Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljö, energi

Regeringen beslutade förra året om separat insamling av textil- och textilavfall i enlighet EU:s avfallsdirektiv. Syftet med den nya lagen är att samla in, sortera och tillgängliggöra textil för återanvändning och materialåtervinning. Pressbild

Torrt och rent – från 1 januari 2025 ska textil sorteras ut

Från årsskiftet ska såväl privatpersoner som verksamheter sortera ut textilavfall. Insamlingen finns på samma platser som tidigare: på återvinningscentraler, återvinningsstationer och i de flerbostadshus som har textilinsamling. Textilen behöver inte vara hel, men torr och ren. Men det bästa är givetvis att se till att textil aldrig blir avfall.

Maria Urün och Petter Nilsson har tagit fram programmet som ska göra boenden för personer i hemlöshet bättre. Foto: Anders Magnusson.

Nytt funktionsprogram ska lyfta boenden för hemlösa

Göteborgs Stad lanserar ett unikt funktionsprogram som ska förbättra sociala boenden för personer i hemlöshet. Målet är att skapa trygga och funktionella bostäder som både möter de boendes behov och stärker stadens hållbarhet.

Kretslopp och vatten önskar att alla göteborgare plattar till pappersförpackningarna som lämnas till återvinning för att ge plats för mer jul i behållarna.

Kretslopp och vatten önskar platta paket i behållarna för återvinning

Ge julklappar utan förpackningar, platta till alla pappersförpackningar som lämnas till återvinning och ställ inget bredvid behållarna. Det önskar sig Kretslopp och vatten av alla göteborgare samtidigt som kommunen själv kommer att utöka sitt arbete. Målet är att bidra till en fröjdefull jul på återvinningsstationerna med plats för mer jul i behållarna.

Göteborgs klimatråd, 2024. På bilden från vänster: Fredrik Hedenus (ordförande) Sara Brorström (vice ordförande och redaktör), Petra Svensson, Niklas Harring, Maria Schnurr och Holger Wallbaum. Fotograf: Helena Granstedt Löfman

Ny rapport från Göteborgs klimatråd

Konkretisera klimatmålen, utkräv ansvar och stärk ledarskapet. Det är några av rekommendationerna från de oberoende experterna i Göteborgs klimatråd. De konstaterar också att kommunen har fortsatt små utsikter att nå sina klimatmål till år 2030.

Hela trafikområdet vid Sankt Sigfrids plan får 40-skyltar. Stadsdelen Skår i bakgrunden får 30- och 40-skyltar. Bild: Göteborgs Stad

Göteborgs Stad sänker hastigheten – börjar 30- och 40-skylta i Örgryte

För att skapa en attraktivare stadsmiljö, minska utsläppen av koldioxid och öka trafiksäkerheten börjar Göteborgs Stad nu införa 30 och 40 i stället för 50 km/h som nya hastighetsgränser. Det sker först i och runt stadsdelen Skår i östra Göteborg: 30 km/h på bostadsgatorna och 40 km/h på genomfartsgatorna Sankt Sigfridsgatan och Delsjövägen.

Medborgarnas råd blir budgetsatsningar 2025

Återträff för deltagarna i Göteborgs Stads medborgarråd för klimatet! På torsdag 5 december ska de få återse både varandra och de politiker som de överlämnade sina rekommendationer till i juni. Har politikerna gjort något med råden de fick?

Till våren får de första villaägarna i göteborgarna tre kärl för att kunna sortera sju sorteras avfall på den egna tomten. Foto: Lo Birgersson

Brev till 4 000 villaägare är starten för hemsortering i Göteborg

Under 2025 kommer alla som bor i villor, radhus och fritidshus i nordöstra Göteborg, Örgryte och Härlanda att börja med hemsortering. I början av december får knappt hälften av dessa hushåll ett brev som säger att de får sina nya avfallskärl från april till juni 2025. Det innebär att de blir först i Göteborg med detta nya sätt att hantera sitt avfall.

Genom ett pilotprojekt får Östra Larmgatan i dagarna fem nya lövträd. Foto: Göteborgs Stad

Nyplantering av träd ska öka klimatskyddet på Östra Larmgatan

Östra Larmgatan är en av de platser i Göteborg som har lägst andel markyta som täcks av trädkronor. Den så kallade krontäckningen är bara 2,2 procent. För att öka den andelen planteras nu fem nya lövträd längs med gatan. På sikt har Göteborg målsättningen att 30 procent av ytan i staden ska skuggas av trädkronor.

