Pressmeddelande -
Antirasism i fokus på Kulturhuset Bergsjön
Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering den 21 mars uppmärksammas på Kulturhuset Bergsjön genom Dagen mot rasism med aktiviteter och program under eftermiddag och kväll.
Statsvetaren och föreläsaren Barakat Ghebrehawariat deltar i eftermiddagsprogrammet i ett samtal om inkluderande språk tillsammans med Ina Dowland Herrera från den antirasistiska digitala plattformen TNKVRT. Barakat Ghebrehawariat har föreläst om rasism och språk i snart två decennier. Förra året kom hans bok Får man säga svart? Från teoretisk ångest till terminologisk trygghet, som han också kommer tala om under kvällsprogrammet.
— Jag ska prata om att vi ibland behöver prata om ”ras” för att kunna motverka rasism. Vi behöver en rikare begreppsapparat för att kunna konceptualisera och synliggöra orättvisor kopplade till hudfärg, säger Barakat Ghebrehawariat.
— Jag föreställer mig att en dag som denna har en positiv betydelse eftersom det skickar ut signaler om att antirasism är en prioriterad fråga. Det räcker givetvis inte med att arrangera antirasistiska samtal på ”Dagen mot rasism” utan alla dagar ska vara dagar mot rasism, fortsätter Barakat Ghebrehawariat.
Under kvällen kommer också den hyllade bossa nova- och jazzsångerskan Miriam Aïda med band att bjuda på en konsert. Förra året släppte Miriam Aïda albumet Pieces där hon bland annat tolkar Nina Simones Four Women från 1966.
Europeiska koalitionen av städer mot rasism (ECCAR)
Göteborgs Stad är sedan november 2019 medlem i European Coalition of Cities Against Racism (ECCAR), den europeiska koalitionen av städer mot rasism. ECCAR bildades 2004 på ett initiativ från UNESCO och är ett nätverk av cirka 150 europeiska städer och kommuner som aktivt jobbar för att motverka rasism, diskriminering och främlingsfientlighet utifrån ett tiopunktsprogram som följs upp vartannat år. Göteborgs Stads representanter i nätverket är Daniel Bernmar (V) och Nina Miskovsky (M).
— Göteborgs Stad har ett jätteviktigt arbete att göra för att bryta de rasistiska strukturer som tusentals göteborgare utsätts för dagligen. Den 21 mars kraftsamlar vi för att motverka rasism, säger Daniel Bernmar.
— Alla typer av rasdiskriminering kan ha förödande konsekvenser och förstöra liv, drömmar och samhällen, säger Nina Miskovsky. Att bekämpa rasism innebär att man undanröjer hinder, minskar diskriminering och motverkar stereotyper och fördomar. Det finns fortfarande mycket att göra.
Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering
1966 beslutade FN:s generalförsamling att den 21 mars ska uppmärksammas som den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering. På dagen, 1960, sköt polisen i den sydafrikanska kåkstaden Sharpeville män, kvinnor och barn som fredligt demonstrerade mot apartheidslagarna. 69 personer dog och 180 skadades. Dagen är ett tillfälle att ansluta sig till kampen mot rasism och hedra minnet av offren i Sharpevillemassakern.
Göteborgs Stad arrangerar Dagen mot rasism i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen inom ramen för Västsverige mot rasism.
Kontaktperson
Ellis Holmberg
Producent, Lokala Evenemang
Avdelning Göteborgs bibliotek och kulturhus, kulturförvaltningen.
Telefon: 070 - 303 42 56
E-post: ellis.holmberg@kultur.goteborg.se