Pressmeddelande -
Barn och unga får en särskild satsning i budgeten nästa år!
Nu har budgeten klubbats av nämnden för funktionsstöd. Barn och unga får en särskild satsning nästa år. Arbetstidsinnovationer får en annan satsning och att skapa bättre organisatoriska förutsättningar för chefer samt att minska sjukfrånvaron är ytterligare satsningar.
Totalt sett får förvaltningen för funktionsstöd en budget på 5,7 miljarder kronor, vilket är en ökning med cirka 200 mnkr jämfört med 2024. Vi gör särskilda satsningar på barn och unga med funktionsnedsättning och deras familjer. Det kommer att bli fler chefer och mer personal för att förstärka kvalitén i verksamhet och arbetsmiljön för medarbetarna.
- Tanken är att öka möjligheten till ett nära ledarskap som kan vara på plats nära personalen i verksamheten. Vi vill verkligen ha en hög kvalitet på arbetet med barn och unga, säger Anna Lifjorden, avdelningschef daglig verksamhet och stöd.
Förvaltningen ska också arbeta med att utveckla förebyggande insatser och arbeta tillsammans med andra nämnder för att ge det stöd göteborgarna behöver. Därutöver satsar förvaltningen på kompetens- och kunskapsutveckling.
Kommunfullmäktige satsar också tio miljoner kronor på arbetstidsinnovationer till förvaltningen.
- Under 2024 har vi arbetet med arbetstidsinnovationer och kommer fortsätta med detta under 2025 med fokus på dygnet runt verksamheterna i förvaltningen, säger Camilla Blomqvist, förvaltningsdirektör.
Vräkningar ska förebyggas och arbetsskor och en funktionsstödsdag ska införas
Förvaltningen har under året arbetat med ekonomiska anpassningar, vilket har gett effekt. Detta innebär bättre ekonomiska förutsättningar inför 2025.
Andra uppdrag som förvaltningen ska utföra nästa år handlar om att införa habiliteringsersättning under semestermånaderna och att arbeta mer förebyggande mot vräkningar. Familjer ska erbjudas praktiskt stöd i och utanför hemmet samt arenor för anhörigstöd, lotsar och koordinatorer.
Det finns bland annat uppdrag om att införa arbetsskor i brukarnära verksamhet och en funktionsstödsdag. Dessutom vill nämnden ge möjlighet till praktikplatser och anpassade anställningar (med och utan lönebidrag) för att göra det möjligt för fler med funktionsnedsättningar att få arbete och också behålla ett arbete långsiktigt.