Under Europa minskar avfallet-veckan kan du lyssna på Andreas Jakobsson som föreläser om matsvinn, miljö och vad man kan göra för att minska svinnet. Foto: Patrik Lundin

Matsvinnsexpert föreläser på Stadsbiblioteket på en köpfri dag, 29 november

För elva år sedan upptäckte Andreas Jakobsson hur mycket mat som slängdes. Det resulterade så småningom i boken ”Svinnlandet. Min resa genom en värld av slöseri – och hur den gav mig ett liv i överflöd” 2015.
På "en köpfri dag" kan du lyssna på Andreas Jakobsson som föreläser om matsvinn, miljö och vad man kan göra för att minska svinnet. Välkommen till Stadsbiblioteket på ”En köpfri dag”, fred

Oklart om Göteborgs Stad gör tillräckligt för att skydda mot översvämning

Centrala delar av Göteborg riskerar att drabbas av årliga översvämningar inom en 15-årsperiod om inte ett högvattenskydd kommer på plats. I en granskning av arbetet kan stadsrevisionen nu konstatera att det saknas styrning och uppföljning som tydligt visar att arbetet håller den takt som krävs.

Granskning av detaljplan för bostäder vid Långedrags båtvarv är ett av ärendena på stadsbyggnadsnämnden i november. Visionsbild: Wingårdhs.

Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd tisdag 19 november kl. 11.50

Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 19 november kl. 11:50. Ärenden vi lyfter på pressinformationen är bland andra granskning av detaljplan för bostäder vid Långedrags båtvarv, startplan för 2025 samt uppdrag för detaljplan för hotell och verksamheter inom del av före detta Lyckholms bryggeriområde. Vill du som journalist medverka behöver du anmäla dig.

Anna Lanne Davidsson. Foto: Jesper Orrbeck.

Anna Lanne Davidson blir ny vd på Gryaab

Anna Lanne Davidson blir ny vd på Gryaab. Anna Lanne Davidson kommer närmast från Göteborgs Stads förvaltning kretslopp och vatten, där hon varit chef på avdelningarna projekt och utveckling samt stadsutveckling.

World of Volvos storskaliga spektakulära limträkonstruktion som stod klart 2024 är exempel på trähusobjekt som på senare år uppförts i Göteborg. Foto: Rasmus Hjortshoj / World of Volvo.

Göteborg är Årets Trästad!

Det blev Göteborg som kammade hem priset som Årets Trästad vid konferensen Stora Trähus som genomfördes i Stockholm i veckan. – Väldigt roligt att Göteborg uppmärksammas för byggandet med trä och att vi har framsynta byggherrar som både bygger på tradition och nytänkande avseende träbyggande, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör i Göteborgs Stad.

Visualisering av nya hållplats Järntorget där bussarna får större utrymme.

Nu utvecklas kollektivtrafiken på Järntorget

Nästa vecka startar utvecklingen av hållplats Järntorget som ska byggas om med bland annat två nya bussfiler och ett nytt hållplatsläge. Syftet är att öka framkomligheten för kollektivtrafiken, korta ned restiderna och skapa smidigare byten mellan buss och spårvagn.
Järntorget är en av Göteborgs största och viktigaste knutpunkter för kollektivtrafiken. Hit reser över 20 000 människor varje dag,

På Elavfallets dag, idag 14 oktober, kan göteborgarna få hjälp att reparera trasig elektronik på Götaverkstan, Stadsbiblioteket, kl 15-19. Foto: Johanna Montell

Repa elen på Elavfallets dag 14 oktober

Rädda ditt gamla våffeljärn, få liv i din trasiga högtalare och låt din sänglampa glöda igen. Idag den 14 oktober, på Elavfallets dag, kan göteborgare få hjälp av föreningen Returkultur att laga sina trasiga elprylar på Stadsbiblioteket. Målet är att hejda den snabba ökningen av mängden elavfall.

Foto: Ulrik Fallström, miljöförvaltningen

Göteborgs klimatarbete får erkännande av EU

Göteborg är en av 100 klimatneutrala och smarta städer som ska vara föregångare och visa vägen för omställningen i Europa. I oktober 2024 tilldelas Göteborgs Stad EU:s ”Mission Label” för sitt arbete med att skynda på omställningen till en klimatneutral och hållbar stad.

Skissen visar hur Såggatan kan se ut med enkelriktade cykelbanor närmast trottoarerna. Bilar kan parkeras på ena sidan av gatan. Skiss: Norconsult/Göteborgs Stad

Nu skapas cykelbanor längs hela Såggatan

För att öka trafiksäkerheten inte minst för barn och ovana cyklister och för att få en saknad länk i Göteborgs cykelnät skapas nu enkelriktade cykelbanor på Såggatan i Majorna. Åtgärden ingår i ett politiskt uppdrag att på ett enkelt, snabbt och billigt sätt förbättra för cyklister i Göteborg.

Visa mer