Nyhet -
Göteborgs Stad tränar en AI-assistent för svensk offentlig sektor
Medarbetare i Göteborgs Stads hemtjänst är nu igång med träningen av en AI-driven assistent för offentlig sektor.
- AI-assistenten ska inte vara som en ersättare utan ses som ett stöd till medarbetarna utifrån behov i arbetet, särskilt när det gäller beslutsfattande, säger Helena Skärby, verksamhetschef, hemtjänsten.
Projektet där ytterligare två kommuner och tre regioner deltar leds av AI Sweden, Sveriges nationella center för tillämpad artificiell intelligens.
Projektet En gemensam digital assistent för offentlig sektor är ett samarbete mellan svenska myndigheter, kommuner, regioner och näringslivet, koordinerat av AI Sweden. Syftet är att främja nationell samverkan kring AI för textuppgifter och skapa förutsättningar för gemensamma lösningar i offentlig sektor.
- Genom AI-assistenten blir informationen och stödet mer lättåtkomligt för medarbetare i vardagen. Det ska kunna ge svar på flera språk och underlätta för medarbetaren ska göra rätt i olika situationer. Vi går också in i detta projekt för att lära oss mer om AI och få vara med och påverka innehållet, säger Helena Skärby, verksamhetschef i hemtjänsten i Göteborgs Stad.
Genom att involvera medarbetare från exempelvis hemtjänsten i processen kommer modellerna att bli relevanta och effektiva för de specifika arbetsuppgifter som finns i respektive verksamhet. Inom just hemtjänsten innebär det bland annat ett verktyg som ska göra det lättare för medarbetare att hitta information i den samlade dokumentation som finns.
– Medarbetarna i organisationerna har den absolut viktigaste rollen i utvecklingen av en digital assistent för offentlig sektor. För att utveckla AI-verktyg som verkligen gör skillnad och skapar värde, krävs mer än bara teknisk expertis. Det krävs gedigen kunskap och förståelse för de specifika verksamhetsområden där tekniken ska tillämpas. Vi behöver kombinera domänkunskap och teknisk kunskap för att kunna skapa skräddarsydda och värdeskapande AI-lösningar, säger Jonatan Permert, projektledare på AI Sweden.
Träningen som just nu pågår innebär att medarbetare i hemtjänsten skapar svar på frågor som ska fungera som exempel för språkmodellen att lära av. I nästa steg kommer den här träningen att ligga till grund för faktiska AI-tjänster som används av medarbetarna.
– Det kan handla om mer allmänna textuppgifter, som att förenkla språket i en text eller sammanfatta ett dokument. Men också att ge svar på specifika frågor utifrån förvaltningens egen dokumentation. Det betyder bland annat att medarbetarna kommer att slippa söka bland mängder med dokument utan istället kan ställa frågor direkt till en AI-assistent och få skräddarsydda svar, säger Jonatan Permert.
Fakta om En gemensam digital assistent för offentlig sektor
- Initiativet som är finansierat av Vinnova syftar till att skapa nationell samverkan inom offentlig sektor för att utveckla moderna och kapabla AI-lösningar för språk. Målet är att dela på kritiska resurser och dela på bördan av att skapa de data som krävs för att kunna skapa verkligt kapabla och flexibla lösningar.
- Kommunerna som deltar är Kungsbacka, Göteborg och Tjörn, regionerna är Västra Götaland, Skåne och Halland.
- Teknikleverantör är Intel.
- Koordinering och projektledning sker av AI Sweden.
- I etapp två, som startar efter sommaren och planeras pågå till årsskiftet 2025/2026, ökar antalet kommuner och regioner till ett 30-tal.
- Från 2026 är ambitionen att överlämna initiativet till en aktör som långsiktigt fortsätter arbeta med drift, skalning och utveckling.
Kontakt
Helena Skärby, verksamhetschef hemtjänsten centrum i Göteborgs Stad: 031-365 79 21 / helena.skarby@aldrevardomsorg.goteborg.se
Jonatan Permert, projektledare AI Sweden: 0739-72 59 14 / jonatan.permert@ai.se.