Dalheimers hus fyller 50 år
Dalheimers hus har varit en viktig plats för göteborgarna i ett halvt sekel. Nu fyller Dalheimers hus 50 år och kommer att fira i flera dagar – med fokus på framtiden.
Dalheimers hus har varit en viktig plats för göteborgarna i ett halvt sekel. Nu fyller Dalheimers hus 50 år och kommer att fira i flera dagar – med fokus på framtiden.
I augusti öppnade Göteborgs Stad sin första resursskola i Kannebäck. Nu står det klart att ytterligare två resursskolor ska starta i centrala och nordöstra Göteborg hösten 2025. Resursskolorna vänder sig till elever som har mycket stora svårigheter i sin skolsituation. Målet är att resursskolorna ska bidra till bättre lärande och kunskapsutveckling för eleven
Ett initiativ som kan förändra stadslivet i Europa ligger i startgroparna. Projektet stöds av EU och ska utveckla en interaktiv plattform byggd på Göteborgs digitala tvilling. Syftet är att skapa en mer jämlik och tillgänglig stadsmiljö, för att möta behoven hos alla invånare och besökare. Projektet ”European Citiverses Uniting for Inclusiveness” ligger inom EU:s program Digital Europa.
Den senaste forskningen om hur sinnesstimulans kan påverka människor med funktionsnedsättning eller behandla smärta och depression kommer att lyftas fram på en internationell konferens. Sinnesstimulans används inom allt från funktionsstöd, psykiatri och förlossningar till demensvård och skola.
Att få en vän kan vara ofattbart stort för den som aldrig haft en vän. Att få en meningsfull fritid, träffa andra och ha kul ihop – det har gjort att Weekendklubbarna blivit populära bland barn och unga med funktionsnedsättning. Därför satsar förvaltningen för funktionsstöd 4,8 miljoner kronor på weekendklubbarna i ett idéburet offentligt partnerskap med den ideella föreningen Passalen.
Invigning av Paralympics och ParaPuls-festivalen på Stadsbiblioteket i Göteborg den 28 augusti. Paralympics invigs i Paris och sänds live på bibliotekets trappscen. ParaPuls-festivalen invigs samtidigt med olika aktiviteter och sporter att prova. Invigningsprogrammet inkluderar tal av Fatmir Seremeti, som fått utmärkelsen årets förebild inom parasport på Parasportgalan.
För många personer med funktionsnedsättning kan det vara ett oöverstigligt hinder att förstå texter och ansöka om stöd på kommuner och myndigheters webbsidor. Men nu utvecklar tre kommuner en AI-lösning som kan förändra allt.
Fritidsbanken på Frölunda Torg öppnade en ny lokal i januari och har varit över förväntan populär sedan dess. Över 14 000 artiklar har lånats ut, många prylar har skänkts, men nu börjar en ny säsong och vi behöver utrustning för sommaraktiviteter.
Den senaste forskningen om hur sinnesstimulans kan påverka människor med funktionsnedsättning eller behandla smärta och depression kommer att lyftas fram på en internationell konferens i oktober. Sinnesstimulans används inom allt från funktionsstöd, psykiatri och förlossningar till demensvård och skola. Därför kommer konferensen att locka många olika yrkesgrupper. Nu öppnar anmälan.
Lördag 3 februari klockan 12 – 14 invigs Fritidsbankens nya lokaler med röreselglädje, tävlingar med prischanser och möjlighet att möta paralympiska mästarinnan Anna-Carin Ahlquist och Göteborgs stifts biskop tillika SM-vinnare Susanne Rappmann i pingis.
Eftersom föreningar haft ökade kostnader för exempelvis hyror och ett bidrag som successivt urholkats får föreningarna extra föreningsbidrag. Det har nämnden för funktionsstöd beslutat om. 61 organisationer inom funktionshinderområdet får 43 miljoner kronor.
Socialnämnden Centrum beslutade vid sitt sammanträde den 19 december 2023 att fördela 53 421 000 kronor till 85 olika verksamheter i Göteborg.
Nya sätt att jobba på för att anpassa Sverige till de nya reglerna om dygnsvila kan slå hårt mot vissa användare av personlig assistans. Det har nämnden för funktionsstöd i Göteborg uppmärksammat och har därför begärt att få lätta på reglerna för assistansanvändare som har stora behov – och därmed få en ny lösning på dygnsvilan. Tanken är att göra det möjligt för fler att kunna leva som andra.
Konstnärsduon Goldin+Senneby vinner upphandlingen om att skapa ny konst till Västlänken. På området runt Station Centralen ska de bygga en sjätte stadsport, som påminner om att Göteborg fortfarande inte är tillgängligt för alla på lika villkor.
Världens samlade kunskap om sinnesstimulering kommer att samlas i Göteborg. En internationell konferens om hur sinnen kan stimuleras på avancerade sätt för brukare med funktionsnedsättning kommer att arrangeras av förvaltningen för funktionsstöd.
Det behövs 300 nyanställda stödassistenter till personer med funktionsnedsättning varje år. För att säkra personal i framtiden görs nu den största satsningen på att utbilda timvikarier till stödassistenter och undersköterskor inom förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs Stad.
Terapikatten sträcker på sig, kurar ihop sig och kurrar, fastän det är en robot. Det är en av de saker som går att låna hem från nya välfärdsteknikbiblioteket för brukare med funktionsnedsättning i Göteborgs Stad. Där finns också en sömnrobot och en musikväst som brukare får låna hem under en period.
I årets granskning av grundskolenämnden konstaterar stadsrevisionen stora brister i grundsärskolan. Det handlar bland annat om elever som inte har fått den undervisning och det stöd de har rätt till. Men det handlar också om att bedömningen och dokumentationen av deras kunskaper har varit otillräcklig – något som riskerar att äventyra elevernas rättssäkerhet.
Föreningslivet får nu mer pengar. Nämnden för funktionsstöd beslutade att fördela tre miljoner kronor till de 65 föreningar och organisationer som verkar inom funktionsstödsområdet och som fått bidrag under 2022.
I dag väntar 140 personer på en plats på ett boende med särskild service. Nu konstaterar nämnden för funktionsstöd att det antalet kommer att öka under de kommande åren såvida det inte sker en rejäl utbyggnad av antalet boenden med särskild service där personer med funktionsnedsättningar och ett omfattande omsorgsbehov kan bo.
Förvaltningen för funktionsstöd bedömer att de nuvarande planerna f