Gå direkt till innehåll

Ämnen: Ungdomsfrågor

Ungdomar fick ställa frågor till Christopher Thorén och Hanna Rajs under ett panelsamtal om islamofobi och antisemitism. Foto: Jonas Santos

Upptäckte likheter mellan religionerna

Tider av krig och konflikt brukar sällan leda till ökad förståelse och samtal om likheter mellan grupper, men i nordöstra Göteborg har det skett. På hemlig plats och under visst säkerhetspådrag har 25 ungdomar med muslimsk, judisk och kristen tro träffats för att dela erfarenheter.

- Flera föräldrar har berättat att deras barn för första gången bokat en playdate, pratar om vänner hemma. En egen vän är större än universum för någon som aldrig haft en, berättar Jessica Telander, enhetschef på förvaltningen för funktionsstöd.

Populära weekendklubbar får 4,8 miljoner kronor

Att få en vän kan vara ofattbart stort för den som aldrig haft en vän. Att få en meningsfull fritid, träffa andra och ha kul ihop – det har gjort att Weekendklubbarna blivit populära bland barn och unga med funktionsnedsättning. Därför satsar förvaltningen för funktionsstöd 4,8 miljoner kronor på weekendklubbarna i ett idéburet offentligt partnerskap med den ideella föreningen Passalen.

Bilder från filmen om Team för unga i riskzon (TUR).

De tar fajten mot kriminella nätverk

Hur kan vi som samhälle motverka att ännu fler ungdomar dras in i nätverkskriminalitet? Team för unga i riskzon (TUR) är en unik och specialiserad enhet inom socialförvaltningen Hisingen i Göteborg, som arbetar fokuserat mot unga i och omkring kriminella nätverk. Nu kan du även se filmen om TUR.

Seglarskola. Foto: Lo Birgersson, Göteborgs Stad

Massor av gratis aktiviteter för sommarlovslediga barn och unga

Dansa streetdance, prova på aikido, gå på teater, skapa konst eller var med på läger i södra skärgården. Göteborgs Stad och föreningslivet ordnar mängder av roliga aktiviteter för barn och unga i sommar. De flesta är gratis.

Mohamed Cadinasir och Marita Dahlberg från Göteborgs Stad, informerar om hur man gör för att rösta i valet till Europaparlamentet, i syfte att öka valdeltagandet.

Göteborgs Stad satsar för ökat deltagande i EU-valet

Göteborgs Stad intensifierar insatserna inför EU-valet den 9 juni med valambassadörer, filmer i sociala medier och sms-utskick för att öka valdeltagandet. En gemensam kraftsamling ska sprida information om vikten av att rösta för att påverka Europa, Sverige och Göteborg. Valstärkande aktiviteter pågår fram till valet.

Krokiga vägar leder också framåt: Inspirationsdagen som ska stärka eleverna

Som ung är det svårt att veta vilken yrkesväg man ska satsa på, eller ens vilka yrken som finns. Och det är inte heller nödvändigt att ha en klar plan för vad man vill arbeta med som vuxen, det kan lösa sig utmärkt ändå. Under Nytorpsskolans inspirationsdag får högstadieeleverna stifta bekantskap med personer som tillsammans representerar över 30 olika yrken och höra om deras karriärvägar.

Ungdomsfullmäktige sammanträder på Börsen. Foto: Göteborgs Stad, Lo Birgersson.

Dags för val till ungdomsfullmäktige - i år med valkickoff för alla unga göteborgare

Den 10-20 november är det val till Göteborgs ungdomsfullmäktige. Alla barn och unga som bor i Göteborg och har börjat femte klass men ännu inte fyllt 18 år får rösta. De som väljs får en möjlighet att påverka politiker och tjänstepersoner. I år inleds valet med en valkickoff på Stadsbibliotekets trappscen 10 november 2023, kl. 15-17. Över 45 000 unga i Göteborg är röstberättigade i valet.

Fortsatt vanligt att uppleva rasism bland unga i nordöstra Göteborg

Projektet Motståndskraft mot rasism har arbetat sedan 2021 med att rusta och stärka ungdomar som utsätts för rasism. En uppföljande undersökning visar att unga i nordöstra Göteborg fortfarande upplever hög grad av rasism och diskriminering och att kunskapen om vart de kan vända sig vid utsatthet är låg.

Göteborgs Stads arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck behöver utvecklas

Stadsrevisionen har granskat Göteborgs Stads arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. I granskningen framkommer att det finns ett strategiskt arbete i staden men att de granskade nämnderna behöver utveckla arbetet mer. De behöver bland annat säkerställa att rätt kompetens finns på plats, att arbetet med utredningar, stöd och skydd utvecklas samt att den interna samverkan blir bättre.

