Pressmeddelande -
Ny rapport från Göteborgs klimatråd
Konkretisera klimatmålen, utkräv ansvar och stärk ledarskapet. Det är några av rekommendationerna från de oberoende experterna i Göteborgs klimatråd. De konstaterar också att kommunen har fortsatt små utsikter att nå sina klimatmål till år 2030.
I Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram är målet att Göteborgs utsläpp ska minska med 70% till 2030. Men den årliga minskningen har bara varit ett par procent vilket är en helt otillräcklig takt för att målet ska nås.
– Ett problem är att målen berör utsläpp som kommunen har väldigt lite inflytande över, till exempel raffinaderierna som utgör hälften av Göteborgs utsläpp, säger Fredrik Hedenus, ordförande i klimatrådet och till vardags biträdande professor på Chalmers.
Där kommunen direkt kan påverka, som Göteborg Energis verksamhet, ser rådet snabbare utsläppsminskningar än i Göteborg som helhet.
I stället för övergripande mål menar rådet att målen borde brytas ner på de kommunala verksamheter som kan påverka utsläppen mest.
– Vi har en situation där klimatmålen är något av allas ansvar, och därför ingens ansvar. Kommunen måste följa upp och utkräva tydligare ansvar, säger Sara Brorström, vice ordförande i klimatrådet och professor i företagsekonomi på Göteborgs universitet.
Rådet menar också att kommunen inte verkar vara överens om hur klimatmålen ska betraktas. Ska målen ses som en ambition och en strävan eller som något man faktiskt ska uppnå?
– Som det nu är pratar man ofta om klimatmålen som om de ska uppnås, samtidigt som åtgärderna och styrningen är helt otillräcklig. Det leder till otydlighet i organisationen, säger Sara Brorström.
Kommunen har 27 olika strategier, inom många områden, som involverar stora delar av staden. Med så många strategier måste prioriteringar ske mellan olika målsättningar. Nu blir det ofta upp till de enskilda förvaltningarna eller bolagen att göra sina prioriteringar.
– Politikerna i staden måste tydligare visa vilka mål som ska prioriteras över andra. Och ska klimatmålen nås behöver de prioriteras högre än mycket annat, säger Petra Svensson, ledamot i klimatrådet och docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.
Rapporten kommer att presenteras på nämndsammanträdet för miljö- och klimatnämnden den 17 december.
Kontakt
Sara Brorström, vice ordförande och redaktör i Göteborgs klimatråd och professor i Företagsekonomi, Göteborgs Universitet.
E-post: sara.brorstrom@handels.gu.se
Telefon: 031-786 23 02
Helena Granstedt Löfman, miljöutredare, miljöförvaltningen, Göteborgs Stad
E-post: helena.lofman@miljo.goteborg.se
Telefon: 031-368 37 52 direkt, 031-365 00 00 växel
För kommentar från Karin Pleijel MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat och ordförande i miljö- och klimatnämnden, vänligen ring presskontakt: 0707-61 10 14.
Miljöförvaltningen har stöttat rådet med kunskapsunderlag, administrativt stöd och grafisk utformning av rapporten.
Hela rapporten och mer information om klimatrådet finns på goteborg.se/miljoklimat2030
Göteborgs klimatråd - Miljö och klimat Göteborg 2030 - Göteborgs Stad