Gå direkt till innehåll

Ämnen: Äldreomsorg

Foto: Lo Birgersson

Kulturcentret Verket firar femårsjubileum med fest för alla åldrar

Verket är en kreativ mötesplats centralt i Göteborg för både unga och seniorer. Nu har det gått fem år sedan starten – och det måste firas! På lördag 23 september bjuder Verket in till en fest för alla åldrar med massor av musik, dansuppvisningar, mode, konst och mycket mer.

Satsning för att motverka legionella på Göteborgs vård- och omsorgsboenden

Sedan legionellabakterier hittades i vattnet på vård- och omsorgsboendet Kaverös Äng i mars, har insatser gjorts för att eliminera dem. Nu är halterna av legionella så låga att de inte kan mätas. Lokalförvaltningen tog i maj stickprov och upptäckte legionella på ytterligare två boenden. Nu satsar de ansvariga förvaltningarna på att förebygga legionella på samtliga vård- och omsorgsboenden.

Prover visar att legionella finns på fler ställen på Kaverös Ängs vård- och omsorgsboende

I mars upptäcktes legionellabakterier i en lägenhet på Kaverös Ängs vård- och omsorgsboende. Det visade sig efter att hyresgästen blivit sjuk och provtogs för legionella. Lokalförvaltningen har tagit fler stickprover från fler lägenheter. Svaren visade att det fanns legionellabakterier i fem av åtta provtagna duschar. Lokalförvaltningen har genomfört en mängd åtgärder för att få bort bakterierna.

Pratbänken sticker ut med sina gula detaljer och skylt med frågor som uppmuntrar till samtal.

Pratbänkar uppmuntrar till spontana samtal

Ett tjugotal nya bänkar har placerats ut på platser som uppskattas av seniorer över hela Göteborg. Förhoppningen är att pratbänkarna ska bidra till fler spontana möten och samtal mellan göteborgare i alla åldrar. De gula bänkarna är en del av Göteborgs Stads satsning Åldersvänliga Göteborg. Den 25 september är media inbjudna till invigning av pratbänken på Dr. Fries torg på Guldheden.

Lättgympa på Träffpunkten Bakfickans altan.

Försiktig öppning för att minska isolering hos seniorer

I Östra Göteborg erbjuder Träffpunkterna och Hälsoteket invånarna hälsoråd och aktiviteter, sällskap och föreläsningar. Större delen av verksamheten hålls utomhus, men för första gången sedan i mars börjar även en del av träffarna att hållas inomhus.

På bilden: En del av de chefer och medarbetare i Askim-Frölunda-Högsbo som vunnit pris för sitt goda hygienarbete.

Askim-Frölunda-Högsbo prisas för gott arbete med hygienrutiner

Onsdagen den 25 mars tog alla medarbetare inom äldreomsorgen, hälso- och sjukvården och funktionshinder i stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo emot Svenska hygienpriset 2020. Det är arbetet med att utveckla vägledning och rutiner för hygien och smittförebyggande som belönas.

Morgan Andersson är adjungerad professor i boende och vård på Chalmers sedan 1 november.

Fördjupat samarbete mellan lokalförvaltningen och Chalmers

Lokalförvaltningens samarbete med Chalmers har fördjupats tack vare utvecklingsledare Morgan Anderssons adjungerade professur i arkitektur för boende och vård. Han är arkitekt och jobbar huvudsakligen som utvecklingsledare på LF inriktat mot forskning och utveckling. En stor fråga som han tittar på, är hur framtidens vårdmiljöer och boenden för fler multisjuka äldre och dementa kommer att se ut.

Bild: Mostphotos

Pressinbjudan: Nu inviger vi AgeLab!

Den 19 november invigs AgeLab, en Vinnovafinansierad test- och lärandemiljö skapad för att fånga upp brukarnas perspektiv och behov i arbetet med tekniska lösningar inom vård och omsorg. Välkommen att mingla och prova på dagens välfärdstekniska produkter.

Anhörigskap i fokus under Anhörigveckan i Angered

Anhörigskap i fokus under Anhörigveckan i Angered

Föreläsning om att vara demensdrabbad, fika och boktips med anhörigtema. Det är några av inslagen när äldreomsorgen i Angered uppmärksammar alla anhöriga genom att anordna Anhörigveckan i Angered.

​Kulturfestivalen i Centrums kanske viktigaste sida är dold för de flesta

​Kulturfestivalen i Centrums kanske viktigaste sida är dold för de flesta

Nu är det åter dags för Centrums Kulturfestival att lysa upp hösten för stadsdelens seniorer. Många av de runt 160 programpunkterna är öppna för alla och hålls på olika scener runtom i Centrum. Men majoriteten tillhör en mer dold, men inte desto mindre viktig, sida av festivalen. Det är den verksamhet som sker på stadsdelens äldreboenden och dagverksamheter.

Foto: Lo Birgersson

Plan för sexuell hälsa och rättigheter klubbad

Göteborgs Stad får nu bättre möjligheter att arbeta förebyggande mot sexuellt våld, övergrepp och kränkningar och säkerställa att skolelever får en god undervisning i sex- och samlevnad. Det är några av målen i stadens SRHR-plan som precis klubbats igenom i kommunfullmäktige. 

Nationella anhörigdagen uppmärksammar Anhörigas situation

1,3 miljoner anhöriga i Sverige beräknas idag ge omsorg till en i sin närhet. Den 6 oktober uppmärksammas detta under Nationella anhörigdagen. Var femte vuxen i Sverige hjälper, stödjer eller ger omsorg regelbundet till en närstående. Den närstående kan vara äldre, ha en sjukdom, funktionsvariation, missbruksproblem, eller psykisk ohälsa som gör att de behöver stöd.

Torpaskolans klass 5a utses som segrare av DigIt på Universeum. Foto: Universeum

Torpaskolan vann tävlingen DigIt med digital framtidslösning för äldre

DigIt är en tävling som går ut på att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av teknik och IT. I år tävlade klasser i årskurs 5 och 6 från hela Göteborg tillsammans med olika företag för att skapa en digital framtidslösning inom hälsa och sjukvård. Den vinnande klassen blev 5a på Torpaskolan, som kom på en lösning för att hjälpa äldre personer klara sig själva.

Nu inför Göteborgs Stad valfrihet i hemtjänsten. Bild: Rebecka Rynefelt

Idag inför Göteborgs Stad valfrihet i hemtjänsten

Nu är det möjligt för de som har beslut om hemtjänst att välja vilken utförare som ska ge hjälp och stöd. Utföraren kan vara Göteborgs Stads hemtjänst eller en privat utförare. –Valfriheten gäller alla som har hemtjänst i Göteborg oavsett ålder, omkring 9000 personer, säger Gisela Askne, projektledare för införandet av valfrihetssystem i hemtjänsten.

Illustrationen visar digitalt trygghetslarm och hubb som visualiserar alla tjänster som kopplas in till hubben.

Göteborg digitaliserar vård och omsorg i Sverigeunik upphandling

Göteborgs Stad ska byta ut sina analoga trygghetslarm till digitala. En nyligen avslutad upphandling möjliggör att kommunen kan samordna tekniktjänster från flera leverantörer i en så kallad hubb, bland annat GPS-larm och bildkommunikation, för en mer individanpassad vård och omsorg.