Gå direkt till innehåll

Ämnen: Naturfrågor

En regnbädd på Andromedagatan på Lindholmen i Göteborg får mikroplaster att stanna kvar i stället för att hamn i Göta älv. Foto: Kretslopp och vatten

Ny studie visar hur mikroplaster samlas i Göteborgs regnbäddar

En regnbädd minskar mängden mikroplast som sprids i naturen med mellan 10 och 50 gånger. Det visar en studie av mängden mikroplast i fyra regnbäddar i Göteborg som förvaltningen Kretslopp och vatten har genomfört och presenterar inför Dagvattnets dag 24 september. I regnbäddarna har tio olika typer av mikroplast identifieras. De vanligaste plastmaterialen är PVC, PET och gummi.

Utkikstornet ska bli ett nytt landmärke i Göteborg och ett bestående avtryck från Slottsskogens 150-årsjubileum. Förslaget har fått namnet Gloria. BILD: Wingårdhs

Slottsskogen 150 år – får nytt utkikstorn i födelsedagspresent

Efter beslut i stadsmiljönämnden torsdagen den 13 juni blev det klart att Slottsskogen, som fyller 150 år i år, planeras få ett utkikstorn i födelsedagspresent. Utkikstornet ska bli ett landmärke i Göteborg och ge ett bestående avtryck i parken i samband med 150-årsjubileet.

På plats i Bryssel för att ta emot priset under festivalen New European Bauhaus var bland annat Göteborgs stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren och Göteborgs universitets projektkoordinator Malin Rosengren. Bild: Europeiska unionen 2024

Göteborgs marina kolonilott vann europeiskt pris

Den marina kolonilotten Flytevi vann ett andrapris på festivalen New European Bauhaus i Bryssel den 9-13 april. Flytevi har utvecklats för att öka intresset för och kunskapen om hållbar småskalig odling av mat i havet och är en del av den pågående platsutvecklingen i Frihamnen i Göteborg. Kolonilotten invigdes i november 2022 och är den första stadsnära havsodlingen i Sverige.

I 150 år har Slottsskogen varit göteborgarnas park. Det kommer att uppmärksammas under hela året. Foto: Lo Birgersson

Slottsskogen fyller 150 år!

I år fyller göteborgarnas park, Slottsskogen, 150 år. Parken var en kunglig gåva till staden redan år 1624 och blev då en plats att vistas på för medelklassen, innan den 1874 öppnades upp för alla. Sedan dess har Slottsskogen varit en viktig och uppskattad plats för rekreation, möten, lek, motion och umgänge. Under jubileumsåret kommer Slottsskogen att uppmärksammas på flera olika sätt.

Byggnadsnämnden beslutade idag att genomföra samråd om förslag att Slottsskogen ska bli kulturreservat. Bild: Göteborgs Stad.

Slottsskogen kan bli Göteborgs Stads första kulturreservat

Slottsskogen är en av Göteborgs största, äldsta och mest populära parker. Nu tar parken ett steg närmare att bli kulturreservat, byggnadsnämnden beslutade idag att genomföra samråd om förslag att Slottsskogen ska bli kulturreservat. Det skulle innebära ett starkare skydd av Slottsskogen men också högre krav på utveckling och förvaltning.

Johan Rehngren blir Göteborgs stadsträdgårdsmästare. Foto: park- och naturförvaltningen

Göteborg får ny stadsträdgårdsmästare

Från och med 2 december har Göteborg en ny stadsträdgårdsmästare*. Johan Rehngren är landskapsarkitekten som brinner för stadsutveckling och framförallt för utveckling av de gröna offentliga rummen.

Lördagen den 21 september invigs den nyupprustade naturparken Gärdsås mosse. Foto: Park- och naturförvaltningen

Upprustningen av Gärdsås mosse är klar – välkommen på invigning i det gröna!

I ett gemensamt projekt mellan Göteborgs Stad, Bergsjön 2021, Boverket och Familjebostäder har en större upprustning genomförts av naturparken Gärdsås mosse. Arbetet är nu klart och den 21 september är det dags för invigning.
Ett stort projekt med många inblandade har pågått i Gärdsås mosse sedan 2018. Med finansiellt stöd av Boverket har Bergsjön 2021, Familjebostäder, kretslopp och vatten, Mo

Vatten och grönska ger liv till staden. Kanalen vid Drottningtorget. Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Strategier antagna för att bevara och utveckla naturen i Göteborg

Nu har programmet för biologisk mångfald och ekosystemtjänster antagits av kommunfullmäktige i Göteborgs Stad. — Naturen är hotad både lokalt och globalt. Men det är fullt möjligt att bevara och utveckla den biologiska mångfalden, samtidigt som staden växer, och det har vi ett beslut på att vi ska göra nu, säger Klara Jansson, miljöutredare på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

​Oljan i Stora å i Sisjön ofarlig för människors hälsa

Göteborgs Stad avråder inte längre från bad på Näsets badplats, Hovåsbadet, Askimsviken, Marholmen och Smithska udden. Källan till utsläppet är hittad och oljan som läckt ut i havet via Stora å i Sisjön är inte farlig för människors hälsa.

Lunglav som trivs i Göteborg. Foto: Svante Hultengren Naturcentrum AB 2016

​Lunglaven visar att Göteborgsluften är bättre

Miljöförvaltningens inventeringar av lunglav visar att luftmiljön i Göteborg numera är tillräckligt bra för att mycket känsliga arter, bland annat lavar, ska kunna överleva inne i staden.