Gå direkt till innehåll

Ämnen: Sociala frågor

Under januari får 92 000 föräldrar i Göteborg ett vykort med en inbjudan till stadens föräldraträffar.

Göteborgs Stad satsar på föräldrastöd – 92 000 föräldrar bjuds in

Göteborgs Stad bjuder in 92 000 föräldrar till föräldraträffar för att stärka deras roller som föräldrar. Satsningen omfattar stöd för familjer med tonåringar och syftar till att förbättra barns skolgång och framtida trygghet. Programmet bygger på forskningsbaserade verktyg.

Emma Strandberg, peer support och Susanne Söderberg, biträdande rektor på Guldhedsskolan. Foto: Daniel Marsfeld

Guldhedskolan är först ut i Sverige - ny metod ska öka närvaron

Guldhedskolan i Göteborg testar en ny metod för att hjälpa elever som har svårt att ta sig till och vara i skolan. Metoden kallas ”peer support” och går ut på att personer med egna erfarenheter av psykisk ohälsa hjälper elever med liknande problem.

Barn och unga får en särskild satsning i budgeten nästa år!

NU har budgeten klubbats av nämnden för funktionsstöd. Barn och unga får en särskild satsning nästa år. Arbetstidsinnovationer är en annan satsning och att skapa bättre organisatoriska förutsättningar för chefer samt att minska sjukfrånvaron är ytterligare en satsning.

— Civilsamhället har en unik förmåga att nå utsatta människor som vi vill vara med och stötta, säger Håkan Hallengren.

62 funkisorganisationer får dela på 38 miljoner kronor

62 organisationer inom funktionshinderområdet får dela på 38 miljoner kronor. Det har nämnden för funktionsstöd beslutat. - De gör ett väldigt viktigt arbete för personer med funktionsnedsättning. De har ett stort engagemang och arbetar ständigt för att finnas till och förbättra situationen för många som har stora behov, säger Håkan Hallengren (S), ordförande nämnden för funktionsstöd.

Göteborgs kommunala grundskolor ska tillsammans köpa in cirka 48 000 böcker.

Alla elever i grundskolan ska få en bok i present

Grundskoleförvaltningen har i år fått extra pengar för att eleverna ska få en bok i present. ”Det här kan betyda mycket för relationen till läsning, eftersom tillgången till böcker kan se ganska olika ut", säger Martina Jansson, skolbibliotekarie på Önneredsskolan. Eleverna kommer att få de nya böckerna i början av nästa år.

Maria Urün och Petter Nilsson har tagit fram programmet som ska göra boenden för personer i hemlöshet bättre. Foto: Anders Magnusson.

Nytt funktionsprogram ska lyfta boenden för hemlösa

Göteborgs Stad lanserar ett unikt funktionsprogram som ska förbättra sociala boenden för personer i hemlöshet. Målet är att skapa trygga och funktionella bostäder som både möter de boendes behov och stärker stadens hållbarhet.

Utmaningar i Göteborgs Stads arbete mot våld i nära relationer

Stadsrevisionen har granskat Göteborgs Stads arbete mot våld i nära relationer. Granskningen visar att arbetet måste stärkas när det kommer till äldre och personer med funktionsnedsättning. Dessa behöver få bättre stöd utifrån sina behov. Arbetet med att upptäcka våldsutövare behöver också stärkas så att fler kan få insatser för att ändra sitt beteende.

Marie Larsson tillträder sin nya tjänst 17 mars 2025. Foto: Göteborgs Stad.

Marie Larsson blir ny direktör för socialförvaltningen Hisingen

Nämnden för socialområde Hisingen har utsett Marie Larsson till ny direktör. Hon har arbetat 35 år i staden med socialtjänstfrågor, samverkan med civilsamhället och stadenövergripande uppdrag. Marie Larsson tillträder sin nya befattning 17 mars 2025.

