Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fortsatt vanligt att uppleva rasism bland unga i nordöstra Göteborg

Projektet Motståndskraft mot rasism har arbetat sedan 2021 med att rusta och stärka ungdomar som utsätts för rasism. Projektet har nu gjort en uppföljande undersökning som visar att unga i nordöstra Göteborg fortsatt upplever rasism och diskriminering i hög grad. Med hjälp av djupintervjuer tydliggör rapporten ungdomarnas situation.

Fler enkätsvar till grund för årets rapport
Rapporten bygger på 600 enkätsvar och sex djupintervjuer med ungdomar. Den bekräftar siffrorna från 2022 års rapport: 65% av ungdomarna uppger att de har blivit utsatta för rasism och mer än hälften av ungdomarna vet inte vart de ska vända sig när de blir utsatta.

- Här finns en del kvar för staden att göra. Vi ser vikten av insatser som stärker personal som arbetar med unga att hantera och motverka rasism, säger Louise Parbring, enhetschef för Unga mötesplatser Nordost.

Subtil rasism och misstänkliggörande vanligt
Djupintervjuerna, som har gjorts med sex unga i åldrarna 17 - 21, belyser olika ungdomars strategier för att hantera rasismen - från att normalisera den till att behöva söka vård för att hantera den psykiska påfrestningen. Gemensamt för alla intervjuade är att de måste förhålla sig till rasistiska händelser, attityder och situationer.

- Djupintervjuerna bekräftar bilden av att subtil rasism och misstänkliggörande är vanligt och att detta påverkar ungdomars psykiska hälsa på både kort och lång sikt. Vare sig det är något man rycker på axlarna åt eller mår jättedåligt av, är det tydligt att ungdomar i nordöstra Göteborg utsätts för rasism och saknar kunskap kring hur de ska gå vidare.

Projektet har även arbetat med en metod för att rusta och stärka ungdomarna. Den går ut på att utbilda ungdomar, som i sin tur sedan utbildar andra unga inom ramen för projektet.

- Vi ser att metoden är effektiv när det kommer till att stärka ungdomarnas självkänsla och rusta dem att möta rasism och rasistiska situationer. Kunskapen kring vart man kan vända sig när man är utsatt är fortsatt låg, och att få kännedom om att diskriminering är olagligt kan vara avgörande, säger Louise Parbring.

Om projektet
Motståndskraft mot rasism är ett antirasistiskt projekt som drivs av verksamheten Unga påverkar, socialförvaltningen Nordost. Projektet kom till eftersom medarbetarna på förvaltningens fritidsverksamheter såg ett behov av ökad kunskap om rasism hos besökarna. Projektet vänder sig till ungdomar i nordöstra Göteborg. Det började hösten 2021 och avslutas vid årsskiftet. Ett av dess uppdrag är att skapa en metod för att stärka och rusta ungdomar i deras kamp mot rasism.

Projektet vill även undersöka vad ungdomar i nordost saknar när det kommer till stöd i frågor som rör rasism. Projektet har tagit fram två rapporter kring ungdomars upplevelse av rasism i nordöstra Göteborg.

Om undersökningen

  • Rapporten finansierades med stöd av Socialstyrelsen och Levande Historia Göteborg.
  • Antal ungdomar som deltog: 657
  • Ålder: 12 - 25 år.
  • Undersökningen genomfördes av feriearbetande ungdomar med stöd av en projektledare i början av sommaren 2023.
  • De besökte 12 mötesplatser för unga, fritidsgårdar och evenemang där ungdomar vistas och samlade in svaren med hjälp av en digital enkät.
  • Frågorna i enkätundersökningen togs fram av projektledarna tillsammans med de ungdomar som är ambassadörer för projektet.
  • Djupintervjuer genomfördes med sex personer i åldrarna 17 - 21 år.

Kontakt

Louise Parbring, enhetschef
Unga mötesplatser Nordost, socialförvaltningen Nordost, Göteborgs Stad
louise.parbring@socialnordost.goteborg.se
031-365 27 79, 073-910 23 46

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Socialförvaltningen Nordost - Lena Carlsson

Socialförvaltningen Nordost - Lena Carlsson

Presskontakt Kommunikatör Socialförvaltningen Nordost 031-365 20 31