Gå direkt till innehåll
Foto: Ulrik Fallström, miljöförvaltningen
Foto: Ulrik Fallström, miljöförvaltningen

Nyhet -

Göteborgs klimatarbete får erkännande av EU

Göteborg har som mål att år 2030 ha ett klimatavtryck nära noll. I sin strävan att vara ledande i Europas klimatomställning har nu Göteborg granskats av EU-kommissionen och tilldelats en så kallad EU “Mission Label” - en kvalitetsstämpel för arbetet med att öka takten i den gröna omställningen. Utnämningen ska öka tillgången till finansiering för klimatåtgärder.

Till grund för utnämningen den 8 oktober ligger ett klimatkontrakt med EU-kommissionen, som beskriver Göteborgs mål och planer för att ställa om till en klimatneutral och hållbar stad. Det har sedan granskats och godkänts av EU-kommissionen med stöd av experter.

– Det här är mycket positivt och ett viktigt steg för den gröna omställningen i Göteborg. EU-kontraktet ökar möjligheterna för Göteborg att snabba på omställningen genom att det underlättar tillgången till finansiering från EU, nationellt och regionalt, säger Karin Pleijel (MP), ordförande i miljö- och klimatnämnden.

För att godkännas har Göteborgs Stad delgett EU-kommissionen sin plan för hur vi ska lyckas med klimatomställningen. Planen beskriver sju områden som Göteborg ska fokusera på för att få ner utsläppen – till exempel utsläpp från transporter och industrin. Planen beskriver också hur Göteborgs Stad ska samarbeta med andra aktörer och vilka områden vi behöver fokusera mer på.

– Arbetet med klimatkontraktet visar att det krävs ett intensivare arbete för att nå snabbare minskningar av utsläppen, på alla områden och med brett engagemang från många aktörer i Göteborg. EU-kommissionens utnämning ger oss ett kvitto på att vi är på rätt väg när vi tar oss an utmaningarna framåt, säger Marcus Jahnke, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Tanken från EU-kommissionen är att utnämningen ska underlätta för Göteborg och de andra städerna att hitta finansiering för klimatåtgärder från EU, nationell och regional nivå och även från privat sektor. Hittills har ett trettiotal städer i Europa fått en så kallad EU “Mission Label”.

I Göteborg har klimatkontraktet arbetats fram av kommunens förvaltningar och bolag och skrivits under av Göteborgs Hamn, Renova, Göteborg Energi, Göteborg & Co., Business Region Göteborg, Framtiden, HSB Göteborg, Göteborgsregionen, Hyresgästföreningen region Västra Sverige, RISE, Wexsus, Fairtrade City Göteborg, Göteborgs universitet, IVL Svenska miljöinstitutet, Västra Götalandsregionen, Vasakronan, Göteborgs domkyrkopastorat, ABF Göteborg, PRO Göteborg och Volvo Cars.

Kontakt

För kommentar från Karin Pleijel (MP), ordförande i miljö- och klimatnämnden, kontakta presskontakt: 0707-61 10 14

Marcus Jahnke, avdelningschef miljöförvaltningen, telefon 031-368 38 20

Läs mer: Göteborg - en av 100 klimatneutrala och smarta städer i Europa

Ämnen

Regioner

Kontakter

Miljöförvaltningen - Louise Alfredson

Miljöförvaltningen - Louise Alfredson

Presskontakt Pressansvarig kommunikatör 031-368 38 00