Gå direkt till innehåll
Som en del av den nationella kartläggningen av hur väl butiker följer prisinformationslagen, ledd av Göteborgs Stads konsumentrådgivning, har Gabriel Södersten och Amanda Norberg granskat hur väl butikerna i Göteborg följer lagen.
Som en del av den nationella kartläggningen av hur väl butiker följer prisinformationslagen, ledd av Göteborgs Stads konsumentrådgivning, har Gabriel Södersten och Amanda Norberg granskat hur väl butikerna i Göteborg följer lagen.

Pressmeddelande -

Varannan butik bryter mot lagen under Black week

Konsumenter riskerar fortfarande att bli utsatta för oseriösa rea-erbjudanden. Det visar en nationell kartläggning, som letts av konsumentrådgivningen i Göteborgs Stad, i samarbete med konsumentvägledningar över hela landet. Under Black week redovisade 56 procent av 433 undersökta butiker sina priser på ett felaktigt och otillräckligt sätt.

”Tyvärr visar resultaten att handeln inte tar reglerna på allvar. Det riskerar att skada konsumenternas förtroende för både reor och handeln i stort” säger Gabriel Södersten, konsumentrådgivare i Göteborgs Stad.

Prisinformationslagen ska skydda konsumenterna

I september 2022 kom det ändringar i Prisinformationslagen, som reglerar hur prisinformation ska redovisas vid reor. Vid rea ska butiker visa vad det lägsta priset varit under de senaste 30 dagarna. Reglerna ska motverka fusk-reor, där priser höjs precis innan rean, för att ge sken av stora rabatter.

”Det är nedslående att över hälften av alla butiker fortfarande inte följer lagen. Eftersom de här reglerna nu gällt i två år, hade vi förväntat oss att butikerna skulle vara bättre på att visa sina priser på ett tydligt och korrekt sätt,” säger Gabriel Södersten.

Omfattande undersökning med nationellt perspektiv

Konsumentrådgivningen i Göteborgs Stad har samordnat en nationell undersökning. Kartläggningen omfattade 433 butiker i 31 kommuner – från Storuman till Malmö. I varje kommun granskades cirka 10-20 butiker, både lokala handlare och större kedjor inom detaljhandeln. Undersökningen, som är den mest omfattande hittills, understryker vikten av samarbete mellan kommuner, för att lösa gemensamma konsumentproblem.

Konsumentrådgivningen i Göteborgs Stad, som är landets största, har samordnat och sammanställt hela undersökningen.

Butiker måste ta sitt ansvar

”Det är avgörande att butikerna börjar ta detta på allvar. De behöver förbättra sina rutiner och se till att prisinformationen är korrekt och tydlig, så att konsumenterna får rätt information vid reor. När vissa butiker inte följer reglerna, skapas en ojämlik konkurrenssituation, vilket är orättvist både för konsumenterna och för seriösa handlare”, avslutar Gabriel Södersten.

Fakta om Prisinformationslagen

  • Ändringarna i lagen började gälla den 1 september 2022.
  • Vid rea ska butiker visa vad det lägsta priset varit under de senaste 30 dagarna. Det gäller både e-handel och fysiska butiker.
  • Prisinformationen ska vara lättbegriplig och finnas nära det sänkta priset.

Rapporten med hela resultatet och analysen finns att läsa på: goteborg.se/konsumentrad

Kontaktperson
Gabriel Södersten, konsumentrådgivare

E-post: gabriel.sodersten@demokratimedborgarservice.goteborg.se
Telefon: 0706 - 56 43 23

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Demokrati och medborgarservice - Ulrika Karmalm

Demokrati och medborgarservice - Ulrika Karmalm

Presskontakt Avdelningschef kommunikation och kansli 031-365 09 89