Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljöteknik, återvinning

På Elavfallets dag, idag 14 oktober, kan göteborgarna få hjälp att reparera trasig elektronik på Götaverkstan, Stadsbiblioteket, kl 15-19. Foto: Johanna Montell

Repa elen på Elavfallets dag 14 oktober

Rädda ditt gamla våffeljärn, få liv i din trasiga högtalare och låt din sänglampa glöda igen. Idag den 14 oktober, på Elavfallets dag, kan göteborgare få hjälp av föreningen Returkultur att laga sina trasiga elprylar på Stadsbiblioteket. Målet är att hejda den snabba ökningen av mängden elavfall.

På Andromedagatan på Lindholmen i Göteborg finns det många regnbäddar som renar dagvattnet innan det när Göta Älv.

Ny studie visar att Göteborgs regnbäddar renar regnvattnet från PVC och andra mikroplaster

I allt vatten som rinner ner i gatubrunnar och in i ledningar finns mikroplaster, som kan vara skadliga för människor, djur och växter. Därför bör de fångas in. Inför Dagvattnets dag, 24 september, presenterar Göteborgs Stad en studie som visar att en regnbädd kan minska mängden mikroplast som sprids med dagvattnet i naturen med mellan 10 och 50 gånger.

Här är de nya avfallskärlen för hemsortering hos villor i Göteborg

Här är de nya avfallskärlen för hemsortering hos villor i Göteborg

De kommande tre åren kommer Göteborgs Stad byta ut de avfallskärl som villa- och radhusägare har på sina tomter. Under torsdagen presenterade Kretslopp och vatten hur det ska se ut. Det står klart att det är gråa kärl som ska göra Göteborg grönare. Handtagen har sju olika färger som symboliserar de sju sorternas avfall som ska läggas i kärlens sju olika fack. 

På torsdag, 29 augusti, klockan 13.00 avtäcker Kretslopp och vatten de nya avfallskärlen till villaägare.

120 000 nya avfallskärl när villaägare i Göteborg får hemsortering

De kommande tre åren kommer Göteborgs Stad byta ut de avfallskärl som villa- och radhusägare har på sina tomter. Nu står det klart hur dessa kärl ser ut. Torsdagen 29 augusti klockan 13.00 låter Kretslopp och vatten täckelsen falla från kärlen på Kungsportsplatsen framför hotell Avalon.

Farligt avfall-bilarna startar måndagen 25 mars och kör hela våren. Nu väl synliga med nya dekaler. Foto: Stefan Lindberg

Färgglada farligt avfall-bilar får återbruks-sällskap på varje stopp

Måndag 25 mars är det dags igen. Då kör Farligt avfall-bilarna i gång. Samla ihop färgrester, kemikalier, trasig småelektronik, lampor och annat farligt avfall och lämna det till bilarna. Användbara saker kan du lämna till Lindras återbruksbilar som nu är med på varje stopp! För schema med adresser och tider, se goteborg.se/farligtavfallbilen eller registrera dig för sms.

Matavfallskampanjen startar i samband med Europa minskar avfallet-veckan lördagen 18 november. Då kan göteborgare tävla i att komma åt skatten i sopkärlet på stan, en så kallad Escape bin.

Hälften av matavfallet slängs fel

Vid årsskiftet blir det obligatoriskt att sortera ut matavfall i Göteborg, enligt en ny EU-lag. En tredjedel av göteborgarnas soppåsar innehåller för närvarande matavfall. Kretslopp och vatten inleder en informationskampanj för att informera om lagen och ge ut matavfallspåsar och påshållare.

Matavfallsinsamlingen på Renovas anläggning i Marieholm tar emot 50 000 ton matavfall varje år. Foto: Renova.

Studiebesök på matavfallsinläggning inför ökade krav på insamling av matavfall

Avfallsansvariga hos fastighetsbolag i Göteborg besöker Renova-anläggningen för att lära sig mer om insamling och hantering av matavfall inför införandet av en ny lag. Målet är att öka insamlingen av matavfall och informera hyresgästerna om betydelsen av att sortera sitt matavfall. Renova-anläggningen omvandlar matavfallet till biogas och biogödsel. Studiebesöket äger rum under kampanjveckan...

Vattenverket sparar 700 000 kubikmeter dricksvatten per år

Vattenverket sparar 700 000 kubikmeter dricksvatten per år

På Alelyckans vattenverk, som förser stora delar av Göteborg med dricksvatten, har man arbetat med att optimera spolningen av kolfiltren. Genom tester har man kommit fram till att man kan öka tiden mellan spolningarna. Vinsten blir 700 000 kubikmeter sparat vatten per år. Vinsten motsvarar 32 duschar per år för alla som bor i Göteborg.

Lämna dålig fallfrukt till återvinningscentralen så blir den biogas och biogödsel.

Lämna fallfrukt på återvinningscentralen - den blir biogas och biogödsel

Det bästa du kan göra med din frukt är att äta upp den. Det näst bästa är att lämna in fallfrukten på en återvinningscentral så gör vi biogas och biogödsel av den. Fallfruktinlämning erbjuds varje höst då matavfallskärlen snabbt fylls och blir för tunga. Dessutom går det åt för många små matavfallspåsar. Mindre mängder kan dock läggas – i matavfallspåsar – i matavfallskärlet.

