Gå direkt till innehåll
En kvinna lämnar en brun papperspåse med påse med matavfall i sitt matavfallskärl. Framför kärlen sitter två svarta hundar.
Med de nya kärlen för hemsortering, som placeras ut hos villaägare i Göteborg till och med 2027, kommer matavfallet att tömmas varannan vecka. Det gör det extra viktigt att hålla matavfallet torrt i sommarvärmen. Foto: Lo Birgersson, Göteborgs Stad

Pressmeddelande -

Så håller du matavfallet fritt från surrande gäster i sommarvärmen

Det är tyvärr inte bara vi göteborgare som gillar sommarvärme och mat. Det gör även flugor och larver. När det är varmt ute är det vanligt att flugor lägger ägg i fuktigt matavfall. Därför är det viktigt att veta hur du ska hantera ditt matavfall och när dina sopor hämtas i sommar.

Under våren 2025 infördes hemsortering för boende i villor, radhus eller har fritidshus i nordöstra Göteborg när de fick tre nya kärl för sju sorters sopor. För dessa hushåll innebär det en förändring i form av att matavfallet hämtas varannan vecka i stället för, som tidigare, varje vecka.

För de villaägare som inte har fått de nya kärlen än, hämtas matavfallet som tidigare varje vecka.

Viktigaste rådet är att använda påshållaren

- Med våra tips vill vi att insamlingen av matavfall ska fungera för göteborgarna också under varma sommardagar. För att slippa besvär med matavfallet, som exempelvis flugor och larver i matavfallskärlet, är det alltid smart att ligga steget före. Dessa tips är även till dig som ännu inte har fått problem, säger Bo von Bahr som är processledare för insamlingen av matavfall på Kretslopp och vatten.

Det viktigaste rådet från Kretslopp och vatten för att underlätta insamlingen av matavfall under sommaren är det samma som det råd som gäller under hela året. Det handlar om att ha den bruna matavfallspåsen i en påshållare som håller matavfallspåsen luftig och torr. En påshållaren följer med de nya kärlen för hemsortering och finns att hämta på återvinningscentralerna.

Kretslopp och vattens sex råd för matavfallsinsamling i sommarvärmen

  1. Använd påshållaren
    Att ha matavfallspåsen i en påshållaren är den viktigaste åtgärden för att få matavfallsinsamlingen att fungera.
  2. Byt påse ofta
    Genom att byta den bruna matavfallspåsen lite oftare under sommaren undviker du att det börjar lukta och locka till sig flugor. Fyll inte påsen ända upp och stäng påsen ordentligt när du lägger den i matavfallskärlet. Detta minskar risken för att den bruna matavfallspåsen går sönder eller öppnar sig, vilket kan locka till sig flugor.
  3. Undvik blött matavfall
    Låt blött matavfall rinna av i vasken och lägg gärna lite hushållspapper i botten av påsen som suger upp vätskan.
  4. Rengör kärlet
    Skölj eller tvätta kärlet regelbundet. Detta gör du genom att spola av kärlet eller använda ättiklösning i botten och på kanterna. Detta minskar risken för dålig lukt och håller flugorna borta.
  5. Låt kärlet stå i skuggan
    Ge kärlet en paus från värmen och ställ ditt kärl med matavfall i skuggan. Då minskar du risken för dålig lukt och larver. Kom ihåg att ställa fram kärlen vid tomtgränsen när det är dags för tömning.
  6. Frys in matavfall som kan lukta illa, exempelvis räkskal och fiskrens
    Lägg matavfallet i frysen fram till hämtningsdagen. Du kan även skölja av resterna som exempelvis räk- och kräftskal, innan du lägger dem i matavfallspåsen.

Spreja bort surr och stank!

Om det redan har börjar surra och lukta illa omkring dina sopor, prova det här receptet!

1 dl ättika
4 dl vatten
5 droppar diskmedel

Blanda ihop alla ingredienser och häll över i en sprejflaska. Efter kärltvätt och även mellan tvättar kan du spreja kärl, kanter och lock med ättikslösningen. Upprepa gärna efter varje tömning. Det motverkar både flugor och ovälkommen doft.

Källa: Ekotipset

Fakta hemsortering

Hemsortering införs för alla villaägare i Göteborg under tiden fram till och med 2027. Med hemsortering lämnar man matavfall, restavfall och förpackningar av plats, papper, ofärgat glas, färgat glas och metall i tre kärl på den egna tomten.

Bildtext:

Bild 1. Person som tillsammans med sina hundar lämnar sitt matavfall i sitt matavfallskärl

De nya kärlen för hemsortering som placeras ut hos villaägare i Göteborg till och med 2027 kommer matavfallet att tömmas varannan vecka. Det gör det extra viktigt att hålla matavfallet torrt i sommarvärmen. Foto: Lo Birgersson, Göteborgs Stad

Bild 2: Jordgubbsrens i vasken

Låt allt matavfall som är blött rinna av innan du lägger det i matavfallspåsen. Det minskar risken för dålig lukt och flugor. Foto: Mostphotos

Bild 3: Påshållaren Luftig
Ha matavfallspåsen i en luftig påshållare i stället för i en sophink. Det är det viktigaste rådet för att underlätta insamlingen av matavfallet under varma sommardagar.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter