Pressmeddelande -
Tyck till om en energiplan för ett hållbart Göteborg
Med en ny energiplan kommer Göteborgs Stad kunna driva på omställningen till ett hållbart energisystem. Nu går planen ut på remiss och alla kan lämna synpunkter på förslaget fram till den 30 september.
– För att tillsammans skapa en hållbar stad kommer det att krävas stora förändringar. Hela samhället och samtliga aktörer behöver minska och effektivisera energianvändningen i bostäder och lokaler och ta tillvara återvunnen energi. Fossila bränslen behöver bytas ut till förnybara alternativ. Utsläppen från vägtrafiken behöver minska och en elektrifiering av transportsektorn behöver underlättas och snabbas på, säger Alvin Hilmersson Haag, projektledare och miljöutredare på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.
Energiplanen beskriver hur vi ska nå energimålen i stadens miljö- och klimatprogram och samtidigt upprätthålla ett fortsatt stabilt energisystem med god tillgång till el och hållbara bränslen, utan avbrott och störningar.
– För att lyckas göra den omställning som är nödvändig och minska vår klimatpåverkan behövs delaktighet, engagemang och samverkan, såväl inom kommunal och regional verksamhet som med näringsliv, invånare och akademi. Det är tillsammans vi kan utveckla systemet och förändra beteenden, säger Alvin Hilmersson Haag. Göteborgs Stad behöver också samordnat arbeta med att påverka nationella och internationella styrmedel och lagstiftningar.
Fram till den 30 september kan alla lämna synpunkter på förslaget. Du hittar remissversionen av Göteborgs Stads Energiplan 2022-2030 på goteborg.se/energiplan.
Vad behöver göras enligt energiplanen för att vi ska ha ett hållbart energisystem till 2030?
– I första hand behöver vi effektivisera och minska vår energianvändning och använda återvunnen energi i så stor utsträckning som möjligt. Samtidigt behöver vi arbeta för att kunna täcka vårt energibehov med förnybart producerad el, värme och hållbara drivmedel, säger Alvin Hilmersson Haag.
– Göteborgs Stad har länge arbetat med att energieffektivisera bostäder, lokaler, anläggningar och verksamheter. Det finns en stor potential i fortsatt effektivisering och det är ett arbete som behöver fortsätta i en snabbare takt än innan. Men för att nå stadens klimat- och energimål behöver Göteborgs Stad också blicka framåt och kolla på ny teknik och nya lösningar som till exempel koldioxidinfångning, vätgas och smart styrning av elnätet.
Hur ska arbetet samordnas med målen i miljö- och klimatprogrammet och vilken roll kan Klimatkontrakt 2030 spela?
– Med hjälp av det nya miljö- och klimatprogrammet kan vi samordna arbetet med åtgärder inom Göteborgs Stad och tillsammans utveckla nya lösningar och arbetssätt inom stadens organisation och med omgivande samhälle. I det nationella Klimatkontrakt 2030 har vi dessutom en möjlighet att tillsammans med nationella aktörer agera för att Göteborg ska bli klimatneutralt genom att experimentera och testa nya innovativa styr- och ledningsmodeller.
Med #energiplan2030 kan alla vara med och diskutera hur Göteborg ska minska och effektivisera sin energianvändning.
Kontakt
Alvin Hilmersson Haag, miljöutredare och projektledare för arbetet med den nya energiplanen
alvin.hilmersson@miljo.goteborg.se
031-368 38 06