Pressmeddelande -
Fler söker stöd för sexualbrott sedan #metoo
Allt fler söker hjälp på Stödcentrum för brottsutsatta sedan #metoo-uppropet startade. Antalet ärenden som rör sexualbrott har ökat med 52 procent jämfört med samma period förra året.
- Många har fått kraft och mod att söka stöd. De känner igen sig i andras berättelser, skammen minskar och fler vågar nu berätta, säger Pauline Charlesworth, kurator på Stödcentrum för brottsutsatta.
Stödcentrum för brottsutsatta är Social resursförvaltnings samtalsmottagning för göteborgare som har blivit utsatta för brott. Sedan oktober har mottagningen haft 29 ärenden som kommit in om sexualbrott. Motsvarande siffra samma period förra året var 19. En ökning med 52 procent och många av de utsatta hänvisar till #metoo.
-Det kan handla om allt ifrån ofredanden eller våldtäkter som man tidigare inte vågat berätta om, till att man är i en relation och känner att det som sker i relationen inte är bra. Andras vittnesmål och den debatt som nu pågår blir en bekräftelse på att det man utsatts för inte är okej, säger Pauline Charlesworth.
Stöd att bearbeta händelsen
Vissa kommer för händelser som skett nyligen, andra för sådant som ligger långt bak i tiden. På Stödcentrum för brottsutsatta får de stöd att bearbeta det i sin egen takt. Vissa kommer för att prata om att göra en polisanmälan.
Stödcentrum rustar nu också för att möta fler anhöriga som behöver stöd i kölvattnet av #metoo. Både genom att erbjuda individuella samtal och samtalsgrupper för föräldrar där de får träffa andra som upplevt liknande saker.
-När den som utsatts för ett sexualbrott nu vågar berätta för sina närstående uppstår såklart oro och många frågor. Då kan det kännas bra som närstående att få komma till oss och prata och få hjälp att förstå vad som händer, säger Pauline Charlesworth.
Fler söker sig till Mikamottagningen
Även på Mikamottagningen, som vänder sig till personer som säljer sex eller skadar sig med sex, märker man av #metoo-uppropet.
-Att prata om sexuella övergrepp är förknippat med mycket skuld och skam. Vi ser nu att det blir mer pratbart. Fler vågar berätta om övergrepp de burit på länge och fler vågar också polisanmäla, säger Catrin Schultz, kurator på Mikamottagningen.
För mer information kontakta
Pauline Charlesworth, kurator, Stödcentrum för brottsutsatta, telefon 031- 367 99 03
Catrin Schultz, kurator, Mikamottagningen, telefon 031-368 81 72
Stödcentrum för brottsutsatta
Drivs av Social resursförvaltning och vänder sig till personer som bor i Göteborg och har blivit utsatta för brott. Det kan till exempel vara rån, misshandel, våldtäkt, stöld eller hot. Även närstående och vittnen är välkomna. Stödcentrum erbjuder samtalsstöd för att bearbeta brottshändelsen och information om rättsprocessen. Det kostar inget att besöka Stödcentrum, personalen har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym.
Läs mer på www.goteborg.se/brottsutsatta
Mikamottagningen
Drivs av Social resursförvaltning och vänder sig till personer med erfarenhet av sex mot ersättning, som skadar sig med sex eller är utsatta för människohandel för sexuella ändamål. Mikamottagningen erbjuder samtalsstöd och stöd vid polisanmälan och rättsprocess. Även anhöriga som känner oro för någon kan vända sig till Mikamottagningen. Det kostar inget att besöka Mikamottagningen, personalen har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym.
Läs mer på www.goteborg.se/mikamottagningen