Gå direkt till innehåll

Ämnen: Innovationer, uppfinningar

Ett banbrytande initiativ som kan revolutionera stadslivet i Europa ligger i startgroparna,  ”European Citiverses Uniting for Inclusiveness”. Bild: Lindholmen Sciene Park.

Göteborg leder stort EU-projekt för tillgänglighet och inkludering i europeiska städer

Ett initiativ som kan förändra stadslivet i Europa ligger i startgroparna. Projektet stöds av EU och ska utveckla en interaktiv plattform byggd på Göteborgs digitala tvilling. Syftet är att skapa en mer jämlik och tillgänglig stadsmiljö, för att möta behoven hos alla invånare och besökare. Projektet ”European Citiverses Uniting for Inclusiveness” ligger inom EU:s program Digital Europa.

Chalmers visionsbild av Gothenburg Film Studios (Lindholmen), testbädd i projektet.

Kulturvärden visualiseras i digital tvilling

Hur visar man på kulturvärden inom stadsplanering? De effekter som konst, kultur och kreativa verksamheter kan ha på stadsutveckling är svåra att kommunicera på ett synligt och begripligt sätt. Nu startar ett projekt som ska visualisera kulturvärden i en digital tvilling.

 Göteborgs Stad vinner pris för att på ett innovativt sätt arbetat med att "ta fram en digital tvilling av Göteborg, Virtuella Göteborg. Andreas Jonsson och Eric Jeansson, från stadsbyggnadskontoret i Göteborg tog idag emot priset.

Göteborgs digitala tvilling utsedd som årets GREAT initiativ!

Göteborgs Stad vinner pris för att på ett innovativt sätt arbetat med att "ta fram en digital tvilling av Göteborg, Virtuella Göteborg. En plattform och verktyg som skapar stor nytta i Göteborgs Stads verksamheter och möjligheter till utveckling av tjänster för boende, besökare och näringsliv samt utvecklingen av Göteborg som stad".

Ett flyktingboende med växthus är ett av de förslag som elever  vid Lärjeskolan skapat i Minecraft.

Hjällbo <3 Minecraft – välkommen på vernissage!

100 elever på Lärjeskolan har provat Minecraft som dialogverktyg för stadsutveckling, under ledning av stadsbyggnadskontoret. Nu ställs elevernas arbete ut.
Det är under Hjällbodagen nu på lördag som elevernas tankar och idéer ställs ut i Hjällbo centrum. Utställningen tar en del av torget i anspråk för att fokusera på de ungas tankar och synpunkter på hur deras närområde kan utvecklas på bästa

Ju fler människor som åker ensamma i en bil, desto mer ökar trafikarbetet. Om fler istället åker tillsammans minskar köerna och trängseln. Illustration: Göteborgs Stad

Självkörande fordon kan skapa trafikinfarkter

Rätt använda kan delade självkörande fordon i framtiden bidra till ett mer hållbart resande med minskad trängsel i Göteborgstrafiken. Men det finns också en stor risk att de framtida självkörande fordonen och tjänsterna istället leder till betydligt värre trängsel i trafiken. Detta visar en ny studie, den första i sitt slag i Sverige, om effekterna av delade självkörande fordon.

Öppenhet och tillgänglighet i fokus när förslag till ny översiktsplan får en digital form.

Öppenhet och tillgänglighet i fokus när förslag till ny översiktsplan får en digital form

Nu är förslag till ny översiktsplan för Göteborg utställd på granskning och det är första gången det sker helt digitalt. Både text och karta finns i en webbaserad plattform som är lätt att nå för alla med uppkoppling. Mycket fokus har lagts på att den ska kunna användas från dator, surfplatta och smarta mobiltelefoner för att göra den lättillgänglig för alla.

Studenter hjälper Göteborg att bli smartare

Studenter hjälper Göteborg att bli smartare

Nu kan göteborgarna rösta på vilket innovativt förslag som ska vinna Gothenburg Smart City Challenge, ett samarbete mellan Göteborgs Stad och Chalmers. Tävlingen genomförs inom ramen för EU-projektet IRIS Smart Cities där olika aktörer i Göteborg samverkar för att utveckla smarta lösningar som kommer medborgarna till godo, t ex inom energianvändning, mobilitetslösningar och medborgarengagemang.

