Planerna på utkikstorn i Slottsskogen avbryts
Efter ändrade förutsättningar för det planerade utkikstornet i Slottsskogen beslutade stadsmiljönämnden på onsdagen den 25 september att avbryta projektet.
Efter ändrade förutsättningar för det planerade utkikstornet i Slottsskogen beslutade stadsmiljönämnden på onsdagen den 25 september att avbryta projektet.
Revisorskollegiet har idag beslutat att utse Andreja Sarcevic till ny direktör för revisionskontoret i Göteborgs Stad. Sarcevic är sedan tidigare tillförordnad direktör på revisionskontoret och har dessförinnan varit avdelningschef för revisionsavdelningen Välfärd utbildning och boende.
Göteborgs Stad satsar på en bred satsning på kompetensutveckling för att motverka arbetslivskriminalitet och välfärdsbrott. Nu växlar man upp för att fler ska kunna agera mot misstänkta företag och ekonomisk brottslighet.
Under 2023 gjorde Göteborgs Stad inköp för 29,2 miljarder kronor. Det visar årets rapport över alla inköp av varor och tjänster. De totala inköpen ökade med 2,4 miljarder jämfört med 2022. Rapporten används som grund för flera andra analyser, bland annat av leverantörsmarknaden och klimatpåverkan av inköp.
Upphandlingsjurist Fredrik Rogö har fått utmärkelsen Årets inköpare 2024. Fredrik Rogö arbetar på inköps- och upphandlingsförvaltningen i Göteborgs Stad. Han får utmärkelsen Årets inköpare 2024 för sitt arbete med att utveckla praxis för egna uteslutningsgrunder i lagen om offentlig upphandling, LOU. En praxis som gör det möjligt att i högre grad motverka väldfärdsbrott.
Stadsrevisionen har nu avslutat 2023 års granskning av Göteborgs Stads nämnder. I granskningen av förskolenämnden konstateras flera brister, bland annat inom ekonomistyrningen, inom arbetet mot hedersrelaterat våld och inom särskilt stöd i förskolan. I uppföljningen har stadsrevisionen dessutom kunnat se att flera brister kvarstår. Som resultat lämnar nu revisorerna en erinran till förskolenämnden
Risk för fusk-rea. Endast 1 av 50 butiker skyltar rätt under Black Week. Det visar en prisundersökning som Konsumentrådgivningen i Göteborgs Stad har genomfört. "Resultatet var förvånansvärt dåligt och visar på att butikerna inte har tagit till sig av den lagändring som skedde förra året", säger Gabriel Södersten, konsumentrådgivare i Göteborgs Stad.
På stadsmiljönämndens sammanträde den 26 maj beslutade nämnden att under 2023 spara 38 miljoner kronor för att få en budget i balans. Nämnden beslutade också inom vilka områden som besparingarna ska göras.
Nästa år tar kommunerna över ansvaret för att samla in förpackningar från hushållen. Framåt ska alla också kunna lämna sina förpackningar där man bor. Den så kallade fastighetsnära insamlingen ska vara genomförd senast 2027 och igår fattade nämnden för Kretslopp och vatten beslut om hur insamlingen ska se ut för villor.
Nu är det beslutat – göteborgarna får en ny kretsloppspark med fokus på återanvändning och återvinning. Kretsloppsparken ersätter Högsbo återvinningscentral. - Efter 10 års arbete är vi glada över att kretsloppsparken nu blir av. Det finns ett stort behov av att samla in grovavfall i sydväst och Högsbo återvinningscentral har länge varit överbelastad, säger Nike Vallström, avfallsstrateg på Krets
Tisdag den 25 oktober Purple Flag-certifieras delar av centrala Göteborg. Certifieringen innebär att arbetet med att skapa en bättre och tryggare stadskärna under kvälls- och dagtid fortsätter och tar ny fart inför 2023. Bakom satsningen står Göteborgs Stad, Innerstaden Göteborg, fastighetsägare, polisen, verksamheter, boende och andra aktörer. Media bjuds in till certifieringen.
Ökande priser påverkar nu även kommunens avfalls-, vatten och avloppsverksamhet. Kretslopp och vattennämnden har ställt sig bakom ett nytt förslag att höja avfallstaxan med 12,6 procent och VA-taxan med åtta procent 2023. Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige i slutet av november.
Från 1 september blir det förbjudet att köra elsparkcykel på gångbanor. Däremot kommer Göteborgs Stad att fortsätta tillåta parkering av elsparkcyklar på gångbanor fram till 1 april 2023. Orsaken är bland annat att det behövs mer utrymme för nya parkeringsplatser med tät placering.
För första gången kartlägger nu Göteborgs Stad hur de offentliga inköpen påverkar klimatet. Under 2020 köpte Göteborgs Stad in varor och tjänster för totalt 26 miljarder kronor. Det genererade 427 000 ton koldioxidekvivalenter eller 0,7 ton per invånare. Koldioxidekvivalenter är ett mått som används för utsläpp av växthusgaser.
Kulturnämnden inrättar ett tillfälligt kulturstipendium som ska bidra till kulturens återstart i staden. Fem miljoner kronor ska fördelas till professionella konstnärer och kulturarbetare inom det fria kulturlivet.
En ny undersökning från Göteborgs Stads konsumentrådgivning visar att de flesta webbföretag följer lagkraven på fullständiga kontaktuppgifter, men informationen kan vara svår att hitta. Dessutom använder sig många företag av kontaktformulär istället för e-postadress vilket gör det svårare för konsumenten att bevisa att de varit i kontakt med företaget.
Så kallad delningsekonomi är en växande trend. Det kan till exempel handla om samåkningsgrupper eller klädbytardagar. Konsument- och medborgarservice i Göteborgs Stad har under våren undersökt göteborgarnas kännedom om, attityd till och deltagande i den lokala delningsekonomin. Undersökningen visar att drygt 9 av 10 göteborgare är positiva till att minska sin konsumtion de kommande fem åren.
Antalet personer som kontaktar konsumentrådgivningen i Göteborgs Stad har ökat under pandemin. Ärendena handlar ofta om att konsumenterna inte fått tag på företaget de handlat av, eller inte hittat kontaktuppgifter. Konsument Göteborg har undersökt hur lätt eller svårt det är att komma i kontakt med tolv olika företag. Undersökningen visade bland annat att nio av tolv företag saknade mejladress.
Stadens totala skadekostnad 2020 var 353 miljoner kronor (mkr), vilket är 53 mkr högre än föregående år. De totala skadekostnaderna för egendomsskador har ökat sedan 2017 då kostnaden var 219 mkr. Bland annat har vattenskadorna ökat över tid och står nu för 42 procent av totalkostnaden, visar en rapport från Försäkrings AB Göta Lejon.
Göteborgs Stad har tillsammans med fyra andra städer gått till final i EU-kommissionens utmärkelse EU Cities for Fair and Ethical Trade Award. Priset lyfter städer som arbetar för hållbar handel, konsumtion och produktion. – Att Göteborg är en av Europas fem mest rättvisa och etiska städer är fantastiskt. Vi ses som föregångare säger Jesper Jones, planeringsledare för Fairtrade City Göteborg.