Pressmeddelande -
Populära weekendklubbar får 4,8 miljoner kronor
Att få en vän kan vara ofattbart stort för den som aldrig haft en vän. Att få en meningsfull fritid, träffa andra och ha kul ihop – det har gjort att Weekendklubbarna blivit populära bland barn och unga med funktionsnedsättning.
Därför satsar förvaltningen för funktionsstöd 4,8 miljoner kronor på weekendklubbarna i ett idéburet offentligt partnerskap, ett så kallat IOP-avtal, med den ideella föreningen Passalen. Göteborgs Stad har samarbetat med Passalen i många år och nu har de fler än 1400 deltagare i olika aktiviteter för både barn och vuxna med olika funktionsnedsättningar.
Weekendklubbarna är ett av Passalens innovativa projekt som initierades 2018 med 30 deltagare. Idag finns 100 platser och de är alltid fyllda av barn och unga.
- Det började med ett fåtal klubbar, men nu har weekendklubbar startats i olika delar av Göteborg med fler inriktningar. Många i Nordost och på Hisingen sa att föräldrarna inte har bil så de behövde klubbar i närområdet. Nu finns de där och det känns väldigt roligt, säger Jessica Telander, enhetschef på förvaltningen för funktionsstöd.
Weekendklubbarna blir lite som en fritidsgård där alla är välkomna, en plats där barn med funktionsnedsättningar får känna sig hemma.
- Det ringer ibland föräldrar som hört talas om weekendklubbarna och frågar om deras barn kan börja på Passalen. Det har blivit populärt. Och så länge grupperna inte är fyllda går det bra. Man behöver inte ha någon insats på vår förvaltning för att gå dit, men de som haft kontakt med förvaltningen prioriteras, säger Jessica Telander.
Kravet är bara att deltagarna ska klara sig utan assistent när de är på plats. Personalen på Passalen är hjälpsamma, men deltagarna ska kunna ta del av aktiviteterna självständigt.
- En del håller på med datorspel, brädspel, har quiz eller håller på med konst eller annat kreativt skapande. Andra håller på med bollsporter, segling, skattjakter eller andra äventyr, säger hon.
De får själva välja inriktning till exempel sport, it, spel eller skapande. Sedan ordnar Passalen träffar i närområdet där man får träffa andra som har samma intressen.
- De får bilda kompisband och träna på att umgås i grupp i en lugn och trygg miljö. När de sedan känner sig trygga är tanken att man efter ett par år kan gå över till deltagande i Passalens ordinarie klubbar.
Många barn och unga med funktionsnedsättning har en lägre självkänsla än andra jämnåriga, vilket leder till att de inte lika lätt söker sig till olika fritidsaktiviteter. Men på weekendklubbarna får de en mjukare ingång till andra aktiviteter eftersom grupperna är små och anpassningsbara.
- Flera föräldrar har berättat att deras barn för första gången bokat en playdate, pratar om vänner hemma. En egen vän är större än universum för någon som aldrig haft en. Man får ett sammanhang. en gemenskap och träning i social interaktion med lekar och lustfyllda aktiviteter, säger Jessica Telander.