Gå direkt till innehåll
Göteborg: Så ska stadsmiljöförvaltningen spara 38 miljoner kronor

Pressmeddelande -

Göteborg: Så ska stadsmiljöförvaltningen spara 38 miljoner kronor

På stadsmiljönämndens sammanträde den 26 maj beslutade nämnden att under 2023 spara 38 miljoner kronor för att få en budget i balans. Nämnden beslutade också inom vilka områden som besparingarna ska göras.

Stadsmiljöförvaltningen Göteborgs Stad beräknade att göra ett underskott på 130 miljoner för 2023. Genom att kommunstyrelsen beslutade om ett utökat kommunbidrag på 92 miljoner behöver förvaltningen spara in 38 miljoner. Stadsmiljönämnden beslutade under fredagens möte att godkänna förvaltningens sparförslag.

– Nu har vi förutsättningarna klara för hur mycket vi behöver spara in under året och inom vilka områden det kommer ske. Nu kommer vi gå igenom i detalj för att se vilka åtgärder som måste genomföras, säger Anders Ramsby, förvaltningsdirektör stadsmiljöförvaltningen.

Sparåtgärderna för 2023:

Stadsmiljöförvaltningen har av kommunfullmäktige fått i uppdrag att under 2023 organisera och starta upp Grön Rehab för stadens medarbetare. Detta arbete har ännu inte påbörjats och kommer inte genomföras under året, vilket sparar 2 miljoner.

Förvaltningen kommer att spara in på underhållet under året, genom att sänka ambitionsnivån både på det planerade och det akuta underhållet. Besparingen ger 7 miljoner.

Genom att använda kommuncentrala medel för så kallat enkelt avhjälpa hinder kan förvaltningen använda dessa för redan planerade åtgärder. Det handlar om att åtgärda hinder som uppstår på grund av mindre skötsel och underhållsåtgärder. Totalt handlar det om 10 miljoner kronor.

Jämfört med budgeten för året har förvaltningens intäkter för schaktåterställning och indexuppräkning på tecknade avtal ökat. Totalt handlar det om 7 miljoner kronor.

Förvaltningen kommer inte att genomföra alla rekryteringar till vakanser inom organisationen. Kompetensutveckling för befintlig personal kommer minskas under året. Totalt sparar det 6,7 miljoner kronor.

Förvaltningen kommer minska antalet utredningar som genomförs vilket sparar drygt 2 miljoner. IT-utvecklingen minskas med 2,5 miljoner. Förvaltningen minskar sin kommunikation genom att se över utgivningen av tidningen Färdskrivaren vilket sparar knappt 0,1 miljoner.

– Eftersom vi fick ett utökat kommunbidrag kommer besparingarna få en liten direkt påverkan på göteborgarna. Vilket naturligtvis är glädjande. Sparåtgärderna får påverkan på verksamheten men vi väljer att spara genom att framför allt senarelägga eller inte starta upp verksamhet, säger Anders Ramsby förvaltningsdirektör.

Åtgärder som INTE kommer att genomföras:

För att ha möjlighet att få en budget i balans lade stadsmiljöförvaltningen fram ett åtgärdsförslag den 17 maj som innehåller besparingar på hela underskottet, 130 miljoner kronor. I och med ett utökat kommunbidrag från kommunstyrelsen behöver de flesta av dessa besparingar inte genomföras utan kan fortsätta som vanligt och planerat. Det handlar exempelvis om seniorkort på Västtrafik, Jubileumsbadet, minskad snöröjning, frakttrafik till skärgården, Barnens Zoo (som låg som sparförslag för 2024) och gratisresor med färja över älven.

För mer information, kontakta:

Anders Ramsby, direktör stadsmiljöförvaltningen Göteborgs Stad, anders.ramsby@stadsmiljo.goteborg.se 031-368 03 21

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Stadsmiljöförvaltningen - Anders Sahlberg

Stadsmiljöförvaltningen - Anders Sahlberg

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 0728-56 54 29