Gå direkt till innehåll

Ämnen: Brott

Göteborgs Stad uppmärksammar varje år Orange Day, tillsammans med andra myndigheter och organisationer. Alla kan komma att märka det genom att välkända byggnader och landmärken i staden lyser upp i orange. Foto: Frida Winter

Hemmet är den farligaste platsen för kvinnor och barn

Den 25 november är det dags för Orange Day som är FN:s Internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Göteborgs Stad är med: - Att hemmet är den farligaste platsen för kvinnor och barn är ett tungt budskap, men det speglar tyvärr verkligheten, säger Gregory McDermott som är enhetschef på Kompetenscentrum för främjande och förebyggande arbete samt våld i nära relationer.

De tar Gängsnacket till skolan

De tar Gängsnacket till skolan

Gängsnacket är ett utbildningsmaterial från polisen för att motverka att barn rekryteras av kriminella nätverk. Under veckorna 43 till 48 kommer sjätteklassare i ett 30-tal klasser på Hisingen att träffa polis, socialtjänst och fältsekreterare och få ta del av materialet. Medier är välkomna att följa med.

Max Olsson, lokalpolisområdeschef Göteborg city och Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande Göteborgs Stad, klippte bandet under invigningen av den nya samverkanslokalen på Drottningtorget. Foto: Sandra Larsson.

Ny samverkanslokal på Drottningtorget ska öka tryggheten och minska brottsligheten i centrala Göteborg

Den 4 september invigdes en ny samverkanslokal på Drottningtorget, en plats som ska stärka samverkan runt trygghets- och brottsförebyggande åtgärder i city. - Lokalen blir ett viktigt nav i vårt gemensamma arbete för att minska brottsligheten och öka tryggheten i centrala Göteborg, säger Anna Lönn Lundbäck, avdelningschef i socialförvaltningen Centrum, Göteborgs Stad.

Den 4 september invigs den nya samverkanslokalen på Drottningtorget

Pressinbjudan: Invigning av samverkanslokal på Drottningtorget 4 september

Onsdag 4 september inviger socialförvaltningen Centrum i Göteborgs Stad och polisen en ny samverkanslokal på Drottningtorget, tillsammans med näringslivet, civilsamhället och andra aktörer. Samverkanslokalen blir ett viktigt nav i arbetet med att minska brottsligheten och öka tryggheten i centrala Göteborg. Media är välkommen att delta under invigningen.

Bilder från filmen om Team för unga i riskzon (TUR).

De tar fajten mot kriminella nätverk

Hur kan vi som samhälle motverka att ännu fler ungdomar dras in i nätverkskriminalitet? Team för unga i riskzon (TUR) är en unik och specialiserad enhet inom socialförvaltningen Hisingen i Göteborg, som arbetar fokuserat mot unga i och omkring kriminella nätverk. Nu kan du även se filmen om TUR.

Att få frågan “känns detta okej för dig?” av personer som har kunskap, verktyg, förståelse och av omtänksamhet har gjort att en stor sten av ilska och förakt blivit till små gruskorn, berättar en av konstnärerna.

"En stor sten av ilska och förakt har blivit till små gruskorn"

Nu öppnar en uppmärksammad utställning som handlar om sexuella övergrepp igen på kulturhuset i Bergsjön. Alla medverkande konstnärer har egen erfarenhet av utsatthet för övergrepp. - Det gav mig hopp att det går att leva ett liv trots allt en har gått igenom, berättar en av konstnärerna som vill vara anonym.

Tidigare medarbetare polisanmäld för dataintrång

Grundskoleförvaltningen har idag polisanmält en före detta medarbetare för dataintrång. Personen har tidigare arbetat på en grundskola i Göteborg. När medarbetaren slutade sin tjänst och började på en annan förvaltning i staden, togs inte hens behörighet bort från skolans journalsystem, vilket borde gjorts.

Foto: Inger Jayakoddy

Nytt projekt fokuserar på tjejer i gängkriminella miljöer

Göteborgs Stad har beviljats EU-finansiering för ett tvåårigt projekt som fokuserar på tjejer i gängkriminella miljöer. Dessa unga kvinnor har länge varit osynliga för myndigheterna, och projektet syftar till att öka medvetenheten både om deras utsatthet och deras eventuella roll i den organiserade brottsligheten.

