Pressmeddelande -
Strategier antagna för att bevara och utveckla naturen i Göteborg
Nu har programmet för biologisk mångfald och ekosystemtjänster antagits av kommunfullmäktige i Göteborgs Stad.
– Naturen är hotad både lokalt och globalt. Men det är fullt möjligt att bevara och utveckla den biologiska mångfalden, samtidigt som staden växer, och det har vi ett beslut på att vi ska göra nu, säger Klara Jansson, miljöutredare på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.
Den biologiska mångfalden är en förutsättning för att naturen ska ge välfärd och god folkhälsa. I Göteborg kan både besökare och boende på en och samma dag uppleva den livliga stadskärnan, doppa fötterna från en klippa i skärgården och finna lugn eller äventyr i den vidsträckta skogen. Bördiga jordbruksmarker omgärdar staden och det är nära mellan parker och vattendrag.
– Vi som bor och lever i Göteborg har fantastiska möjligheter att leva nära naturen. Kommunfullmäktiges beslut innebär att Göteborgs Stad ska bevara och utveckla naturen så att det ska fortsätta vara så, och bli ännu bättre. Göteborgarna ska alltid ha nära till frodig grönska som skuggar när det är för varmt, ger frisk luft och bidrar till att minska stress, säger Klara Jansson.
Vi behöver naturens ekosystemtjänster
Allt det vi människor får gratis från naturen kallas ekosystemtjänster. Exempel på sådana tjänster är grönska som renar dagvatten och luft, pollinering av odlingar, att maskar gör jorden bördig och att vår hälsa förbättras av att vi spenderar tid i naturen. Basen för ekosystemen är alla de arter som de består av. En rik biologisk mångfald är därför en förutsättning för att naturen ska kunna leverera de nyttor som vi människor använder.
– Vi når inte stadens miljömål om biologisk mångfald och det är viktigt att vi samlas i stadsplaneringen och våra verksamheter i staden för att tillsammans ta vara på den naturen vi har, säger Klara Jansson.
För stadsplaneringen innebär det att Göteborgs Stad bland annat ska ta med värdet av ekosystemtjänster i alla ekonomiska ställningstaganden, politiska avväganden och i andra beslut med påverkan på ekosystemen. Vi behöver till exempel värdera de nyttor som träd, buskar och blommor ger barn på förskolegårdar och ta hänsyn till dem när vi planerar barnens plats i staden.
En ekologiskt hållbar stad för framtiden
Göteborgarnas livsmiljöer står i centrum i det nya programmet. Staden ska satsa på ekosystemtjänster där de behövs och göra att vi kan lämna över en livskraftig stad till framtidens göteborgare.
– Programmet ska ge oss en frisk och hållbar stad där vi tar hand om den biologiska mångfalden och medvetet tar vara på de ekosystemtjänster som den ger oss, säger Klara Jansson.
Programmet sätter också in Göteborg i ett globalt sammanhang. En ekologiskt hållbar stad i enlighet med FN:s agenda 2030 behöver ta hänsyn till hur den påverkar omvärlden.
– Genom vilka produkter vi väljer att köpa i staden kan vi påverka den globala utvecklingen i en bättre och mer hållbar riktning. Vi ska inte heller slösa på jordens resurser i onödan genom att köpa nytt när vi egentligen inte behöver, säger Klara Jansson.
Kontaktuppgifter:
Klara Jansson, miljöutredare på miljöförvaltningen, Göteborgs Stad
031-368 39 23, klara.jansson@miljo.goteborg.se