Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Åtgärder mot legionella på Kaverös Ängs vård- och omsorgsboende

I mars upptäcktes legionellabakterier i en lägenhet på Kaverös Ängs vård- och omsorgsboende i Göteborg. Upptäckten gjordes efter att lokalförvaltningen fått en anmälan från Smittskydd Västra Götaland via miljöförvaltningen att en hyresgäst var infekterad med legionella. Personen avled senare. Flera åtgärder har vidtagits och kommer att vidtas för att undvika att bakterien sprids.

- Vi ser väldigt allvarligt på förekomsten av legionella i lägenheten på Kaverös Äng, och har som högsta prioritet att få bort bakterierna och utreda hur bakterierna har kunnat växa till sig så att en hyresgäst sannolikt fått infektion till följd av legionella. Det är djupt beklagligt, säger Ulf Krüger, chef för lokalförvaltningens fastighetsavdelning.

Legionella är en bakterie som kan förorena till exempel vattenledningar och kan föröka sig i stillastående vatten och därmed förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler. Legionella kan smitta genom inandning av små droppar med förorenat vatten och orsaka infektion, främst hos personer med nedsatt immunförsvar. Upptäckt av legionella hos en person är enligt smittskyddslagen anmälningspliktig och då ska smittkällan spåras.

En anmälan gjordes efter att en hyresgäst på Kaverös Ängs vård- och omsorgsboende drabbats av legionellabakterier. Vattenprover som har tagits på boendet visar på spår av legionellabakterier i hyresgästens lägenhet. Hyresgästen som bodde i lägenheten avled senare. Inga andra hyresgäster har uppvisat specifika symtom på infektion med legionella.

Åtgärder som gjordes med en gång:

  • Miljöförvaltningen har tagit prover i den drabbade lägenheten i enlighet med smittskyddslagen.

  • Lokalförvaltningen, som ansvarar för fastigheten, chockhöjde varmvattnet till 70 grader för att döda bakterierna och spolade igenom alla kranar.

  • Duschslang, duschmunstycke och blandare i dusch har bytts i det drabbade badrummet och vattenkranen i pentryt desinficerades.

  • Desinfektionsutrustning har installerats.

  • Lokalförvaltningen har tagit stickprover på flera platser i huset som ansvarig för fastigheten.

  • I samråd med vårdhygien, Västra Götalandsregionen har hyresgästerna avråtts från att duscha. Vid akuta fall finns duschrutiner från vårdhygien, Västra Götalandsregionen.

Åtgärder som kommer att göras inom kort:

  • Inom kort kommer ventiler i alla badrum bytas ut och justeras in för att säkerställa rätt tryck och flöde i hela anläggningen.

  • Duschslangar och munstycken kommer att bytas ut i alla duschutrymmen.

Fakta om legionellabakterien:

  • Legionellabakterier är relativt vanligt förekommande i vanligt kallvatten, både i vattendrag och grundvatten, och jord. Bakterierna kan andas in via vattendroppar från dusch, kyltorn eller bubbelpool. Att dricka vatten som innehåller legionellabakterier anses däremot inte farligt.

  • Legionella smittar inte mellan människor. Det tar ungefär fem till sex dygn från att du blivit smittad tills att du blir sjuk. Det är främst personer med nedsatt immunförsvar som blir svårt sjuka. Risken är även större för personer som röker.

  • Vanliga symtom på legionella är ett eller flera av följande: lunginflammation med hög feber, ont i huvudet, ont i musklerna, svårigheter att andas eller andfåddhet. Legionella är anmälningspliktig, vilket innebär att läkare måste anmäla till Folkhälsomyndigheten om de träffar på något fall av sjukdomen.

  • De senaste tio åren har det registrerats 100–150 fall per år, varav 50–70 procent av dessa avser personer som har blivit smittade i Sverige. Internationella undersökningar visar på att mellan 5 och 30 procent av dem som drabbas av legionella dör av infektionen. Legionellabakterier är vilande vid temperaturer under ca 20 °C. De förökar sig vid temperaturer mellan ca 20 °C och 45 °C, framför allt mellan 35 °C och 40 °C. Avdödning av bakterier sker vid högre temperaturer. Källor: 1177 Vårdguiden, Boverket

Kontakt: Ulf Krüger, fastighetschef lokalförvaltningen

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 031-365 01 48, sms: 0736-65 58 82 Stadsfastighetsförvaltningens hemsida

Relaterat innehåll

Prover visar att legionella finns på fler ställen på Kaverös Ängs vård- och omsorgsboende

I mars upptäcktes legionellabakterier i en lägenhet på Kaverös Ängs vård- och omsorgsboende. Det visade sig efter att hyresgästen blivit sjuk och provtogs för legionella. Lokalförvaltningen har tagit fler stickprover från fler lägenheter. Svaren visade att det fanns legionellabakterier i fem av åtta provtagna duschar. Lokalförvaltningen har genomfört en mängd åtgärder för att få bort bakterierna.

Satsning för att motverka legionella på Göteborgs vård- och omsorgsboenden

Sedan legionellabakterier hittades i vattnet på vård- och omsorgsboendet Kaverös Äng i mars, har insatser gjorts för att eliminera dem. Nu är halterna av legionella så låga att de inte kan mätas. Lokalförvaltningen tog i maj stickprov och upptäckte legionella på ytterligare två boenden. Nu satsar de ansvariga förvaltningarna på att förebygga legionella på samtliga vård- och omsorgsboenden.