Ungdomar fick ställa frågor till Christopher Thorén och Hanna Rajs under ett panelsamtal om islamofobi och antisemitism. Foto: Jonas Santos

Upptäckte likheter mellan religionerna

Tider av krig och konflikt brukar sällan leda till ökad förståelse och samtal om likheter mellan grupper, men i nordöstra Göteborg har det skett. På hemlig plats och under visst säkerhetspådrag har 25 ungdomar med muslimsk, judisk och kristen tro träffats för att dela erfarenheter.

Antisemitism, islamofobi och bygga relationer i fokus på interreligiös träff

Företrädare för muslimska, judiska och kristna samfund har i veckan träffats för att diskutera antisemitism och islamofobi och bygga relationer. Mötet arrangerades av Tro & Respekt: Interreligiösa rådet i Nordost på initiativ av kommunstyrelsens ordförande. Under kvällen uttalades en vilja om att utveckla kontakten och fortsätta bygga relationer i syfte att öka respekt och tolerans.

Hela trafikområdet vid Sankt Sigfrids plan får 40-skyltar. Stadsdelen Skår i bakgrunden får 30- och 40-skyltar. Bild: Göteborgs Stad

Göteborgs Stad sänker hastigheten – börjar 30- och 40-skylta i Örgryte

För att skapa en attraktivare stadsmiljö, minska utsläppen av koldioxid och öka trafiksäkerheten börjar Göteborgs Stad nu införa 30 och 40 i stället för 50 km/h som nya hastighetsgränser. Det sker först i och runt stadsdelen Skår i östra Göteborg: 30 km/h på bostadsgatorna och 40 km/h på genomfartsgatorna Sankt Sigfridsgatan och Delsjövägen.

Göteborgs Stad har överklagat domen om dödsolyckan på Sjumilaskolan 2022

Tingsrätten har i sin dom, daterad den 13 november 2024, bedömt att det i Göteborgs Stads verksamhet har begåtts arbetsmiljöbrott i samband med den tragiska olyckan på Sjumilaskolan 2022. Tingsrätten beslutade därför att Göteborgs Stad ska betala en företagsbot på 1 200 000 kr. Göteborgs Stad har nu överklagat domen till hovrätten i den del som avser Göteborgs Stads ansvar.

I 150 år har Slottsskogen varit göteborgarnas park. Det firar vi med ett födelsedagskalas i parken lördagen den 30 november. Foto: Lo Birgersson

Slottsskogen 150 år - välkommen på kalas!

Göteborgarnas park, Slottsskogen, fyller 150 år och den 30 november blir det födelsedagskalas vid Plikta. Det blir fokus på rörelseglädje med prova på-aktiviteter, smakprov från en nyskriven fotbollsmusikal och födelsedagsfika.

Göteborgs Stad uppmärksammar varje år Orange Day, tillsammans med andra myndigheter och organisationer. Alla kan komma att märka det genom att välkända byggnader och landmärken i staden lyser upp i orange. Foto: Frida Winter

Hemmet är den farligaste platsen för kvinnor och barn

Den 25 november är det dags för Orange Day som är FN:s Internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Göteborgs Stad är med: - Att hemmet är den farligaste platsen för kvinnor och barn är ett tungt budskap, men det speglar tyvärr verkligheten, säger Gregory McDermott som är enhetschef på Kompetenscentrum för främjande och förebyggande arbete samt våld i nära relationer.

Dalheimers hus fyller 50 år

Dalheimers hus fyller 50 år

Dalheimers hus har varit en viktig plats för göteborgarna i ett halvt sekel. Nu fyller Dalheimers hus 50 år och kommer att fira i flera dagar – med fokus på framtiden.

Lindholmens tekniska gymnasium är värd för regionfinalen i Wordskills tävling Yrkeskampen den 26 november.

Välkommen på regionfinal i Yrkeskampen!

Yrkeskampen ska locka ungdomar att välja yrkesprogram. Tävlingen vänder sig till elever i åk 8. Nästa vecka avgörs Västra Götalands regionfinal av Yrkeskampen på Lindholmens tekniska gymnasium.

Visa mer