Roberto Tomé, kommunpolis Lokalpolisområde City, Alexandre Miron, utvecklingsledare trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete, Anita Jisonsund, processledare Nätverket Fastighetsägare Järntorget/Långgatorna

Våldet och drogförsäljningen har minskat kring Järntorget under våren

Folk känner sig mer trygga kring Järntorget och Långgatorna i centrala Göteborg och information från både polisen och ordningsvakter pekar tydligt på att området nu har blivit lugnare.  - Vi ser en vändning den här våren, både när det gäller personrån och våld i offentlig miljö, säger Alexandre Miron som är utvecklingsledare trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete.

Bild: Polisen

Välkommen på pressträff om GVI Göteborg – vägra gängvåld

Pressinbjudan 230517 Vi vill inte att du ska dö eller döda... ... och vi accepterar inte att du eller nån annan i din grupp använder grovt våld. Väljer ni att inte lyssna kommer det att bli tydliga och märkbara konsekvenser för hela gruppen. Ni ska också veta att det finns hjälp att få för att lämna kriminaliteten och välja ett annat liv.

Framgångsprojekt minskar brottslighet i stadskärnan

Antalet anmälda brott i Purple Flag området i Göteborg har sjunkit med 33 procent från 2018 till 2021. Framgången kopplas till samarbete mellan Göteborgs Stad, fastighetsägare, Innerstaden Göteborg, Polisen, verksamheter, boende och andra aktörer som har arbetat tillsammans i projektet Purple Flag för en bättre och tryggare stadskärna.

Pressinbjudan: Ny certifiering för en tryggare stadskärna

Pressinbjudan: Ny certifiering för en tryggare stadskärna

Tisdag den 25 oktober Purple Flag-certifieras delar av centrala Göteborg. Certifieringen innebär att arbetet med att skapa en bättre och tryggare stadskärna under kvälls- och dagtid fortsätter och tar ny fart inför 2023. Bakom satsningen står Göteborgs Stad, Innerstaden Göteborg, fastighetsägare, polisen, verksamheter, boende och andra aktörer. Media bjuds in till certifieringen.

Erik Nord chef polisområde Storgöteborg, Michael Ivarson Förvaltningsdirektör socialförvaltningen Centrum och Lovisa Nygren kriminalvårdschef Frivården Göteborg. FOTO: Anna Wallberg

Group Violence Intervention (GVI) införs i Göteborg

Göteborgs Stad, Kriminalvården Region Väst och Polisområde Storgöteborg är överens om att börja arbeta utifrån strategin GVI i Göteborg. Införandet sker stegvis under 2022 i syfte att över tid arbeta gemensamt och systematiskt för att minska risken för grovt våld och öka tryggheten i Göteborg.

Jenny Aleryd, Maria Andersson och Anders Karlsson är tre av socialarbetarna som arbetar med Ungdomsenhetens föräldratelefon. Foto: Anders Magnusson.

Ny telefonlinje erbjuder stöd för tonårsföräldrar

Nu öppnar Göteborgs Stad en telefonlinje för den som är orolig för en tonåring eller en ung person. Hit kan föräldrar och andra viktiga vuxna ringa och få stöd av erfarna socialarbetare.

Anti-trafficking day – dagen som uppmärksammar människohandel

Söndag 18 oktober infaller EU:s Anti-trafficking day när EU uppmärksammar människohandeln. Allt fler människor i Europa tvingas jobba svart, sälja sex eller begå brott. Även i Göteborg har stadens regionkoordinatorer mot människohandel en kraftig ökning av antalet ärenden. - Människohandel är vår tids slaveri. De som utnyttjas betalar ett högt pris, säger Emilie Holmström Ryffé, regionkoordinator

​Fortsatt stöd till utsatta unga i city

Ett trettiotal ungdomar har fått jobb, färre hänger i Nordstan och läget har blivit lugnare. Det visar en uppföljning av Göteborg Stads, Skyddsvärnets och Fryshusets arbete för att stötta utsatta ungdomar i city. Nu fortsätter samarbetet under 2020.

Dansa utan droger - ny kampanj på Göteborgs krogar

Dansa utan droger - ny kampanj på Göteborgs krogar

Förekomsten av droger har länge varit ett problem i Göteborgs nöjesliv. För att bryta utvecklingen satsar Göteborgs klubbar, pubar och krogar i samarbete med Tillståndsenheten nu på antidrogkampanjen Dansa utan droger. – Vi tror på att visa glädjen i det drogfria alternativet, säger Jenny Havner på Tillståndsenheten.

Visa mer