Anna Ledin, miljödirektör Göteborgs stad, längst till höger av pristagarna. Övriga pristagare på bild: Ida Boström, utvecklingsstrateg Göteborgsregionen, Gunnar Björkman, innovationsdirektör Stockholms stad och Jonas Kamleh, klimatstrateg Malmö stad.

Pris för arbetet att minska Göteborgs klimatavtryck

Anna Ledin, direktör på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad, är en av årets Viable Cities Champions. – Priset är för att vi ständigt hittar nya vägar att minska Göteborgs klimatavtryck och fortsätter fokusera på att få till förändringar mot en ekologiskt hållbar stad, säger Anna Ledin.

Foto: Pixabay

Mer solel och fler laddplatser genom energi- och klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivarna i Göteborgs Stad har besökt över 200 bostadsrättsföreningar för att vägleda i hur de kan investera i solceller och sätta upp laddplatser. – Det här är frågor som ligger i tiden, intresset har varit enormt. Vi ser inte att intresset skulle minska utan vi bokar in nya besök varje dag, säger energi- och klimatrådgivaren Lars Hällentorp.

Lars Samuelsson, IT-strateg miljöförvaltningen Göteborgs Stad, och Ågot Watne, projektledare LoV-IoT miljöförvaltningen Göteborgs Stad. Foto: Ulrik Fallström

Ny mätteknik av utsläpp vid Västlänken

Nu har sensorer satts upp vid Västlänkens byggplatser i Haga och Korsvägen för att mäta händelser med högre föroreningshalter. – Smidiga och billiga sensorer kan göra att vi ser hur byggen och andra händelser påverkar miljön i realtid, då kan man omedelbart åtgärda höga halter, säger Ågot Watne, projektledare för innovationsprojektet LoV-IoT på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Foto: Kollaborativ Ekonomi Göteborg

Smarta kartan 2.0 visar vägen till delningsekonomi i Göteborg

Visste du att det går att låna leksaker och hyra skridskor i Göteborg? Eller att du har tillgång till både verkstad och kunskap om du själv vill reparera cykeln? Nu släpps en ny version av Smarta kartan som gör det enklare för invånarna i Göteborg att hitta till delningsinitiativ runtom i staden. Torsdagen den 4 april är du välkommen till lanseringseventet.

Mätstationen för luft på Nordstans tak och ett urklipp från luftkartan. Foto: Miljöförvaltningen, Göteborgs Stad

Här mäter miljöförvaltningen luften i Göteborg

Nu kan du enkelt se var Göteborgs Stads mätstationer för luft står. På miljöförvaltningens karta hittar du stationerna, vad de mäter och länkar till nivåerna av bland annat kvävedioxid och partiklar.

Kartbild över luftkvalitet, trafikbuller per våningsplan och karta över tysta områden i Göteborg.

Nu kan du kolla luft och buller hemma hos dig

Tycker du att det bullrar mycket hemma hos dig? Eller undrar du hur luftkvaliteten är där du tittar på nytt hus? Nu kan du kolla! På miljöförvaltningens nya kartsajt kan du ta reda på allt du behöver veta om luftkvalitet och buller i Göteborg.

Deltagare i Start-up Fast Track – snabbspåret i att starta eget företag för nyanlända i Sverige. Foto: Jennie Olsson

Innovation i fokus i ny satsning för nyanlända i Göteborg

Nyanlända entreprenörer har i ett nytt samarbete utbildats i innovativt tänkande och i att starta företag i Sverige. Det är 15 deltagare i denna tredje omgång av Start-up Fast Track – snabbspåret för nyanlända i Göteborg att starta eget företag.

En av stadens nya testsensorer som är placerad på taket av köpcentret Nordstan. Foto Jonas Tobin, IVL

Västsverige tar ledning i utvecklingen av digital miljöövervakning

Som en av åtta hubbar i Sverige beviljas projektet Luft och Vatten med Internet of Things (LoV-IoT) 12 miljoner från Vinnova för att ta utvecklingen av digital miljöövervakning vidare. Med IoT och sensorer utvecklar projektpartners ett effektivare system för att samla information om luft- och vattenkvalitet i städer.