Gå direkt till innehåll
Göteborgs Stad uppmärksammar varje år Orange Day, tillsammans med andra myndigheter och organisationer. Alla kan komma att märka det genom att välkända byggnader och landmärken i staden lyser upp i orange. Foto: Frida Winter
Göteborgs Stad uppmärksammar varje år Orange Day, tillsammans med andra myndigheter och organisationer. Alla kan komma att märka det genom att välkända byggnader och landmärken i staden lyser upp i orange. Foto: Frida Winter

Pressmeddelande -

Hemmet är den farligaste platsen för kvinnor och barn

På måndag den 25 november är det åter igen dags för Orange Day som är FN:s Internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Göteborgs Stad deltar även i år och kampanjen kommer att synliggöras på olika sätt under veckan.

- Att hemmet är den farligaste platsen för kvinnor och barn är ett tungt budskap, men det speglar tyvärr verkligheten, säger Gregory McDermott som är enhetschef på Kompetenscentrum för främjande och förebyggande arbete samt våld i nära relationer.

Genom att lysa upp byggnader och fasader i Göteborg i orange och sprida budskapet om det omfattande våldet vill Göteborgs Stad påminna om att mäns våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem som drabbar många kvinnor och barn.

Vikten av att förstå allvaret

På informationstavlor runt om i hela staden syns redan det kraftfulla budskapet: “Hemmet är den farligaste platsen för kvinnor och barn”.

- Budskapet sänder en stark signal till hela samhället, kampanjens syfte är att få människor att haja till lite och verkligen förstå allvaret. Därför sprider vi budskapet även på sociala medier, vi vill nå så många som möjligt. Alla har ett ansvar att arbeta för förändring, säger Gregory McDermott.

Göteborgs Stad uppmärksammar varje år Orange Day, tillsammans med andra myndigheter och organisationer. Alla kan komma att märka det genom att välkända byggnader och landmärken i staden lyser upp i orange.

Orange Day uppmanar till förändring 

Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett problem, i Sverige och i världen. En av tre kvinnor utsätts under sin livstid för fysiskt eller sexuellt våld. För att uppmärksamma problemet och uppmana till förändring har FN utsett 25 november till Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen kallas också för Orange Day. Färgen orange representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Läs mer om Orange Day

UN Women, som driver Orange Day-kampanjen, vill öka människors kunskap om våld mot kvinnor och flickor och öka viljan att stoppa det. Läs mer på UN Women Sveriges hemsida.  

Det finns stöd och hjälp att få  

Blir du, eller någon du känner, kontrollerad, hotad eller slagen? Det finns hjälp att få. Alla har rätt att leva utan våld.  Läs om stöd och hjälp på goteborg.se/valdochhot. 

Var med på Orange Day!

Här i Göteborg kan du delta på föreläsningar och evenemang som arrangeras veckorna före och efter Orange day den 25 november. Du hittar aktuella Orange Day-aktiviteter i kalendariet på: goteborg.se/orangeday

Kontakt 

Har du frågor om Göteborgs Stads Orange Day-kampanj är du välkommen att kontakta: Gregory McDermott, enhetschef på Kompetenscentrum för främjande och förebyggande arbete samt våld i nära relationer vid Socialförvaltningen Centrum.

Telefon: 031-367 9537

E-post: gregory.mcdermott@socialcentrum.goteborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Socialförvaltningen Centrum - Ulla-Carin Moberg

Socialförvaltningen Centrum - Ulla-Carin Moberg

Presskontakt Avdelningschef Stab och kommunikation Socialförvaltningen Centrum 0707 -99 99 23

Relaterat innehåll