fyllt 18 år får rösta. De som väljs får en möjlighet att påverka politiker och tjänstepersoner.

Bild i pdf-format finns under relaterad information.

Framåt för Hisingen i färsk undersökning från SOM

För andra året i rad har Göteborgs Stad tagit hjälp av SOM-institutet vid Göteborgs universitet, för att mäta hur nöjda medborgarna är med demokratin i Göteborg. Och det ser ut att gå försiktigt uppåt. Framför allt indikerar resultatet att något verkar ha hänt på Hisingen: de tre stadsdelar med störst positiv förändring i attityd till demokratin är Lundby, Norra Hisingen och Västra Hisingen.

Foto: Peter Svenson

Göteborgs Stad undersöker vad göteborgarna tycker om demokratin

SOM-institutet har i samarbete med Göteborgs Stad genomfört en undersökning som riktar sig specifikt till dem som bor i Göteborg. Detta är den första i en serie mätningar över tre år, som ska ge underlag till kommunens arbete med att öka delaktigheten och inflytandet för göteborgarna.

Rådhuset och Gustaf Adolfs torg. Bild: Aske Holst

Göteborgs Stads förtjänsttecken 2017

Kommunfullmäktiges presidium har nu utsett årets mottagare av Göteborgs Stads förtjänsttecken. Förtjänsttecknet, som består av ett märke och en Poseidonstatyett, delas ut varje år till personer som gjort betydande insatser för staden. ​ Utdelningen sker den 7 juni vid en ceremoni klockan 18.30 i Konserthuset.

Visa mer