Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljöpolitik

Göteborgs klimatråd, 2024. På bilden från vänster: Fredrik Hedenus (ordförande) Sara Brorström (vice ordförande och redaktör), Petra Svensson, Niklas Harring, Maria Schnurr och Holger Wallbaum. Fotograf: Helena Granstedt Löfman

Ny rapport från Göteborgs klimatråd

Konkretisera klimatmålen, utkräv ansvar och stärk ledarskapet. Det är några av rekommendationerna från de oberoende experterna i Göteborgs klimatråd. De konstaterar också att kommunen har fortsatt små utsikter att nå sina klimatmål till år 2030.

Medborgarnas råd blir budgetsatsningar 2025

Återträff för deltagarna i Göteborgs Stads medborgarråd för klimatet! På torsdag 5 december ska de få återse både varandra och de politiker som de överlämnade sina rekommendationer till i juni. Har politikerna gjort något med råden de fick?

Foto: Ulrik Fallström, miljöförvaltningen

Göteborgs klimatarbete får erkännande av EU

Göteborg är en av 100 klimatneutrala och smarta städer som ska vara föregångare och visa vägen för omställningen i Europa. I oktober 2024 tilldelas Göteborgs Stad EU:s ”Mission Label” för sitt arbete med att skynda på omställningen till en klimatneutral och hållbar stad.

Skissen visar hur Såggatan kan se ut med enkelriktade cykelbanor närmast trottoarerna. Bilar kan parkeras på ena sidan av gatan. Skiss: Norconsult/Göteborgs Stad

Nu skapas cykelbanor längs hela Såggatan

För att öka trafiksäkerheten inte minst för barn och ovana cyklister och för att få en saknad länk i Göteborgs cykelnät skapas nu enkelriktade cykelbanor på Såggatan i Majorna. Åtgärden ingår i ett politiskt uppdrag att på ett enkelt, snabbt och billigt sätt förbättra för cyklister i Göteborg.

En regnbädd på Andromedagatan på Lindholmen i Göteborg får mikroplaster att stanna kvar i stället för att hamn i Göta älv. Foto: Kretslopp och vatten

Ny studie visar hur mikroplaster samlas i Göteborgs regnbäddar

En regnbädd minskar mängden mikroplast som sprids i naturen med mellan 10 och 50 gånger. Det visar en studie av mängden mikroplast i fyra regnbäddar i Göteborg som förvaltningen Kretslopp och vatten har genomfört och presenterar inför Dagvattnets dag 24 september. I regnbäddarna har tio olika typer av mikroplast identifieras. De vanligaste plastmaterialen är PVC, PET och gummi.

På lördag lämnar medborgarrådet sina miljö- och klimatrekommendationer till Göteborgs politiker

Nu går arbetet i medborgarrådet mot sitt slut. Lördagen den 1 juni hålls den sista träffen och det blir dags för medlemmarna att lämna över sina rekommendationer till politikerna. Karin Pleijel, ordförande i miljö- och klimatnämnden, är en av de politiker som kommer att vara där. Frågan som rådet jobbat med har varit Hur kan göteborgarna bli mer delaktiga i stadens miljö- och klimatarbete?

Nu kostar det 30 kronor per dygn eller sex kronor per timme på pendelparkeringen vid Radiomotet. Bild Göteborgs Stad

P-avgift får pendelparkeringar i Göteborg att fungera bättre

För att öka möjligheten att få en p-plats på de mest använda pendelparkeringarna fortsätter Göteborgs Stad att införa en parkeringsavgift där. Vid Delsjömotet har p-avgiften fått önskad effekt och nu införs den även vid Radiomotet i södra Göteborg.

Byggarbetsplats runt Lagerhuset i Göteborg.

Göteborgs Stads inköp ökade med 2,4 miljarder under 2023 

Under 2023 gjorde Göteborgs Stad inköp för 29,2 miljarder kronor. Det visar årets rapport över alla inköp av varor och tjänster. De totala inköpen ökade med 2,4 miljarder jämfört med 2022. Rapporten används som grund för flera andra analyser, bland annat av leverantörsmarknaden och klimatpåverkan av inköp.

Nybyggda färjeläget och eldrivna älvskytteln Elvy vid nya hållplatsen Lundbystrand. Fotograf: Eddie Löthman.

Nu får Göteborg ännu en snabb genväg över älven

Plötsligt krymper både tiden och avståndet för den som vill cykla eller gå mellan älvstränderna i centrala staden. 3 maj startar en ny avgiftsfri färjelinje mellan Stenpiren och Lundbystrand som bara tar fem minuter.