Lördagen 19 augusti startar återvinningspråmen sin tur längs älven. Foto Lo Birgersson

Återvinningspråmens hösttur – med ny tilläggningsplats på Lindholmen

Lördag 19 augusti startar återvinningspråmen sin hösttur, numera med eldriven bogserbåt och med en ny tilläggningsplats. Samla ihop ditt grovavfall och din trasiga textil och lämna det till den flytande återvinningscentralen. - Pråmen underlättar återvinningen för göteborgare som bor centralt. Den är till för grovavfall från boende som inte har bil, säger Peter Årnes, avfallsstrateg.

Det blir poeten och författaren Ann Jäderlund som får i uppdrag att skriva en dikt som ska gjutas in i brunnslock 2023. Foto: privat

Ann Jäderlund blir årets Brunnslockspoet 2023

Uppdraget att skriva årets brunnslockspoesi tilldelas poeten och författaren Ann Jäderlund. Hennes dikt, som ska inspireras av regnet, kommer att gjutas in i brunnslock som läggs ut på gator och torg runt om i Sverige. Idén med brunnslockspoesi föddes i Göteborg 2018 och är en del av stadens jubileumssatsning Rain Gothenburg.

Kretslopp och vatten uppmanar alla göteborgare att spara på vatten i helgen på grund av ett stort inkopplingsarbete. På bilden syns Kretslopp och vattens medarbetare i arbete med en annan dricksvattenledning. Foto: Lo Birgersson.

Spara på vattnet i helgen – vi kopplar in en ny stor vattenledning

Måste du vattna gräsmattan eller använda mycket vatten på annat sätt? Gör det i så fall före klockan 23.00 på fredagen den 26 maj. Helgen vecka 21 behöver alla göteborgare hushålla extra med vattnet eftersom ett stort arbete på vattenledningsnätet ska göras. Glöm gärna tvätten, disken och biltvätten i helgen! Arbetet kommer inte att vara färdigt förrän på söndag den 28 maj på eftermiddagen.

Foto: Johanna Montell

Lär dig mer om kläder på Vetenskapsfestivalen

Möt Göteborgs Stad på Vetenskapsfestivalen i Nordstan den 19–20 april. Lär dig mer om hur och var dina kläder tillverkas, hur du på bästa sätt tar hand om dem och vilka rättigheter du har som konsument. Under torsdagen hålls också ett klädbytarevent för barnkläder.

Hjälp till att spara vatten - och därmed el - genom att duscha kort, fylla diskmaskinen och aldrig låta kranen rinna.

Spara vatten och spara el - hjälp till att sänka kostnaden och minska risken för elbrist

Energikrisen har gjort att vi alla behöver hjälpas åt att spara el. Ett sätt att göra det är att spara vatten. - Det går åt mycket el för att rena och distribuera dricksvatten till hela Göteborg. Under november har göteborgarna minskat sin vattenförbrukning med 7-8 procent, vilket är jättebra. Men vi behöver fortsätta spara för att minska risken för elbrist, säger Fredrik Torstensson, chef för

Ökade bränslekostnader har gjort sophämtningen dyrare. Nu föreslås avfallstaxan höjas med 12,6 procent 2023. Foto: Lo Birgersson

Förslag på kraftiga avgiftshöjningar för avfall, vatten- och avlopp

Ökande priser påverkar nu även kommunens avfalls-, vatten och avloppsverksamhet. Kretslopp och vattennämnden har ställt sig bakom ett nytt förslag att höja avfallstaxan med 12,6 procent och VA-taxan med åtta procent 2023. Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige i slutet av november.

En lustgasbehållare som exploderat i förbränningsanläggningen i Sävenäs. Foto: Renova

Lustgastuber exploderar i avfallsförbränningen

Den nya trenden att inhalera lustgas får inte bara konsekvenser för hälsan – den kan även stoppa avfallsförbränningen. - Det blir en rejäl smäll i pannan och löser ut säkerhetsfunktionen. Trycksatta behållare är farligt avfall, de ska inte slängas i restavfallet, säger Jonas Axner, produktionschef på Renovas förbränningsanläggning på Sävenäs.

Lämna dina kemikalier, färgrester, småelektronik och annat farligt avfall som du kan bära själv till Farligt avfall-bilen.

Farligt avfall-bilarnas hösttur startar– nu med sms-tjänst

Måndag 5 september är det dags igen. Då kör Farligt avfall-bilarna i gång. Samla ihop färgrester, kemikalier, trasig småelektronik, lampor och annat farligt avfall och lämna det till bilarna. Användbara saker kan du lämna till återbruksbilen. För schema med adresser och tider, se goteborg.se/farligtavfallbilen eller registrera dig för sms.

Parkslide finns det gott om i Göteborg. Den är extremt invasiv och svår att bli att bli av med. Riskerar att spridas om man bekämpar den felaktigt.

Bekämpa invasiva arter –släng i brännbart på återvinningscentralen

Parkslide, jätteloka, lupin - flera växter är ett hot mot den biologiska mångfalden i Sverige. De sprider sig lätt och måste därför packas i plastsäckar och slängas i behållaren för brännbart på återvinningscentralen. – För att minska risken för spridning får de inte blandas med annat trädgårdsavfall, säger Anders Lisle, processledare på Kretslopp och vatten, Göteborgs stad.

Visa mer