Gå direkt till innehåll

Ämnen: Klimatfrågor

Oklart om Göteborgs Stad gör tillräckligt för att skydda mot översvämning

Centrala delar av Göteborg riskerar att drabbas av årliga översvämningar inom en 15-årsperiod om inte ett högvattenskydd kommer på plats. I en granskning av arbetet kan stadsrevisionen nu konstatera att det saknas styrning och uppföljning som tydligt visar att arbetet håller den takt som krävs.

Foto: Ulrik Fallström, miljöförvaltningen

Göteborgs klimatarbete får erkännande av EU

Göteborg är en av 100 klimatneutrala och smarta städer som ska vara föregångare och visa vägen för omställningen i Europa. I oktober 2024 tilldelas Göteborgs Stad EU:s ”Mission Label” för sitt arbete med att skynda på omställningen till en klimatneutral och hållbar stad.

Skissen visar hur Såggatan kan se ut med enkelriktade cykelbanor närmast trottoarerna. Bilar kan parkeras på ena sidan av gatan. Skiss: Norconsult/Göteborgs Stad

Nu skapas cykelbanor längs hela Såggatan

För att öka trafiksäkerheten inte minst för barn och ovana cyklister och för att få en saknad länk i Göteborgs cykelnät skapas nu enkelriktade cykelbanor på Såggatan i Majorna. Åtgärden ingår i ett politiskt uppdrag att på ett enkelt, snabbt och billigt sätt förbättra för cyklister i Göteborg.

En regnbädd på Andromedagatan på Lindholmen i Göteborg får mikroplaster att stanna kvar i stället för att hamn i Göta älv. Foto: Kretslopp och vatten

Ny studie visar hur mikroplaster samlas i Göteborgs regnbäddar

En regnbädd minskar mängden mikroplast som sprids i naturen med mellan 10 och 50 gånger. Det visar en studie av mängden mikroplast i fyra regnbäddar i Göteborg som förvaltningen Kretslopp och vatten har genomfört och presenterar inför Dagvattnets dag 24 september. I regnbäddarna har tio olika typer av mikroplast identifieras. De vanligaste plastmaterialen är PVC, PET och gummi.

Bygglov för nybyggnad av kontorshus, restaurang och butik, Kaj 16, är ett av ärendena på stadsbyggnadsnämnden 24 september. Visionsbild: Vasakronan/TMRW/Dorte Mandrup.

Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd tisdag 24 september kl. 11.50

Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 24 september kl. 11:50. Ärenden vi lyfter på pressinformationen är bla a bygglov för nybyggnad av kontorshus, restaurang och butik – Kaj 16, uppdrag för detaljplan för hotell och verksamheter inom före detta Lyckholms bryggeriområde samt detaljplan för blandad stadsbebyggelse vid Almedals fabriker.

Den nya hemsorteringen för villaägare rullas ut 2025-2027.

Kretslopp och vatten föreslår höjningar av taxan för avfall, vatten och avlopp 2025

Nu har förslaget till VA- och avfallstaxa för 2025 beslutats i Kretslopp och vattennämnden. Enligt förslaget behöver avfallstaxan höjas med 42 kronor per månad för en exempelvilla, och vatten- och avloppstaxan med 142 kronor per månad för en exempelvilla. Förslaget ska godkännas i kommunfullmäktige senare i höst innan det är slutgiltigt.

Under sex veckor ska 125 göteborgare välja cykeln som sitt huvudsakliga färdmedel i en satsning på testcyklister. Bild: Göteborgs Stad

125 göteborgare testar cykeln till jobbet

I dag ställer 125 göteborgare bilen för att ta cykeln till och från jobbet under sex veckor framåt. Satsningen är ett led i att få fler att välja cykeln. Att öka andelen resor med cykel är ett led i att fler ska kunna resa hållbart när Göteborg växer och ligger i linje med stadens miljö- och klimatmål.

Här är de nya avfallskärlen för hemsortering hos villor i Göteborg

Här är de nya avfallskärlen för hemsortering hos villor i Göteborg

De kommande tre åren kommer Göteborgs Stad byta ut de avfallskärl som villa- och radhusägare har på sina tomter. Under torsdagen presenterade Kretslopp och vatten hur det ska se ut. Det står klart att det är gråa kärl som ska göra Göteborg grönare. Handtagen har sju olika färger som symboliserar de sju sorternas avfall som ska läggas i kärlens sju olika fack. 

Maria Jacobsson, ny direktör för miljöförvaltningen. Foto: Kevin Jacobsson

Maria Jacobsson blir ny direktör för miljöförvaltningen

Maria Jacobsson har tidigare arbetat som förvaltningschef inom miljö, samhällsbyggnad och teknisk förvaltning. De senaste fyra åren i Uddevalla med bland annat gata, park, fastighet, plan, exploatering och miljö.

Samråd om detaljplan för bostäder och verksamheter vid Lorensbergsparken är ett av ärendena på stadsbyggnadsnämnden nästa vecka. Idéskiss, bilder: Semrén+Månsson, MARELD, Soul (visualisering).

Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd tisdag 18 juni kl. 11.50

Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 18 juni kl. 11:50. Ärenden vi lyfter på pressinformationen är samråd för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Lorensbergsparken (Cirkustomten), programmet för del av evenemangsområdet, detaljplanen för stadsutveckling i Brunnsbo samt samråd om program för Linnéplatsen. Vill du som journalist medverka behöver du anmäla dig.

På lördag lämnar medborgarrådet sina miljö- och klimatrekommendationer till Göteborgs politiker

Nu går arbetet i medborgarrådet mot sitt slut. Lördagen den 1 juni hålls den sista träffen och det blir dags för medlemmarna att lämna över sina rekommendationer till politikerna. Karin Pleijel, ordförande i miljö- och klimatnämnden, är en av de politiker som kommer att vara där. Frågan som rådet jobbat med har varit Hur kan göteborgarna bli mer delaktiga i stadens miljö- och klimatarbete?

Efter solsken kommer skyfall. Kanske. Men det är bäst att vara förberedd och ta upp saker ur källaren. Under onsdagen informerade Kretslopp och vatten om andra sätt att skydda sig, i Brunnsparken.Foto Ulrika Naezer

Information om skyfallssäsongen på årets varmaste dag

Anställda på Kretslopp och vatten inom Göteborgs Stad stod under onsdagen i Brunnsparken och informerade göteborgare om att förbereda sig inför kommande skyfall. Personerna som de mötte hade nog annat att tänka på i solskenet.

I Göteborg regnar det var tredje dag. Värst regn och skyfall kommer under perioden augusti-september.

Skyfallssäsong ska förbereda göteborgare på allt fler kraftiga regn

Göteborgs Stad utlyser juli och augusti till Göteborgs skyfallssäsong. Det är då som det vanligtvis kommer mest regn och flest kraftiga regn över stan. – Alla göteborgare behöver vara förberedda på att det kommer ett skyfall. När varningen om ett skyfall kommer kan det vara för sent att börja planera för hur man ska skydda sig, säger Lina Ekholm, Kretslopp och vatten.

Nu kostar det 30 kronor per dygn eller sex kronor per timme på pendelparkeringen vid Radiomotet. Bild Göteborgs Stad

P-avgift får pendelparkeringar i Göteborg att fungera bättre

För att öka möjligheten att få en p-plats på de mest använda pendelparkeringarna fortsätter Göteborgs Stad att införa en parkeringsavgift där. Vid Delsjömotet har p-avgiften fått önskad effekt och nu införs den även vid Radiomotet i södra Göteborg.

På plats i Bryssel för att ta emot priset under festivalen New European Bauhaus var bland annat Göteborgs stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren och Göteborgs universitets projektkoordinator Malin Rosengren. Bild: Europeiska unionen 2024

Göteborgs marina kolonilott vann europeiskt pris

Den marina kolonilotten Flytevi vann ett andrapris på festivalen New European Bauhaus i Bryssel den 9-13 april. Flytevi har utvecklats för att öka intresset för och kunskapen om hållbar småskalig odling av mat i havet och är en del av den pågående platsutvecklingen i Frihamnen i Göteborg. Kolonilotten invigdes i november 2022 och är den första stadsnära havsodlingen i Sverige.

I 150 år har Slottsskogen varit göteborgarnas park. Det kommer att uppmärksammas under hela året. Foto: Lo Birgersson

Slottsskogen fyller 150 år!

I år fyller göteborgarnas park, Slottsskogen, 150 år. Parken var en kunglig gåva till staden redan år 1624 och blev då en plats att vistas på för medelklassen, innan den 1874 öppnades upp för alla. Sedan dess har Slottsskogen varit en viktig och uppskattad plats för rekreation, möten, lek, motion och umgänge. Under jubileumsåret kommer Slottsskogen att uppmärksammas på flera olika sätt.

Bildande av naturreservatet Lärjeåns dalgång är ett av ärendena på stadsbyggnadsnämnden den 26 mars. Bild: Göteborgs Stad.

Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd tisdag 26 mars kl. 11.50

Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 26 mars kl. 11:50. Ärenden vi lyfter på pressinformationen är bland annat bildande av naturreservatet Lärjeåns dalgång, granskning av detaljplan för Tvärförbindelse i Torslanda och planbesked samt uppdrag för verksamheter vid Amazonvägen. Vill du som journalist medverka behöver du anmäla dig.

Sveriges första marina kolonilott i en stadsnära miljö, Flytevi, är en prototyp och finns i en av hamnbassängerna i Frihamnen. Foto: Happy Visuals

Göteborgs marina kolonilott finalist i europeisk tävling

Flytevi, den första stadsnära havsodlingen i Sverige, är finalist i den prestigefyllda tävlingen New European Bauhaus. Göteborgs marina kolonilott finns i en av hamnbassängerna i Frihamnen och har tagits fram som en prototyp för att testa nya lösningar i stadsutvecklingsprojekt och samtidigt öka intresset och kunskapen om odling i havet. Vinnarna i tävlingen kommer att utses den 12 april.

Visa mer