Gå direkt till innehåll
Många olika yrkesgrupper har nytta av senaste forskningen om hur sinnena kan stimuleras och hur smärta och depression kan behandlas.
Många olika yrkesgrupper har nytta av senaste forskningen om hur sinnena kan stimuleras och hur smärta och depression kan behandlas.

Pressmeddelande -

Internationella toppforskare inom sinnesstimulans, smärta och depression kommer till Göteborg

Den senaste forskningen om hur sinnesstimulans kan påverka människor med funktionsnedsättning eller behandla smärta och depression kommer att lyftas fram på en internationell konferens. Sinnesstimulans används inom allt från funktionsstöd, psykiatri och förlossningar till demensvård och skola.

Den internationella konferensen ISNA anordnas den 24-26 oktober i år på Dalheimers hus i Göteborg. Den kommer att innehålla föreläsningar och workshops inom ämnesområden som oxytocin, doft, beröring, behandling av smärta och depression, vattendans och musikens påverkan på välbefinnandet.

En av de mest spännande föreläsarna är Kerstin Uvnäs Moberg som är pensionerad professor och världsledande forskare inom området oxytocin, även kallat välbefinnandets hormon. Hon ska berätta om hur vi människor påverkas av oxytocin och vad vi kan göra för att påverkas av det.

Peter Michael Lausten Nielsen är en intressant forskare på Universitetssjukhuset i Köpenhamn som har uppfunnit en innovativ behandlingsmetod med hjälp av musik med låga basfrekvenser för nervsystemet. Han har kombinerat sina jobb som forskare och musiker och arbetat med vibrationer som smärtlindring.

Paul Pagliano är medicine doktor och forskar på sinnesrum och kan berätta om senaste forskningen inom sinnesstimulans för personer med funktionsnedsättning. Han har publicerat tre böcker om ämnet.

- Sinnesrum används idag inom vitt skilda yrkesområden bland annat av arbetsterapeuter, sjuksköterskor och pedagoger. Det är många yrkesgrupper som arbetar med sinnesstimulans, men det behövs en ökad kompetens inom området, säger Stefan Eklund, på Eldorado Resurscenter och förvaltningen för funktionsstöd, som arrangerar konferensen.

Konferensen är ett samarbete med ISNA-MSE (International Snoezelen Network Association - Multi Sensory Environment) som är en internationell sammanslutning av forskare, praktiker och andra aktiva inom området sinnesstimulerande miljöer. Det förväntas komma runt 250 deltagare och föreläsare från hela världen, exempelvis Japan, USA, Australien, Saudiarabien och Europa.

Syftet med konferensen är att besökarna ska få möjlighet att ta del av de senaste forskningsrönen inom området och få inblick i hur man jobbar med och utvecklar sinnesstimulerande miljöer i olika delar av världen.

- Konferensen vänder sig till yrkesverksamma, anhöriga och andra intresserade privatpersoner och blir ett bra tillfälle att nätverka och knyta nya kontakter, säger Stefan Eklund.

En av de metoder som kommer att få stort fokus på konferensen är den väl beforskade och evidensbaserade snoezelenmetoden. Det är en metod som handlar om samspel och sinnesstimulering utifrån ett salutogent förhållningssätt i särskilt utformade miljöer, så kallade sinnesrum. Det pågår mycket innovativt arbete för att utveckla dessa sinnesrum, både när det gäller tekniska lösningar och individanpassningar, men även i designarbetet vid utformandet av miljöerna.

- Vi är väldigt stolta över att samla hög kompetens från både vår förvaltning och forskare från olika delar av världen. Det är viktigt att sprida den kunskap som finns och utbyta idéer och forskning. Världen över finns många människor med stora behov som inte får del av dagens moderna utbud, säger Håkan Hallengren (S), ordförande för nämnden för funktionsstöd i Göteborg.

ISNA-konferensen arrangeras varje år i olika länder, senast var konferensen i Valparaiso i USA. I år har Göteborg Stad och Eldorado Resurscenter inom Förvaltningen för funktionsstöd tillsammans med snoezelennätverket i Sverige tagit på sig arrangörskapet eftersom där finns en hög kompetens som kan inspirera andra, även internationellt.

I anslutning till konferensen får deltagarna möjlighet att besöka en interaktiv och sinnesstimulerande utställning på Världskulturmuseet. Utställningen har byggts upp i ett samarbete mellan Världskulturmuseet och Eldorado Resurscenter med medel från Allmänna Arvsfonden.

Vid frågor kontakta:

Stefan Eklund stefan.eklund@funktionsstod.goteborg.se

Carina Rådenmark carina.radenmark@funktionsstod.goteborg.se


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Förvaltningen för funktionsstöd - Maria Berntsson

Förvaltningen för funktionsstöd - Maria Berntsson

Presskontakt Stabs- och kommunikationschef Förvaltningen för funktionsstöd 031-366 70 29