Pressmeddelande -
Föreningar får 8 miljoner för att jobba med Göteborgs Stads särskilda satsningar
Mötesplatser för unga transpersoner ska skapas och det ska bli lättare att starta upp jourer för personer som blivit utsatta för våld i nära relationer. Det är två av sex riktade bidrag som Social resursnämnd fördelat till civilsamhällets organisationer idag. Totalt fördelas 8,2 miljoner kronor.
Varje år fördelar Social resursnämnd riktade medel till civilsamhällets organisationer för insatser i Göteborgs Stads särskilda satsningar. En del av satsningarna har pågått under flera år, andra är nya. För två av satsningarna fördelar nämnden bidrag första gången 2018:
- Skapa mötesplatser för HBTQ-personer med särskilt fokus på unga transpersoner.
- Insatser för att det ska bli lättare att starta upp jourer.
Mötesplatser för unga transpersoner
Nio hundratusen kronor går till tre organisationer som jobbar med att skapa mötesplatser för unga transpersoner. Civilsamhällets insatser är ett led i stadens preventiva arbete för gruppens hälsa, men också för att stärka stadens arbete med mänskliga rättigheter och för att motverka rasism, hatbrott och polarisering mellan människor.
- En rapport från Folkhälsomyndigheten visar hur allvarligt läget är för unga transpersoner mellan 16 och 19 år. Nästan 60 procent i den gruppen har övervägt att ta sitt liv medan 40 procent har gjort ett allvarligt försök. Det är viktigt att den här gruppen får tillgång till mötesplatser där de kan vara sig själv, säger Lena Salo, utvecklingsledare, Social resursförvaltning, Göteborgs Stad.
Insatser för att det ska bli lättare att starta upp jourer
177 000 kronor går till två organisationer för att de ska göra förstudier för att starta upp jourer. Jourerna ska stärka skyddet för personer som utsätts för våld i nära relationer och som i dagsläget inte kan erbjudas fullgott stöd. Exempel på människor som berörs kan vara de som lever med psykisk ohälsa eller som är äldre. Den här satsningen är kopplad till stadens mål om att den strukturella könsdiskrimineringen ska upphöra.
Fakta riktade medel till civilsamhällets organisationer för 2018
Totalt ansökte 23 organisationerna om bidrag till 31 olika verksamheter. Nio ansökningar avslogs. Totalt fördelade nämnden 8 261 830 kronor.
- 10 ansökningar inom satsningen Kvinnors egenmakt och delaktighet fick dela på 3 040 126 kronor.
- 5 ansökningar inom satsningen Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relation fick dela på 3 689 400 kronor.
- 1 ansökning inom satsningen Långsiktigt stärka kvinnojourer i Göteborg fick 70 913 kronor.
- 2 ansökningar inom satsningen Insatser för att det ska bli lättare att starta upp jourer fick dela på 176 964 kronor.
- 3 ansökningar inom satsningen Skapa mötesplatser för hbtq-personer med särskilt fokus på unga transpersoner fick dela på 934 427 kronor.
För mer information kontakta
Lotta Lidén Lundgren, verksamhetschef Social utveckling, Social resursförvaltning, Göteborgs Stad.
Tel: 031 – 367 79 454
lotta.liden@socialresurs.goteborg.se
Folkhälsomyndighetens rapport om hälsoläget bland transpersoner i Sverige: