Gå direkt till innehåll
Max Olsson, lokalpolisområdeschef Göteborg city och Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande Göteborgs Stad, klippte bandet under invigningen av den nya samverkanslokalen på Drottningtorget. Foto: Sandra Larsson.
Max Olsson, lokalpolisområdeschef Göteborg city och Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande Göteborgs Stad, klippte bandet under invigningen av den nya samverkanslokalen på Drottningtorget. Foto: Sandra Larsson.

Pressmeddelande -

Ny samverkanslokal på Drottningtorget ska öka tryggheten och minska brottsligheten i centrala Göteborg

Den 4 september invigdes en ny samverkanslokal på Drottningtorget, en plats som ska stärka samverkan runt trygghets- och brottsförebyggande åtgärder i city.
-
Lokalen blir ett viktigt nav i vårt gemensamma arbete för att minska brottsligheten och öka tryggheten i centrala Göteborg, säger Anna Lönn Lundbäck, avdelningschef i socialförvaltningen Centrum, Göteborgs Stad.

Samverkanslokalen startas av socialförvaltningen Centrum och polisen i samverkan med näringslivet, civilsamhället och flera andra aktörer. Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i centrala Göteborg.

Lokalen är till för de som arbetar förebyggande, uppsökande och brottsförebyggande i centrala Göteborg – så som fältarbetare, områdespoliser, ordningsvakter och verksamma inom näringslivet och civilsamhället. 

Här kan de samlas för att få en gemensam bild av händelser och arbeta mot samma mål, både i akuta situationer och långsiktigt.

- Den nya samverkanslokalen skapar en naturlig knutpunkt för de goda krafter som arbetar med trygghetsfrågor i city. Nu blir det lättare att samordna vårt arbete, dela lägesbild och dra nytta av varandras kompetenser för att nå vårt gemensamma mål, säger Ola Skogsberg, kommunpolis i Göteborg city.

Cityområdet i Göteborg har en hög koncentration av brottslighet och är en riskmiljö för unga. Därför är Drottningtorget en strategiskt viktig plats för trygghetsarbetet i centrala Göteborg.  

En del av Trygg i Göteborg

Samverkanslokalen ingår i arbetsmodellen Trygg i Göteborg/Centrum - ett samarbete mellan socialförvaltningen Centrum och polisen, med målet att öka tryggheten och minska brottsligheten i centrala Göteborg. Modellen bygger på att skapa en gemensam lägesbild och analys för att identifiera och åtgärda problem effektivt.

Västtrafik är möjliggörare till att samverkanslokalen startas i det som tidigare var deras biljettkontor mitt på Drottningtorget. Nuvarande kundcenter finns inne i Nils Ericson terminalen. Satsningen är en del i Västtrafiks brottsförebyggande arbete.

Inte öppen för allmänheten

Samverkanslokalen är en arbetsplats för samverkansparterna och inte till för att allmänheten ska vistas i lokalen.

- Men vårt gemensamma arbete är till för att öka tryggheten och minska brottsligheten för alla som besöker, bor eller jobbar i centrala Göteborg. Tillsammans gör vi Göteborg tryggare, säger Anna Lönn Lundbäck, socialförvaltningen Centrum.

Anna Lönn Lundbäck, avdelningschef Stadsområde välfärd och fritid, socialförvaltningen Centrum, Göteborgs Stad.

Ola Skogsberg, kommunpolis i Göteborg city

För mer information, kontakta:

Anna Lönn Lundbäck
Avdelningschef Stadsområde välfärd och fritid
Socialförvaltningen Centrum
Telefon: 072-536 62 35
E-post: anna.lundback@socialcentrum.goteborg.se

Ola Skogsberg
Kommunpolis i Göteborg city
Telefon: 072-208 23 30
E-post: ola.skogsberg@polisen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Socialförvaltningen Centrum - Ulla-Carin Moberg

Socialförvaltningen Centrum - Ulla-Carin Moberg

Presskontakt Avdelningschef Stab och kommunikation Socialförvaltningen Centrum 0707 -99 99 23