Feriearbetarna i Unga röster från öster intervjuar ungdomar i Kviberg. Foto: Gilbert Larsson.

Unga röster från öster visas på kulturhuset – vernissage 22 september

Ungdomar från östra Göteborg har under sommaren haft som feriearbete att samla in tankar och förslag från andra unga i stadsområdet. Målet är att uppmärksamma ungas åsikter och att öka deras inflytande i samhället. Summan av arbetet finns samlat i en rapport, men ungdomarna har även bearbetat resultatet i konstnärlig form. Verken visas nu upp i en utställning på Kulturhuset Bergsjön.

Roberto Tomé, kommunpolis Lokalpolisområde City, Alexandre Miron, utvecklingsledare trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete, Anita Jisonsund, processledare Nätverket Fastighetsägare Järntorget/Långgatorna

Våldet och drogförsäljningen har minskat kring Järntorget under våren

Folk känner sig mer trygga kring Järntorget och Långgatorna i centrala Göteborg och information från både polisen och ordningsvakter pekar tydligt på att området nu har blivit lugnare.  - Vi ser en vändning den här våren, både när det gäller personrån och våld i offentlig miljö, säger Alexandre Miron som är utvecklingsledare trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete.

Göteborgs Stad erbjuder många roliga aktiviteter under sommaren för lediga barn och ungdomar.

Stort utbud av gratis sommarlovsaktiviteter i Göteborg

I sommar satsar Göteborgs Stad och föreningslivet för att erbjuda lediga barn och unga massor av aktiviteter i olika former och över hela staden. De allra flesta kommer att hitta något som passar dem, om det så är badutflykter, skrivarläger eller k-pop.

Bristande kunskaper om rasism bland unga i nordöstra Göteborg

En rapport gjord av projektet Motståndskraft mot rasism visar att ungdomar i nordöstra Göteborg som utsätts för rasism inte alltid är medvetna om det. Rasism är väldigt normaliserat och många vet inte vart de kan vända sig om de blir drabbade. Ofta anser inte heller ungdomarna att det är meningsfullt att anmäla när de utsätts för diskriminering.

Ungdomsfullmäktige sammanträder på Börsen. Foto: Göteborgs Stad, Lo Birgersson.

Dags för val till ungdomsfullmäktige - ökat intresse för att kandidera

Den 11-21 november är det val till Göteborgs ungdomsfullmäktige. Alla barn och unga som bor i Göteborg och har börjat femte klass men ännu inte fyllt 18 år får rösta. De som väljs får en möjlighet att påverka politiker och tjänstepersoner. I år är det även ett stort intresse för att kandidera.

Dagens presentation av virtuell vallokal skjuts upp på grund av tekniskt problem

Dagens presentation av virtuell vallokal skjuts upp på grund av tekniskt problem

Visningen av Göteborgs Stads virtuella vallokal, som skulle premiärvisas i dag måndag 4 juli klockan 13.00, flyttas fram till torsdag 7 juli. Samma plats och klockslag gäller då som det skulle ha varit i dag. Orsaken är att arbetet med att få all teknik på plats har tagit längre tid än beräknat.


Uppdaterat pressmeddelande
Virtuell vallokal ska ge kunskap om att rösta och ökat valdel

I den virtuella vallokalen får besökarna genomföra alla de moment som man gör i en vanlig vallokal.

Virtuell vallokal ska ge kunskap om att rösta och ökat valdeltagande

Nu lanserar Göteborgs Stad sin virtuella vallokal där personer som inte är vana vid att rösta ska kunna lära sig hur det går till i en vallokal. Det är teknikkunniga personer med funktionsnedsättningar som gjort den inom ramen för sin dagliga verksamhet.

I senaste avsnittet av podden Skolverkstan samtalar grundskoledirektör Bengt Randén samtalar med hem- och konsumentkunskapsläraren Sara Nordlund från Påvelundsskolan.

Pengarna räcker aldrig riktigt, till allt man vill ha

Privatekonomi är viktigt och det syns bland annat i statistiken som visar att skuldsättningen ökar dramatiskt i åldrarna 18–25 år. Många unga hamnar i skuldfällan idag. Podden Skolverkstan gästas av hem- och konsumentkunskapsläraren Sara Nordlund som ser ett ökat intresse för frågor om hur eleverna ska hantera sin ekonomi.

Visa mer