Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hälso-, sjukvård

Göteborgs Stad tränar en AI-assistent för svensk offentlig sektor

Medarbetare i Göteborgs Stads hemtjänst är nu igång med träningen av en AI-driven assistent för offentlig sektor. AI-assistenten ska inte ses som en ersättare utan som ett stöd till medarbetarna utifrån behov i arbetet, särskilt när det gäller beslutsfattande, säger Helena Skärby, verksamhetschef, hemtjänsten. Projektet där ytterligare två kommuner och tre regioner deltar leds av AI Sweden.

Sinnesrum används idag inom vitt skilda yrkesområden bland annat av arbetsterapeuter, sjuksköterskor och pedagoger. Men det behövs en ökad kompetens inom området.

Senaste forskningen som berör sinnen, smärta och depression presenteras i Göteborg

Den senaste forskningen om hur sinnesstimulans kan påverka människor med funktionsnedsättning eller behandla smärta och depression kommer att lyftas fram på en internationell konferens i oktober. Sinnesstimulans används inom allt från funktionsstöd, psykiatri och förlossningar till demensvård och skola. Därför kommer konferensen att locka många olika yrkesgrupper. Nu öppnar anmälan.

Foto: Lo Birgersson.

Göteborgs Stad och Skyddsvärnet i samarbete för att förbättra flyktingars hälsa

Sysslolöshet och oro inför framtiden gör situationen svår för ukrainare i Göteborg. Med hjälp av aktivitetskoordinatorer och hälsofrämjande mikrovanor hoppas Göteborgs Stad och Skyddsvärnet förbättra flyktingarnas hälsa och hjälpa dem att hitta sin plats i Sverige. -Vi vill öka deras framtidstro och motivera till aktivitet trots att man lever mellan två länder, säger Ragnhild Ekelund.

Östra Göteborg gör en Lex Maria-anmälan

En sjukgymnast verksam i stadsdelen har brustit i både journalföring och i bedömning och behandling av sina patienter. Stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg anmäler därför sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Förvaltningen begär också att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska göra en prövning av sjukgymnastens legitimation.

På bilden: En del av de chefer och medarbetare i Askim-Frölunda-Högsbo som vunnit pris för sitt goda hygienarbete.

Askim-Frölunda-Högsbo prisas för gott arbete med hygienrutiner

Onsdagen den 25 mars tog alla medarbetare inom äldreomsorgen, hälso- och sjukvården och funktionshinder i stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo emot Svenska hygienpriset 2020. Det är arbetet med att utveckla vägledning och rutiner för hygien och smittförebyggande som belönas.

Höga ljudnivåer kan orsaka både koncentrationssvårigheter, stress och sömnbrist. Foto: Peter Svensson

Trafikbullret kostar Göteborg 1,5 miljarder kronor årligen

Fler göteborgare utsätts för höga ljudnivåer och den årliga samhällskostnaden som trafikbullret beräknas orsaka Göteborgssamhället i stort har ökat till cirka 1,5 miljarder kronor. Det visar miljöförvaltningens bullerkartläggning. – Är du nyfiken på var det bullrar mest så är vår webbkarta uppdaterad med den senaste datan, säger Niklas Rosholm miljöutredare på miljöförvaltningen

Karin Boye uppmärksammar International Noise Awareness day. Foto: Erik Bäck, miljöförvaltningen Göteborgs Stad

​135 000 göteborgare utsätts för höga ljudnivåer

Varje dag utsätts 135 000 göteborgare för höga ljudnivåer vid sin bostad. På International Noise Awareness Day samlar miljöförvaltningen i Göteborgs Stad expertis för att samtala om arbetet med att skapa goda ljudmiljöer. - De flesta bullerutsatta göteborgarna bor vid de större lederna, vid kollektivtrafikstråk eller i de centrala delarna av Göteborg, säger Belma Krslak på miljöförvaltningen.

Fler sommarjobb åt Göteborgs gymnasieungdomar

1900 platser kommer i år att matchas mot de 3160 sökande, att jämföra med förra årets 1400 platser. Nytt för i år är också Göteborgs stad samarbete med den privata sektorn.

Maria Nyman, kursledare för "Skriv ut!".

Med orden som befriare

2002 möttes Maria Nymans bok, med berättelser om 28 kvinnors sexuella övergrepp, av tystnad. I dag, efter #metoo, tror hon att världen är mer redo. Genom kursen Skriv ut! vill hon fortsätta uppmuntra utsatta människor att sätta ord på sina trauman.

Foto: Lo Birgersson

Plan för sexuell hälsa och rättigheter klubbad

Göteborgs Stad får nu bättre möjligheter att arbeta förebyggande mot sexuellt våld, övergrepp och kränkningar och säkerställa att skolelever får en god undervisning i sex- och samlevnad. Det är några av målen i stadens SRHR-plan som precis klubbats igenom i kommunfullmäktige. 

Torpaskolans klass 5a utses som segrare av DigIt på Universeum. Foto: Universeum

Torpaskolan vann tävlingen DigIt med digital framtidslösning för äldre

DigIt är en tävling som går ut på att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av teknik och IT. I år tävlade klasser i årskurs 5 och 6 från hela Göteborg tillsammans med olika företag för att skapa en digital framtidslösning inom hälsa och sjukvård. Den vinnande klassen blev 5a på Torpaskolan, som kom på en lösning för att hjälpa äldre personer klara sig själva.

Foto: Mostphotos/Volodymyr Melnyk

Allergiframkallande ämnen i ekologiska hudvårdsprodukter

Den ekologiska trenden inom skönhetsvård är stor. Det kan vara lätt att tro att hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska eller naturliga är mer allergivänliga. Konsument Göteborg har gjort en granskning av produkter som marknadsförs som ekologiska och/eller naturliga. 9 av 29 produkter innehöll allergiframkallande ämnen.

Morgontidiga cyklister - och en och annan gående - får en  frukostpåse, uppmuntrande ord och lite enklare cykelservice om det behövs, som här på Lindholmen i oktober 2015. Bild: Asbjörn Hanssen

Cyklister får frukost och snabbare pendlingsstråk

Tisdag morgon uppmärksammar trafikkontoret de som cyklar längs Delsjövägen i östra Göteborg. Denna långa cykelväg kommer till hösten att börja byggas ut till ett bredare och snabbare pendlingscykelstråk. Det får då också upphöjda cykelöverfarter i korsningar för att ytterligare prioritera cykeltrafiken.