Pressmeddelande -
Hälften av matavfallet slängs fel
1 januari 2024 införs en ny lag i alla EU-länder som kräver att alla ska sortera ut sitt matavfall. I dag lägger göteborgarna i genomsnitt hälften av sitt matavfall i soppåsen medan hälften av potatisskalen, äppelskrottarna och annat matavfall samlas in och blir till biogas och biogödsel. På lördag startar Kretslopp och vattens informationskampanj i centrala Göteborg för att mer matavfall ska hamna rätt.
På lördag 18 november börjar den europeiska kampanjveckan ”Europa minskar avfallet” och det är startskottet för den informationskampanj som Kretslopp och vatten kommer att bedriva hela vägen fram till årsskiftet. Under de två kommande helgerna kommer Kretslopp och vattens miljöinformatörer att vara i centrala Göteborg för att tala om hur man enklast tar hand om sitt matavfall. De kommer också att dela ut matavfallspåsar och påshållare samt låta göteborgare tävla i att komma åt skatten i sopkärlet, en så kallad Escape bin.
Mer avfall sorteras, men vi slänger lika mycket matavfall
- På senare år har vi göteborgare blivit allt bättre på att lämna pappkartonger, plastförpackningar och glasflaskor till återvinning. Det gör att allt mindre hamnar i göteborgarnas soppåsar och eldas upp. Det är bra. Nu behöver vi bli bättre på att ta hand om vårt matavfall och låta det bli till biogas och biogödsel, säger Bo von Bahr, matavfallsansvarig på Kretslopp och vatten.
Varje år lämnar den genomsnittlige göteborgare 33 kg matavfall till matavfallsinsamlingen, men ungefär lika mycket hamnar i soppåsen. Det visar de mätningar av soporna som Kretslopp och vatten återkommande gör.
Påshållaren gör det enklare att sortera ut matavfallet
För att öka insamlingen av matavfallet slår nu Kretslopp och vatten ett slag för påshållaren. Det är den ställning som håller den bruna papperspåsen för matavfallsinsamling torr, även att man lägger i blöta saker i den. Detta beror på att den bruna påsen hålls luftig. Påshållaren förhindrar också att matavfallet börjar lukta dåligt.
- Biogasen driver stadsbussar och biogödslet blir till ett mycket näringsrikt gödsel som bönder kan använda för att bedriva ekologiskt jordbruk. Vårt insamlade matavfall ersätter därför fossila drivmedel, som diesel och bensin. Det minskar också behovet av att bryta fosfat som används i konstgödsel och som vi importerar till Sverige, säger Bo von Bahr.
Lagen ställer krav på fastighetsägare
Den nya lagen gäller alla göteborgare som har förutsättningar att sortera ut sitt matavfall. För fastighetsägare som inte erbjuder sina hyresgäster eller bostadsrättsinnehavare den möjligheten gäller det nu att se till att de boende i fastigheten får möjlighet att sortera ut matavfallet. För Kretslopp och vatten gäller det att fortsätta jobbet med att se till att alla villaägare i staden får nya sopkärl med flera olika fack för återvinning av matavfall och andra saker.
Från och med lördag 18 november och fram till årsskiftet kommer Kretslopp och vatten genomföra olika insatser för att informera göteborgarna om att använda påshållare och om nyttan för klimatet med att sortera ut sitt matavfall.
Välkommen till Kretslopp och vattens aktiviteter i centrala Göteborg
Harry Hjörnes Plats, lördagen 18 november klockan 11-14.
Pehr Erikssons Plats, Haga, söndagen 19 november klockan 11-14.
Aktivitetsansvarig
Anton Müller, samordnare för miljöinformatörerna, 076-723 49 42, anton.muller@kretsloppochvatten.goteborg.se