Foto: Per Pixel Petersson/Göteborg & Co

Tyck till om en energiplan för ett hållbart Göteborg

Med en ny energiplan kommer Göteborgs Stad kunna driva på omställningen till ett hållbart energisystem. Nu går planen ut på remiss och alla kan lämna synpunkter fram till den 30 september. – För att skapa en hållbar stad krävs stora förändringar och det är tillsammans vi kan utveckla systemet och förändra beteenden, säger Alvin Hilmersson Haag, projektledare på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Vy från Drottningstorgsbron i Göteborg. Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Ett miljö- och klimatprogram som sätter fart på omställningen

Göteborg lägger ribban högre än någonsin för kommuners miljö- och klimatarbete. Kommunfullmäktige har nu klubbat igenom stadens nya miljö- och klimatprogram. – Nu har vi allt på plats för att kunna nå en ny nivå på vårt miljö- och klimatarbete i Göteborg. Tillsammans ska vi skapa en hållbar stad, säger Emmyly Bönfors (C), ordförande i miljö- och klimatnämnden.

Som nummer två från vänster på översta raden visar Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, upp Göteborgs Stads påskrivna klimatkontrakt.

Här signerar Göteborg Klimatkontrakt 2030

​I dag, den 11 december 2020, är en stor dag för klimatomställningen i städer. De första klimatkontrakten i Europa har nu signerats. Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, skrev under för Göteborgs del. – Det här ligger helt i linje med stadens nya miljö- och klimatprogram, säger han.

Foto: Ulrike Leone, Pixabay

40 år med energirådgivning ger effekt i samhället

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen ger effekt på samhällsnivå. Det visar en nyligen avslutad effektanalys gjord av Sweco på uppdrag av Energimyndigheten. Hälften av de rådsökande privatpersonerna, företagen och organisationerna uppger att de har genomfört en eller flera energieffektiviserande åtgärder efter kontakten med energi- och klimatrådgivarna.

Miljöförvaltningens projektledare Mathilda Edlund presenterar arbetet med Göteborgs Stads nya miljö- och klimatprogram. Foto: Ulrik Fallström

Nytt miljö- och klimatprogram med fokus på att få saker att hända

Göteborgs Stad ska få ett nytt miljö- och klimatprogram. Fokus är på att öka takten i miljö- och klimatarbetet. – Med det här programmet kommer vi i miljö- och klimatnämnden att kunna driva på omställningen mot en ekologiskt hållbar stad, säger Emmyly Bönfors (C), nämndens ordförande. Nu ska kommunstyrelsen ta ställning till programmet innan det går ut på remiss.

Anna Ledin, miljödirektör Göteborgs stad, längst till höger av pristagarna. Övriga pristagare på bild: Ida Boström, utvecklingsstrateg Göteborgsregionen, Gunnar Björkman, innovationsdirektör Stockholms stad och Jonas Kamleh, klimatstrateg Malmö stad.

Pris för arbetet att minska Göteborgs klimatavtryck

Anna Ledin, direktör på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad, är en av årets Viable Cities Champions. – Priset är för att vi ständigt hittar nya vägar att minska Göteborgs klimatavtryck och fortsätter fokusera på att få till förändringar mot en ekologiskt hållbar stad, säger Anna Ledin.

Johan Rehngren blir Göteborgs stadsträdgårdsmästare. Foto: park- och naturförvaltningen

Göteborg får ny stadsträdgårdsmästare

Från och med 2 december har Göteborg en ny stadsträdgårdsmästare*. Johan Rehngren är landskapsarkitekten som brinner för stadsutveckling och framförallt för utveckling av de gröna offentliga rummen.

Foto: Pixabay

Mer solel och fler laddplatser genom energi- och klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivarna i Göteborgs Stad har besökt över 200 bostadsrättsföreningar för att vägleda i hur de kan investera i solceller och sätta upp laddplatser. – Det här är frågor som ligger i tiden, intresset har varit enormt. Vi ser inte att intresset skulle minska utan vi bokar in nya besök varje dag, säger energi- och klimatrådgivaren Lars Hällentorp.

Höga ljudnivåer kan orsaka både koncentrationssvårigheter, stress och sömnbrist. Foto: Peter Svensson

Trafikbullret kostar Göteborg 1,5 miljarder kronor årligen

Fler göteborgare utsätts för höga ljudnivåer och den årliga samhällskostnaden som trafikbullret beräknas orsaka Göteborgssamhället i stort har ökat till cirka 1,5 miljarder kronor. Det visar miljöförvaltningens bullerkartläggning. – Är du nyfiken på var det bullrar mest så är vår webbkarta uppdaterad med den senaste datan, säger Niklas Rosholm miljöutredare på miljöförvaltningen

Visa mer