Pressmeddelande -
Satsning för att motverka legionella på Göteborgs vård- och omsorgsboenden
Sedan legionellabakterier hittades i vattnet på vård- och omsorgsboendet Kaverös Äng i mars, har insatser gjorts för att eliminera dem. Nu är halterna av legionella så låga att de inte kan mätas. Lokalförvaltningen tog i maj stickprov och upptäckte legionella på ytterligare två boenden. Nu satsar de ansvariga förvaltningarna på att förebygga legionella på samtliga vård- och omsorgsboenden.
Ingen person har blivit sjuk på de två boendena, Bergsjöhöjds boende och Moräns Vård- och omsorgsboende, där legionella upptäcktes i maj, utan stickproverna togs i förebyggande syfte i fastigheter som lokalförvaltningen bedömde som relevanta. På det tredje boendet Sockens Vård- och omsorgsboende gav proven negativa resultat för legionellabakterier.
- Att vi hittar legionella i vattnet i fler av våra fastigheter är inte överraskande, när man känner till hur vanligt förekommande bakterien är. Det betyder inte att vi accepterar läget, utan vi gör allt vi kan för att eliminera bakterierna med ett flertal åtgärder, säger Ulf Krüger som är avdelningschef fastigheter på lokalförvaltningen.
Åtgärdsplan mot legionella
Lokalförvaltningen, socialförvaltningen Sydväst och äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen har en handlingsplan för att få bukt med legionellabakterier på samtliga vård- och omsorgsboenden som går ut på att:
Byta duschslangar samt duschmunstycken till självdränerande utrustning, planeras färdig senast i maj 2023.
Göra inventering och riskbedömning av alla vård- och omsorgsboenden för att hitta eventuella brister i byggnaderna som kan öka risken för spridning av legionellabakterier samt förslag på åtgärder.
- Delar av åtgärdsplanen har påbörjats, som riskinventering och byte av duschmunstycken och slangar i de anläggningar där vi bekämpat legionella, säger Ulf Krüger.
Så bekämpar vi legionella
De åtgärder som sattes in akut på Bergsjöhöjds boende och Moräns Vård och omsorgsboende var att informera hyresgäster och medarbetare om förhöjda legionellahalter, och rekommendera försiktighet vid duschning, där vattendimma kan uppstå. Desinfektionsanläggningar har installerats på boendena för att tillsätta bakteriedödande klordioxid i vattnet. Det sker i så liten mängd att vattenkvaliteten inte ska påverkas.
Kommande provtagningar ska visa om åtgärderna är effektiva. Duschmunstycken och slangar har bytts eller ska bytas ut.
Ingen mätbar legionella på Kaverös äng
Legionella upptäcktes i mars i år i en lägenhet på Kaverös Ängs Vård- och omsorgsboende i Göteborg. Upptäckten gjordes efter att lokalförvaltningen fått en anmälan från Smittskydd Västra Götaland via miljöförvaltningen att en hyresgäst var infekterad av legionella. Hyresgästen som bodde i lägenheten avled senare. Inga andra hyresgäster insjuknade.
De senaste testerna av vattnet, visade att bakterierna var i så liten mängd att de inte var mätbara i lägenheterna. Enda stället där legionella uppmätts är en jacuzzi som i nuläget inte används.
Fakta om legionella
Legionellabakterier finns naturligt i jord, sjöar och vattendrag. Den kan också finnas i distributionsnäten för vatten och i andra vattensystem.
Bakterien kan ta sig in i kroppen genom att man andas in vattenaerosoler, det vill säga vattendimma, som innehåller legionellabakterier till exempel i duschar. Den vanligaste platsen att infekteras av legionellabakterier, är i den egna duschen.
-
En frisk person kan drabbas av legionella men det är oftast personer med ett nedsatt immunförsvar som blir sjuka. 2021 rapporterades 145 fall av personer som smittats av legionella i Sverige av 168 fall totalt. (Källa: Folkhälsomyndigheten)
För mer information:
Ulf Krüger
Avdelningschef fastighetsavdelningen på lokalförvaltningen
ulf.kruger@lf.goteborg.se, svarar på frågor om åtgärder i fastigheter
Tina Isaksson
Avdelningschef vård- och omsorgsboende på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen
Mobil: 0722-198206
E-post: tina.isaksson@aldrevardomsorg.goteborg.se
Svarar på frågor om Kaverös Äng och Moräns Vård- och omsorgsboende
Janika Karvinen
Verksamhetschef socialförvaltningen Sydväst, svarar på frågor om Bergsjöhöjds boende
Telefon: 031 – 367 97 00