Pressmeddelande -
Pressinbjudan: Nu kommer betesdjur till Amundön
Nu på våren flyttar många djur in på sina sommarbeten runt om i Göteborg. Att det då går betande kor på Välen vet många men det finns djur på flera andra platser. På Stora Amundön har hästar tidigare betat men nu kommer istället Highland Cattle och i sommar även får.
Media bjuds in till Stora Amundön för att på första dagen se korna och kunna prata med naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen om de insatser som i år görs på ön.
Under vintern har de södra delarna av Stora Amundön fått en ny kostym, med kraftigt utökad del naturbete. Måndag 12 maj kommer det Highland Cattle-kor till Amundön, samma ras som betar på Välen, och i sommar kommer även får.
I Göteborgs Stad finns ett politiskt beslut att utöka naturbeten och stadsmiljöförvaltningen arbetar därför aktivt med frågan. Att låta djur beta har många fördelar, bland annat är betesdjur ett effektivt sätt att öka den biologiska mångfalden, till exempel på strandängar som annars växer igen.
Utökat naturbete på Stora Amundön
Under vintern har nya hagar för djuren byggts, med passager med trätrappor över stängslet - så kallade stättor- och grindar för den som vill gå in i hagarna. Stigarna har fått nytt grus och spänger för att besökare lättare ska kunna ta sig fram.
Det finns fler anledningar till att hästarna som tidigare betat på Amundön byts ut mot får och kor. Bland annat har hästägaren valt att flytta sina djur till annan plats och inte längre arrendera marken på ön.
Pressinbjudan till Stora Amundön
Media bjuds in för att se de nya korna och träffa naturförvaltaren.
Tid: Måndag 12 maj klockan 09.00. Vi avrundar senast vid 11.
Plats: Vi möts vid bron till Stora Amundön
På plats: John Ringström, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen
Vill ni delta: kontakta Peter Sundberg Åbrandt, pressansvarig stadsmiljöförvaltningen.
Utöver det utökade naturbetet har stadsmiljöförvaltningen i år gjort flera investeringar och förbättringar på Amundön: En ny ängsplantering vid bron till ön, nya grillplatser, solsängar och picknickbord. Dessutom görs ett antal naturvårdsåtgärder som frihuggningar, naturvårdsbränningar och uppsättning av så kallade mulmholkar som liknar fågelholkar men i stället är avsedda för insekter.
På rekommendation från djurägaren kommer det inte ordnas något klassiskt kosläpp på Amundön. Då detta är en ny plats för djuren behöver de först lite lugn och ro när de släpps ut på ön.
Fakta: Så sköter Göteborgs Stad naturreservatet Stora Amundön
Många regler och riktlinjer styr hur Stora Amundöns naturreservat ska skötas. Det finns begränsningar för vad Göteborgs Stad, som förvaltar naturreservatet, får och inte får göra. Ön har en skötselplan där det bland annat står att strandängar ska betas, att den trädklädda betesmarken och kustheden ska hållas efter genom exempelvis bete.
Stora Amundön är också ett viktigt friluftsområde för göteborgarna. Detta kommer att bevaras, genom att det är möjligt att gå in i hagarna och röra sig inom dem. Djuren kommer att beta sommartid.
Att ön betas är viktigt för naturen och den biologiska mångfalden samt kostnadseffektivt då Göteborgs Stad inte behöver ha personal anställd för att röja och klippa. Förvaltningskostnaden kommer därmed att minska, vilket gör att vi kan göra mer för Stora Amundöns naturreservat.