Gå direkt till innehåll
Här är de nya avfallskärlen för hemsortering hos villor i Göteborg

Pressmeddelande -

Här är de nya avfallskärlen för hemsortering hos villor i Göteborg

De kommande tre åren kommer Göteborgs Stad byta ut de avfallskärl som villa- och radhusägare har på sina tomter. Under torsdagen presenterade Kretslopp och vatten hur kärlen ska se ut. Det står klart att det är gråa kärl som ska göra Göteborg grönare. Handtagen har sju olika färger som symboliserar de sju sorters avfall som ska läggas i kärlens sju olika fack.

Med start i april 2025 kommer Kretslopp och vatten att placera ut omkring 120 000 avfallskärl på villa- och radhustomterna i Göteborg. Det blir tre nya kärl på varje tomt samtidigt som Göteborgs Stad tar hand om de kärl som står på tomten i dag.

- Med den här typen av kärl blir det möjligt att samordna hämtning av förpackningar hos villor och hos flerbostadshus, säger Frida Gustavsson, som är processledare för införandet av hemsortering i Göteborg.

Hemsortering möter nya lagkrav
Anledningen till att kommunen byter ut kärlen är för att göra det möjligt att leva upp till två nya lagar. Det handlar om lagen om fastighetsnära insamling av förpackningar där alla hushåll ska kunna lämna sina använda förpackningar till återvinning på den egna tomten eller nära det egna hemmet. Det handlar också om lagen om att alla ska kunna sortera ut sitt matavfall.

Det nya sättet att lämna avfall till återvinning, som lever upp till lagkraven, kallar Göteborgs Stad för hemsortering.

- Med hemsortering blir det enklare att leva hållbart. Inför att Göteborgs Stad byter ut kärlen kommer villa- och radhusägare att få mer information om hur och när bytet kommer att ske i deras bostadsområde, säger Frida Gustavsson.

Under lördag och söndag kommer Kretslopp och vatten att visa upp de nya kärlen under Kulturkalaset på Slottsskogsvallen.

Sju sorters avfall i tre kärl
I de tre kärl som nu kommer att ställas ut på villa- och radhustomter kommer det att finnas fack för sju sorters avfall:

  • Plastförpackningar
  • Pappersförpackningar
  • Färgade glasförpackningar
  • Ofärgade glasförpackningar
  • Metallförpackningar
  • Matavfall
  • Restavfall

Storleken på ett standardkärl är 240 liter.

Nya kärl ska ge ökad återvinning
I dag består en tredjedel av göteborgarnas soppåsar av förpackningarna. I soporna hamnar också omkring hälften av matavfallet som skulle kunna läggas i matavfallspåsen.

När Göteborgs Stad genomförde en förstudie av hemsortering för några år sedan bland närmare 1 000 villahushåll blev resultatet att 20 procent mindre avfall hamnade i soppåsen, återvinningen av förpackningar ökade och 40 procent uppgav att de minskade sina bilresor. Nästan 90 procent av dessa hushåll nöjda med det system som nu införs i hela Göteborg.

- Med de nya kärlen behöver man bara gå till återvinningsstationen när man ska återvinna förpackningar som är skrymmande, säger Frida Gustavsson.

Utbytet börjar i nordöstra Göteborg, inklusive Örgryte och Härlanda
Under 2025 kommer kärlen att bytas ut bland villa- och radhusägare i nordöstra Göteborg inklusive Örgryte och Härlanda, under 2026 sker bytet i centrala Göteborg och på Hisingen och under 2027 är det dags för utbyte i sydvästra Göteborg.

- Vi har redan börjat informera villa- och radhusägare som kommer att få sina kärl utbytta under 2025 om att bytet är på gång. De tre nya kärlen kommer att ta större plats på den egna tomten än de kärl som man har i dag. Inför bytet kommer vi att ge mer information om kärlens storlek och olika alternativ, säger Frida Gustavsson.

Fastighetsägaren ansvarar för hemsortering bland boende i lägenheter

För göteborgare som bor i lägenheter är det fastighetsägaren som har ansvar för att senast 31 december 2026 erbjuda insamling av använda förpackning och matavfall i eller nära fastigheten.

Bildtext till bilden där den nya avfallskärlen avtäcks.

Från vänster: Jesper Nilsson, Andreas Lindahl och Frida Gustavsson ansvarar för införandet av hemsortering med nya kärl till villor och radhus i Göteborg.

Bildtext till närbilden på ett av kärlen.

I ett av kärlen kommer villa- och radhusägare i Göteborg att sortera plastförpackningar och pappersförpackningar.

Fakta om hemsortering och om de nya kärlen

Syftet med de nya kärlen och hemsorteringen är att fler förpackningar ska återvinnas och mer matavfall ska sorteras ut när det går att lämna detta på den egna tomten eller i närhet av hemmet.

Tidsplan för utbytet av kärl och införandet av hemsortering

2025 Nordöstra och östra Göteborg (Angered, Östra Göteborg och Örgryte-Härlanda)
2026 Centrala Göteborg (Centrum och Majorna-Linné)
2026 Hisingen (Lundby, Västra Hisingen och Norra Hisingen)
2027 Sydvästra Göteborg (Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg förutom Södra skärgården)

Mått på standardkärl
Bredd: 60 cm
Djup: 75 cm
Höjd med nedfällda lock: Cirka 112 cm
Höjd med uppfällda lock: Cirka 132 cm
Om kärlen ställs bredvid varandra krävs ett mellanrum på minst 6 cm.

Volym standardkärl
240 liter

Färg
Dagens grå. Då kärlen tillverkas av återvunnen plast kommer den grå färgen att variera mellan olika kärl.

Antal kärl som ska ställas ut
120 000 stycken

Ämnen

Regioner

Kontakter

Kretslopp och vatten - Ulrika Naezer

Kretslopp och vatten - Ulrika Naezer

Presskontakt Pressansvarig kommunikatör Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad 031-3682780 0767-990501