Pressmeddelande -
Gatsten från Haga Nygata blir del av konst vid Västlänken Centralen
Haga Nygata ska få ett 600 meter långt tillgänglighetsanpassat stråk. Gatstenarna som byts ut ska användas i en offentlig konstgestaltning: konstnärsduon Goldin+Sennebys stadsport vid Västlänkens station Centralen.
Haga Nygata, i hjärtat av ett rikskänt kulturhistoriskt område, ska tillgänglighetsanpassas. Ett slätt stråk byggs mitt i gatan, bland annat genom att byta ut gatstenarna mot släta stenar. Stråket blir 1–1,5 meter brett och cirka 600 meter långt.
De borttagna gatstenarna från Haga Nygata ska återanvändas i den kommande konstgestaltningen ”Anti-handikapp: Göteborgs sjätte stadsport”, utanför Västlänkens station Centralen. Porten är en historisk blinkning till de fem stadsportar som en gång omgett befästningsstaden Göteborg.
Konstnärerna vill sätta ljuset på tillgänglighet
Konstnärerna bakom verket, Simon Goldin och Jakob Senneby (Goldin+Senneby), är glada över att just Haga Nygata står inför en tillgänglighetsanpassning. Gatan har en stark symbolisk betydelse för konstprojektet, som bland annat går ut på att påminna om att staden inte är tillgänglig för alla.
Haga Nygata är också viktig för funktionsrättsrörelsen i Göteborg, som konstnärerna samarbetar med.
– Dagens gatubeläggning är en rekonstruktion av 1860-talets tillgänglighetsanpassning för häst och vagn. Det är hög tid att göra platsen tillgänglig för andra färdmedel, säger Simon Goldin.
Jakob Senneby, den andra delen av konstnärsduon, lever med nervsjukdomen MS. Han sitter i rullstol och har problem med muskelspänning och kramper (spasticitet).
– För personer som jag är gatstenar en mardröm! Vibrationen mellan varje sten sätter i gång spasticiteten och det går knappt att hålla sig kvar i rullstolen. För mig är det helt avgörande att det "släta stråket" faktiskt blir slätt, säger han.
Stat, region och kommun ansvarar för konst inom Västlänken
2023 vann Goldin+Senneby Göteborgs Stads upphandling om ny konst för Västlänken med förslaget ”Anti-handikapp: Göteborgs sjätte stadsport”. Verkstiteln är inspirerad av rörelsen Anti-Handikapp, vars grundare Vilhelm Ekensteen lanserade det relativa handikappbegreppet i Sverige: att det är hur vi konstruerar vår omgivning som skapar funktionshinder.
Konstgestaltningen ska stå på Ånglokstorget vid nya station Centralen och invigs 2027 enligt nuvarande tidplan. Den finansieras av enprocentregeln, som innebär att en procent av kostnaden ska gå till konst när statliga, regionala och kommunala aktörer gör nyinvesteringar i byggprojekt.
Uppdragsgivare är exploateringsförvaltningen i Göteborgs Stad. Göteborg Konst, kulturförvaltningen, processleder projektet.
Konsten inom ramen för Västlänken upphandlas på statlig, regional och kommunal nivå. All konst utgår ifrån det gemensamma konstprogrammet Kronotopia.
Tillgänglighetsanpassningen på Haga Nygata började som ett Göteborgsförslag; en metod för att ge invånare inflytande i staden.
Stadsmiljöförvaltningen startar i höst och arbetet beräknas vara klar inför sommaren 2026. Gatans historiska karaktär ska inte påverkas.
Kontaktperson
Elena Jarl, processledare offentlig konst, Göteborg Konst, kulturförvaltningen
E-post: elena.jarl@kultur.goteborg.se
Telefon: 0737-42 15 01
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Göteborg Konst – Vi tar konsten ut i staden.
Oavsett vem du är ska du kunna uppleva konst i Göteborgs offentliga rum. Det är vårt uppdrag. Genom vår samlade kompetens och tillsammans med många aktörer gör vi plats för fler röster och för konst som överraskar, stör och berör. För konst som öppnar världar.