Pressmeddelande -
Fascism i dåtid och nutid uppmärksammas på Black Ribbon Day
För fjärde året i rad högtidlighåller Göteborgs Stad Black Ribbon Day. I år uppmärksammas dagen genom två digitala föreläsningar där fokus sätts på Sveriges agerande i samband med Förintelsen samt dagens högerextrema rörelser.
2009 utnämnde Europaparlamentet formellt den 23 augusti till europeisk minnesdag för alla som fallit offer för stalinism, nazism och andra totalitära regimer.
- Det är viktigt att ha kunskap om det förflutna för att kunna forma framtiden. Avskyvärda brott mot mänskliga fri- och rättigheter får aldrig glömmas, säger kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin.
Black Ribbon Day härstammar från demonstrationer som hölls i västvärlden på 1980-talet, för att protestera mot de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begicks av myndigheter i Sovjetunionen.
I år högtidlighåller Göteborgs Stad dagen för fjärde året i rad. Göteborgs Stad och Stadsbiblioteket bjuder in till två digitala föreläsningar där fokus sätts på Sveriges agerande i samband med Förintelsen samt dagens högerextrema rörelser.
-Black Ribbon Day uppmärksammas i Göteborgs Stad dels för att visa respekt för de göteborgare som har flytt från totalitära regimer, dels för att ge information och kunskap om vad som skett och vad som tyvärr fortfarande pågår runt om i vår värld, säger Anneli Rhedin.
Patrik Hermansson om dagens våldsbejakande högerextremism
Den första föreläsningen är med journalisten och researchern Patrik Hermansson, som blev världsberömd när han lyckades infiltrera den internationella extremhögerns innersta krets 2017. I över ett år wallraffade han i alt-rightrörelsen för den brittiska organisationen Hope not Hates räkning. Under falsk identitet och med dold kamera dokumenterade han våldsamma demonstrationer och förtroliga samtal med rörelsens mest inflytelserika ledare. Sedan dess har han fortsatt bevaka den högerextremistiska miljön.
Timmen inleds med att Oskar Hanska, tidigare svensk och nordisk mästare i Poetry Slam, framför dikten “Först hämtade dom”. Anneli Rhedin håller därefter tal.
I sin föreläsning berättar Patrik Hermansson, genom exempel på högerextrema rörelser i Sverige och utomlands, om hur den våldsbejakande högerextremismen vuxit under de senaste åren och hur dess syn på det demokratiska systemet förändrats.
Marcel Rådström om Sveriges agerande i samband med Förintelsen
Den andra föreläsningen riktar fokus mot Sveriges agerande i samband med Förintelsen. Marcel Rådström, pedagog på Forum för levande historia, berättar om Sveriges relation och hållning till Förintelsen och lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet. Det handlar bland annat om neutralitets- och handelspolitik, antisemitism och flyktingmottagande under åren 1933–1946. Föreläsningen riktar sig till skolklasser i åldrarna 13 till 19.
Föreläsningarna sänds på Stadsbibliotekets Facebook, Youtube samt blogg.
Black Ribbon Day arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Stadsbiblioteket.
Program 23 augusti
Lunchföreläsning, 12-13
Oskar Hanska, poet
Anneli Rhedin, kommunfullmäktiges ordförande
Patrik Hermansson, journalist och researcher
Föreläsning för skolelever, 13:30-14:30
Marcel Rådström, pedagog på Forum för levande historia
Kontaktperson
Martin Holmquist
Programsamordnare, Stadsbiblioteket Göteborg
Telefon: 031-368 34 15 | Mobil: +46 (0)72-856 74 09
E-post: martin.holmquist@kultur.goteborg.se