Gå direkt till innehåll
Foto: Inger Jayakoddy
Foto: Inger Jayakoddy

Pressmeddelande -

Nytt projekt fokuserar på tjejer i gängkriminella miljöer

Tjejer i den gängkriminella miljön går ofta under radarn för myndigheternas olika insatser. Nu har Göteborgs Stad genom UngNordost beviljats EU-finansiering för ett tvåårigt projekt med fokus just på dessa unga kvinnor.

Tjejer som växer upp i, eller på annat sätt lever nära den gängkriminella miljön, är många gånger osynliga och oupptäckta av polis, socialtjänst, hälso- och sjukvård och andra samhällsaktörer. Enligt en studie från socialförvaltningen Nordost 2022 förbises ofta den utsatthet som tjejerna kan befinna sig, liksom att tjejerna kan spela en roll i den organiserade brottsligheten

Nu har verksamheten UngNordost beviljats EU-finansiering från Europeiska socialfonden för att leda ett arbete med den här gruppen.

- Vi är väldigt glada över att få fördjupa arbetet kring tjejerna. Teamet möter sedan länge både tjejer som är utsatta i den här miljön och som är involverade i kriminalitet. Första fasen i projektet handlar främst om att skaffa mer kunskap och att gemensamt titta på målgruppens behov, säger Anna Byström, projektledare UngNordost, socialförvaltningen Nordost, som även kommer att leda det nya projektet.

Förutom socialförvaltningen och områdespolisen i nordöstra Göteborg, är SMC-Pilen, ett socialmedicinskt centrum specialiserade på tjejer som har blivit sexuellt utnyttjade, engagerade i projektet.

- Att ha en barnmorska på SMC-Pilen tätt kopplad till oss betyder en snabb och trygg väg åt båda hållen, säger Anna Byström som exempel på en starkare samverkan kring de unga kvinnorna.

I projektet finns även finansiering för att utforma ett samarbete med Integrated Gangs and Exploitation Unit i London. Deras modell är ett strukturerat arbetssätt mellan Polis och socialtjänst.

- De fokuserar på det brottsförebyggande och brottsbekämpande arbetet kring organiserad brottslighet, men arbetar också med stöd till tjejerna. Det här vill vi lära oss mer om, säger Inger Jayakoddy, utvecklingsledare EU/Internationellt i socialförvaltningen Nordost, som har medverkat i projektansökningen.

Projektteamet, som kommer att ingå i verksamheten UngNordost, ska bestå av en projektledare, en SIG-samordnare, en SSPF-koordinator (båda professionerna arbetar med att stötta ungdomar i risk för kriminalitet) samt en barnmorska från SMC-Pilen. Det pågår även ett kunskapsutbyte med ett forskningsprojekt på Umeå universitet som fokuserar på tjejer och kriminella gäng.

Bakgrund

2022 genomförde UngNordost förstudien En blind fläck – tjejer i den gängkriminella miljön. Förstudien pekade på ett behov av mer genussensitiva insatser och en tätare samverkan mellan bland annat socialtjänst, polis och hälso- och sjukvård.

UngNordost, socialförvaltningen Nordost i Göteborgs Stad, har nu beviljats ytterligare projektmedel från Europeiska socialfonden för att fortsätta arbetet med att skaffa bättre kunskap, men även för att hitta vägar och verktyg för att nå och ge stöd till tjejerna. Syftet med det tvååriga projektet är att utveckla förmågan hos samhällsaktörer att upptäcka och tillgängliggöra ett tvärgående genussensitivt samhällsstöd riktat till unga tjejer.

Det kommande projektet är ett samarbete mellan

  • UngNordost
  • SMC-Pilen, en specialiserad lågtröskelverksamhet inom Sexualmedicinskt centrum (SMC) som riktar sig till sexuellt riskutsatta personer från 13 år
  • Områdespolisen i Nordost.

Kontakt

Andreas Vetterberg, enhetschef UngNordost, socialförvaltningen Nordost, Göteborgs Stad

072-855 36 52

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Socialförvaltningen Nordost - Lena Carlsson

Socialförvaltningen Nordost - Lena Carlsson

Presskontakt Kommunikatör Socialförvaltningen Nordost 031-365 20 31