Pressmeddelande -
Lex Maria-anmälan på grund av tidigare brister i elevhälsans medicinska insats
Utbildningsförvaltningens verksamhetschef för hälso- och sjukvård, Lena Simonson Garsbo, har gjort en lex Maria-anmälan på grund av tidigare brister i elevhälsans medicinska insats på Angeredsgymnasiet.
Bakgrund och handlingsplan
När elevhälsan på Angeredsgymnasiet organiserades om under våren 2018 började man en genomlysning av sin verksamhet där man bland annat tittade på hur väl man följt Göteborgs Stads basprogram för elevhälsans medicinska insats. Man hittade betydande brister i basprogrammets genomförande och patientsäkerhet och upprättade en handlingsplan för att rätta till bristerna.
Några åtgärder som nämns i handlingsplanen är till exempel att:
- förstärka elevhälsan med både skolsköterskor och andra tjänster
- bygga och ställa i ordning ytterligare skolsköterskerum
- beställa ny medicinsk utrustning
- förändra arbetssätt och rutiner
- tillsätta en extra resurs för att gå igenom samtliga journaler för eleverna som är inskrivna på skolan.
Lex Maria-anmälan efter stort antal avvikelser
Under arbetets gång har elevhälsan på Angeredsgymnasiet lämnat in ett stort antal avvikelserapporter till verksamhetschef för hälso- och sjukvård i utbildningsförvaltningen, Lena Simonson Garsbo. Avvikelserna består till exempel av uteblivna hälsobesök, tillväxtkontroller, vaccinationer samt brister i journaldokumentation, journalhantering, väntelista och remisshantering, under perioden hösten 2015 till och med våren 2018.
- Det är det stora antalet avvikelser och att bristerna uppstått under en längre tidsperiod som gör att jag bedömer situationen som allvarlig, och då måste jag göra en anmälan. Jag tycker att Angeredsgymnasiet har gjort ett fantastiskt jobb sedan i somras med sin handlingsplan och sitt arbete för att åtgärda bristerna, säger Lena Simonson Garsbo.
Egen utredning har inte visat på vårdskador
Under läsåret kommer journalerna för alla inskrivna elever på Angeredsgymnasiet att ha granskats för att se till att alla elever får den hälso- och sjukvård som de har rätt till. Skolledningen bedömer att bristerna till stor del kommer att vara åtgärdade innan sommaren. Förutom arbetet med handlingsplanen och åtgärderna på Angeredsgymnasiet har utbildningsförvaltningen också gjort en utredning och ett analysarbete för att se hur de här bristerna kunde uppstå och för att förhindra att det händer igen. Analysen och utredningen har visat att enskilda patienter inte har drabbats av vårdskador, och att risken för upprepning på Angeredsgymnasiet i dagsläget är ringa.
Kontaktpersoner:
Har du frågor om den här lex Maria-anmälan eller elevhälsans medicinska insats? Kontakta Lena Simonson-Garsbo som är verksamhetschef och skolhälsovårdsöverläkare:
Telefon: 031-367 04 09
E-post: lena.simonson.garsbo@educ.goteborg.se
Har du frågor som rör utbildningsförvaltningens andra skolverksamheter och elevhälsans förutsättningar inom gymnasieskolan? Kontakta Bo Drysén, utbildningschef för gymnasieområde Centrum där Angeredsgymnasiet ingår:
Telefon: 031-367 07 00
E-post: bo.drysen@educ.goteborg.se.
Har du frågor om Angeredsgymnasiet, eller elevhälsans förutsättningar där? Kontakta Calina Folme, rektor med ansvar för elevhälsan på Angeredsgymnasiet:
Telefon: 031-367 15 13
E-post: calina.folme@educ.goteborg.se.
Om lex Maria-anmälan
Lex Maria är en regel som säger att vårdgivare ska utreda och anmäla händelser som har medfört- eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg.
Vårdgivaren i det här fallet är utbildningsnämnden genom ansvarig verksamhetschef för hälso- och sjukvård i utbildningsförvaltningen och grundskoleförvaltningen, tillika skolhälsovårdsöverläkare Lena Simonsson Garsbo.