Pressmeddelande -
Göteborg satsar på elever med särskilda behov – startar två nya resursskolor
I augusti öppnade Göteborgs Stad sin första resursskola i Kannebäck. Nu står det klart att ytterligare två resursskolor ska starta i centrala och nordöstra Göteborg hösten 2025. “Resursskolor är till för elever med omfattande och varaktiga behov av särskilt stöd. Det handlar om ett så omfattande stödbehov att det är mycket svårt att tillgodose det i en vanlig skola”, säger Annika Hellström avdelningschef utbildning på grundskoleförvaltningen, och fortsätter:
“Våra resursskolor vänder sig till elever som har mycket stora svårigheter i sin skolsituation. Målet är att resursskolorna ska bidra till bättre lärande och kunskapsutveckling för eleven. Bland annat genom att erbjuda en anpassad skolmiljö med mindre elevgrupper för de elever som behöver detta som mest”.
Göteborgs första resursskola är redan igång
I samband med skolstart, höstterminen 2024, öppnade Göteborgs första resursskola “Kannebäcksskolan 1–9 resursskola” med plats för 60 elever. På skolan går bland annat de elever som tidigare gick i ”Kannebäcksskolan Tal och språk F-9”.
"Det är för tidigt att se några mätbara effekter, men många av våra nya elever har mycket större skolnärvaro än tidigare och gynnas både socialt och kunskapsmässigt av de små klasserna samt spetskompetensen som finns hos vår personal", säger Helena Falk, rektor på Kannebäcksskolan 1–9 resursskola. Och skolans biträdande rektor Marie Bredman fyller i:
"Uppstarten har varit intensiv, men tack vare att vi har samma personal som för Kannebäckskolan Tal och Språk har det gått mycket bra. Vi har haft stor nytta av allt lärande som vi hade med i bagaget sedan Tal och Språk-tiden. Pedagogerna är oerhört professionella och duktiga på elever med språkstörning, ADHD samt autism. Responsen vi fått från elever och deras vårdnadshavare är att de är oerhört tacksamma för den här chansen till en anpassad skolgång utifrån barnets behov".
Ansökan till resursskola
Alla vårdnadshavare i Göteborgs Stad som har barn i behov av omfattande särskilt stöd har möjlighet att ansöka om resursskola. Det är ännu inte beslutat när grundskoleförvaltningen öppnar ansökan till resursskola. Information om det kommer så fort det är beslutat.
Läs mer på goteborg.se: Resursskola
FAKTA OM ANPASSAT STÖD TILL ELEVER
Skolan har ett ansvar för att elever i behov av särskilt stöd får en bra och fungerande skolgång. Här nedan kan du läsa om exempel på anpassat stöd till elever:
- Resursskola. Göteborgs Stads resursskolor riktar sig till elever i grundskolan som är i behov av omfattande särskilt stöd och har beslut om åtgärdsprogram. Läs mer här: Resursskola - Göteborgs Stad
- Särskilda undervisningsgrupper. Elever kan gå i särskilda undervisningsgrupper antingen på sin ordinarie skolenhet eller i stadengemensamma särskilda undervisningsgrupper utanför elevens skolenhet. De särskilda undervisningsgrupperna kommer på sikt fasas ut och ersättas av resursskolor. Läs mer här: Särskilda undervisningsgrupper - Göteborgs Stad
- Anpassad grundskola. Om en elev har en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada kan eleven ha rätt att gå i anpassad grundskola. Läs mer här: Om anpassad grundskola - Göteborgs Stad
- Akutskolan Elevator. Elevator är en verksamhet där elever i årskurs 6-9 kan bli tillfälligt omplacerar i upp till tjugo dagar. Anledningen kan vara att eleven vid flera tillfällen stört ordningen eller betett sig olämpligt på sin vanliga skola. Under tiden som eleven är på Elevator planerar skolan och elevhälsan för att ge stöd till eleven på ett nytt sätt när hen är tillbaka. Läs mer här: Elevator - för elever som tillfälligt behöver flytta till en annan skolenhet - Göteborgs Stad
- Distansundervisning som särskilt stöd. Montessoriskolan Elyseum Distans erbjuder distansundervisning för elever i årskurs 6–9 som inte kan delta i ordinarie undervisning på grund av dokumenterad medicinsk, psykisk eller social problematik. Läs mer här: Distansundervisning som särskilt stöd - Göteborgs Stad
- Sjukhusundervisning. Barn och ungdomar som ligger på sjukhus kan studera vid sjukhusundervisningen när de inte kan vara på sin vanliga skola. Undervisningen anpassas efter elevens förmåga och behov. Läs mer här: Sjukhusundervisning - Göteborgs Stad
Läs gärna mer om vilket stöd elever med särskilda behov kan få här: Anpassningar och stöd till elever - Göteborgs Stad
Om grundskoleförvaltning i Göteborg
Grundskoleförvaltningen ansvarar för Göteborgs Stads kommunala grundskolor, anpassad grundskola, fritidshem och kulturskola. Förvaltningen bildades 2018 och jobbar för en högre kvalitet i undervisningen, ökad likvärdighet mellan skolor samt tydligare ledning och styrning av grundskolan.
Ungefär 47 000 elever får varje vardag undervisning i någon av Göteborgs cirka 138 kommunala grundskolor. Omkring 9 700 medarbetare arbetar inom grundskoleförvaltningen och merparten av de anställda är lärare.