Pressmeddelande -
Göteborg har ökat takten i cykelarbetet efter trög start
Ett utbyggt nät av pendlingscykelbanor, ett första cykelparkeringsgarage och ett nytt lånecykelsystem. Det är några av satsningarna som Göteborgs Stad har genomfört de senaste åren för att öka antalet cykelresor i staden.
– Vi lär oss hela tiden nya saker och förbättrar förutsättningarna för att Göteborg ska utvecklas till en attraktiv cykelstad, säger Malin Månsson, cykelstrateg på trafikkontoret.
När drygt halva tiden av Cykelprogram för en nära storstad nu har gått, så har trafikkontoret gått igenom de uppsatta målen, utpekade åtgärdsområdena och föreslagna aktiviteterna i programmet.
Sedan programmet antogs år 2015 har trafikkontoret lanserat ett nytt lånecykelsystem (med samma namn som tidigare; Styr & Ställ), en ny version av appen Cykelstaden, öppnat ett cykelparkeringshus vid Gamlestadens resecentrum och satt ut ett antal cykelpumpar och en cykelservicevägg. Från år 2020 har beläggningsarbetet på cykelbanor ökat kraftigt och en strategi, med pengar reserverade, finns för att komma till rätta med eftersatt underhåll fram till år 2025.
Sedan 2018 har mindre åtgärder för att öka framkomligheten och höja trafiksäkerheten gjorts på över 200 platser och punkter i staden. Bland annat har höga kantstenar sänkts, refuger justerats, vägmarkeringen och skyltningen förbättrats, räcken satts upp vid trafikljus, brunnar justerats och fasta hinder intill cykelbanor flyttats.
Tre övergripande mål
De tre övergripande målen i cykelprogrammet är att antalet cykelresor ska ha tredubblats år 2025, att tre av fyra göteborgare ska tycka att Göteborg är en cykelvänlig stad år 2025 och att antalet omkomna och skadade cyklister ska minska.
– För att uppnå det ska vi förbättra och bygga ut cykelvägnätet. Det vi vill prioritera är pendlingscykelvägnätet och de centrala delarna eftersom vi bland annat ser att kapaciteten brister. Vi prioriterar också att bygga ut korta saknade länkar, säger Malin Månsson och berättar att åtgärderna i centrum behöver samplaneras med alla andra planer i centrum, ett arbete som pågår.
År 2011 gjordes cirka 73 000 cykelresor per vardagsdygn till, från och inom Göteborg. År 2020 uppskattades antalet vara cirka 115 000. Det är en ökning med 57 procent, men långt från det mål som finns i cykelprogrammet.
– Efter att restriktionerna om distansarbete skärptes minskade allt resande, även resorna med cykel minskade 2021 jämfört med 2020. Det är först ett tag efter att restriktionerna tas bort som vi kommer kunna se hur cyklandet utvecklas, säger Malin Månsson.
– Målet om att tredubbla antalet cykelresor från 2011 till 2025 verkar tyvärr inte realistiskt att nå. Om vi istället tar sikte på trafikstrategins målår 2035 så ligger vi mer i linje med målsättningen, säger hon.
Andelen göteborgare som tycker att Göteborg är en cykelvänlig stad har varit relativt konstant, strax över 40 procent, sedan mätningarna startade 2008. Målet om att antalet dödade och skadade cyklister ska minska har inte uppnåtts.
– En av våra slutsatser är att cykelinfrastrukturen inte har byggts ut och förbättrats i den omfattning som var ambitionen i cykelprogrammet. Det har varit en trög start och tagit tid att ställa om, men nu har vi ökat takten, säger Malin Månsson.
FAKTA: Fyra åtgärdsområden
Tillsammans ska följande åtgärdsområden öka cyklingens attraktionskraft och bidra till att nå målet med tredubblad cykling och bli en attraktiv och säker cykelstad:
• Infrastruktur – bygga en sammanhängande och väl utformad cykelinfrastruktur.
• Drift och underhåll – säkra god standard på cykelvägarna året om.
• Stöd och tjänster – erbjuda stöd och tjänster som underlättar cykling och ökar attraktionskraft.
• Kommunikation – förstärka bilden av Göteborg som cykelstad med hjälp av kommunikation.
Frågor om cykelprogrammet besvaras av:
Malin Månsson, cykelstrateg, trafikkontoret Göteborg Stad, 0703-34 35 76, malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se