Gå direkt till innehåll
Mätstationen för luft på Nordstans tak och ett urklipp från luftkartan. Foto: Miljöförvaltningen, Göteborgs Stad
Mätstationen för luft på Nordstans tak och ett urklipp från luftkartan. Foto: Miljöförvaltningen, Göteborgs Stad

Pressmeddelande -

Här mäter miljöförvaltningen luften i Göteborg

Nu kan du enkelt se var Göteborgs Stads mätstationer för luft står. På miljöförvaltningens karta hittar du stationerna, vad de mäter och länkar till nivåerna av bland annat kvävedioxid och partiklar.

Undrar du var staden kvalitetsmäter luft? Nu kan du enkelt kolla på miljöförvaltningens öppna webbkarta.

– Kartan har funnits ett tag, nu utvecklar vi den genom att lägga till mätstationerna för luft. Tidigare har du kunnat kolla resultatet av de beräkningar vi gör på mätningarna, nu kan du också se var själva mätstationerna finns och vad varje station mäter, säger Björn Wåhlstedt, miljöutredare på miljöförvaltningen.

Från varje mätstation kan du enkelt klicka dig vidare till Göteborgs Stads webbsida Luften just nu och till realtidsmätningar för kvävedioxid, Ozon PM10 och PM2,5. PM10 resp PM2,5 står för partiklar i luften som är mindre än 10 resp 2,5 mikrometer i diameter.

Miljöförvaltningens webbkarta fungerar i alla webbläsare, på dator, i Android, Iphone, surfplatta eller Ipad. I kartan kan du bland annat söka på din adress, zooma in och ut för att se detaljer och infoklicka för information om en särskild plats. I rutorna uppe till höger kan du välja vilken info du vill visa. Klickar du på informations-i:et till vänster i bild kan du sedan få fram informationen om bland annat mätstationerna genom att klicka på dem.

Tillägget att kunna se mätstationerna är en så kallad WMS-tjänst, web map service. Alla som är intresserade får använda den och datan är fri att dela. WMS-tjänsten och tillhörande produktbeskrivning kommer inom kort även publiceras på Stadens sida för öppna data.

– Förhoppningsvis kan det leda till att vi både på kort och lång sikt får bättre koll på vår luft och fler möjligheter att påverka luftkvaliteten, säger Johan Sylvén, GIS-ansvarig på miljöförvaltningen.

För info om kartorna och den öppna datan: 
Johan Sylvén, GIS-ansvarig på miljöförvaltningen
031-68 839 39, johan.sylven@miljo.goteborg.se

För info om förvaltningens luftövervakning och luftkvalitet:
Björn Wåhlstedt, miljöutredare på miljöförvaltningen
031-368 38 90, bjorn.wahlstedt@miljo.goteborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kontakter

Relaterat innehåll

  • Kartbild över luftkvalitet, trafikbuller per våningsplan och karta över tysta områden i Göteborg.

    Nu kan du kolla luft och buller hemma hos dig

    Tycker du att det bullrar mycket hemma hos dig? Eller undrar du hur luftkvaliteten är där du tittar på nytt hus? Nu kan du kolla! På miljöförvaltningens nya kartsajt kan du ta reda på allt du behöver veta om luftkvalitet och buller i Göteborg.

  • Luften i Göteborg blir bättre, men mer måste göras för att få ner halterna av luftföroreningar. Foto: Klas Eriksson

    Fortsatt höga kvävedioxidhalter i Göteborg

    Halterna av kvävedioxid i luften är fortfarande så höga att Göteborgs Stad inte klarar miljökvalitetsnormerna. Det visar rapporten Luften i Göteborg – årsrapport 2018. – Men miljökvalitetsnormerna, alltså lagstiftningen, för både partiklar och fina partiklar klarar vi för trettonde året i rad, säger Erik Svensson, miljöutredare på miljöförvaltningen, Göteborgs Stad.

  • Lars Samuelsson, IT-strateg miljöförvaltningen Göteborgs Stad, och Ågot Watne, projektledare LoV-IoT miljöförvaltningen Göteborgs Stad. Foto: Ulrik Fallström

    Ny mätteknik av utsläpp vid Västlänken

    Nu har sensorer satts upp vid Västlänkens byggplatser i Haga och Korsvägen för att mäta händelser med högre föroreningshalter. – Smidiga och billiga sensorer kan göra att vi ser hur byggen och andra händelser påverkar miljön i realtid, då kan man omedelbart åtgärda höga halter, säger Ågot Watne, projektledare för innovationsprojektet LoV-IoT på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.