Pressmeddelande -
Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd 21 februari kl. 11.50
Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 21 februari kl. 11:50. Vi startar med en snabb genomgång av nämndens beslut utanför sessionssalen (Traktören, Köpmansgatan 20) och fortsätter med pressinformation i sessionssalen där stadsbyggnadsnämndens ledamöter finns på plats.
Vill du som journalist medverka behöver du anmäla ditt deltagande enligt nedan.
Anmälan görs senast måndag 20 februari kl.12 till: ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se eller sms: 076-834 33 54
Observera att pressinformationen sker på plats.
På pressinformationen gås nämndens beslut igenom och därefter presenterar stadsbyggnadsförvaltningen följande ärenden som tas upp på nämnden:
Antagande av detaljplan för bostäder vid Majvik inom stadsdelen Torslanda
Stadsbyggnadsnämnden föreslås anta detaljplanen för bostäder vid Majvik. Planen gör det möjligt att bygga 25-35 bostäder, radhus och villor i ett kollektivtrafiknära läge i Hjuvik, i Torslanda. Planområdet är beläget sydost om cirkulationen vid korsningen väg 155/Hjuviksvägen och Hjuviks Bryggväg.
I planen säkerställs även rekreationsvärden såsom stigar och berghällar med utsiktsplatser i anslutning till planerad bebyggelse.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se
Samråd om detaljplan för bostäder, centrumutveckling och infrastruktur vid Kämpegatan inom stadsdelen Gullbergsvass
Detaljplanen syftar till att trafikmässigt och stadsmässigt knyta samman detaljplaneprojekt och utbyggnadsprojekt i närområdet, till exempel västlänkens östra station, med omgivande delar av staden. Planen innehåller gator, ett nytt torg och ett nytt kvarter. Ett övergripande syfte med detaljplanen är att utveckla en attraktiv stadsmiljö med god framkomlighet där gaturummet anpassas för gående, cyklister, bilar och kollektivtrafik.
Det nya torget som planen föreslår planeras öster om Västlänkens östra station. Torget blir en del av entrén till Centralenområdet.
Det föreslagna kvarteret planeras bli 6–14 våningar där verksamheter kan anordnas i våning 1–3 och bostäder från våning 3 och uppåt. Totalt möjliggörs 2–3 våningar för centrumverksamheter och knappt 400 studentbostäder.
Planen innebär att den befintliga Kämpegatan förlängs söderut. Kämpegatan planeras för att bli en attraktiv stadsgata med rikliga ytor för gående och cyklister. Kämpegatan planeras också för att kunna ansluta till en eventuell framtida Bangårdsförbindelse. Om Bangårdsförbindelsen byggs planeras den att trafikeras med bland annat busstrafik. Kämpegatans gaturum är därför flexibelt för att i framtiden även kunna trafikeras med kollektivtrafik.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se
Västra Eriksberg/Sannegården – tre planbesked
Stadsbyggnadsnämnden föreslås ge positivt planbesked för tre ärenden i Västra Eriksberg/Sannegården. De tre ärendena föreslås planläggas tillsammans.
Ansökningarna omfattar totalt 1 100 bostäder. En stadsutveckling på platsen bedöms ha hög prioritet och en gemensam helhetsbild för området ska tas fram med fokus på att ta tillvara på möjligheten att stärka samband mellan stadsdelar och områden. I området finns också ett stort behov av förskolor vilket kommer att utredas vidare. Exploatörer är Älvstranden, exploateringsförvaltningen och Balder.
Handlingar (tjänsteutlåtanden med bilagor) inför stadsbyggnadsnämndens sammanträde finns här.
Undantaget är bygglovsärenden som inte publiceras på hemsidan eftersom de innehåller personuppgifter.
Medverkande
–Stadsbyggnadsnämndens ledamöter med en representant från respektive parti: moderaterna, liberalerna, vänsterpartiet, miljöpartiet, socialdemokraterna, demokraterna, kristdemokraterna, centerpartiet och sverigedemokraterna.
–Stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant.
–Handläggare för de aktuella ärendena och pressansvarig.
Pressansvarig nås på: e-post: ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se
sms: 076 834 33 54
Bilder att ladda ner kommer att publiceras på Göteborgs Stads pressrum
Stadsbyggnadsnämnden ska driva och samordna den fysiska planeringen av Göteborg och ansvarar för stadens reglering av bebyggelse, mark, vatten och bostadsförsörjning så att Göteborg utvecklas på ett sätt som skapar en långsiktigt hållbar utbyggnad och tillväxt av hela staden. Stadsbyggnadsnämnden ansvarar för översiktsplanering, planprogram, detaljplaner, bygglov, tillsyn, bostadsanpassning, bostadstillägg. Nämnden samordnar styrningen och prioriteringen för den strategiska stadsplaneringen. Nämnden förvaltar och utvecklar också stadens grundläggande geografiska information. Inom nämnden ingår även den kommunala lantmäterimyndigheten.
Stadsbyggnadsförvaltningen är nämndens förvaltning.
Stadsbyggnadsnämnden består av elva ledamöter och sex ersättare, valda av kommunfullmäktige för fyra år. Nämnden sammanträder varje månad med undantag för juli. Mötena är inte öppna för allmänheten. Efter varje möte hålls en pressinformation för media. Nästa nämndmöte är planerat till den 28 mars.