Gå direkt till innehåll

Ämnen: Jordbruk, lantbruk, fiske

På plats i Bryssel för att ta emot priset under festivalen New European Bauhaus var bland annat Göteborgs stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren och Göteborgs universitets projektkoordinator Malin Rosengren. Bild: Europeiska unionen 2024

Göteborgs marina kolonilott vann europeiskt pris

Den marina kolonilotten Flytevi vann ett andrapris på festivalen New European Bauhaus i Bryssel den 9-13 april. Flytevi har utvecklats för att öka intresset för och kunskapen om hållbar småskalig odling av mat i havet och är en del av den pågående platsutvecklingen i Frihamnen i Göteborg. Kolonilotten invigdes i november 2022 och är den första stadsnära havsodlingen i Sverige.

Sveriges första marina kolonilott i en stadsnära miljö, Flytevi, är en prototyp och finns i en av hamnbassängerna i Frihamnen. Foto: Happy Visuals

Göteborgs marina kolonilott finalist i europeisk tävling

Flytevi, den första stadsnära havsodlingen i Sverige, är finalist i den prestigefyllda tävlingen New European Bauhaus. Göteborgs marina kolonilott finns i en av hamnbassängerna i Frihamnen och har tagits fram som en prototyp för att testa nya lösningar i stadsutvecklingsprojekt och samtidigt öka intresset och kunskapen om odling i havet. Vinnarna i tävlingen kommer att utses den 12 april.

Gröna stråket i Trädgårdsföreningen. Foto: Krister Engström

400 gröna år – En grönskande jubileumssatsning

Under Göteborgs 400 års firande vill jubileumssatsningen 400 gröna år sätta fokus på Göteborgs gröna stadsutveckling framåt samtidigt som stadens gångna 400 gröna år summeras. På flera olika platser över staden kan du i sommar ta del av den gröna jubileumssatsningen.

Den 3 november klockan 12 invigs den marina kolonilotten i Frihamnen i Göteborg. Foto: Malin Rosengren, Göteborgs universitet.

Marin kolonilott invigs i Frihamnen

Den 3 november klockan 12 invigs den marina kolonilotten i Frihamnen i Göteborg. Invigningstalar gör stadsarkitekt Björn Siesjö och Ulf Dalnäs, vicedekan för samverkan på̊ konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. En namntävling utlyses i samband med invigningen.

En mötesplats för framtidens mat från havet ska byggas i Frihamnen i Göteborg. Foto: Johan Wingborg.

Marin kolonilott och omställningshotell ska byggas i Frihamnen

En mötesplats för framtidens mat från havet ska byggas i Frihamnen i Göteborg. Den består av en havsodling för alger och musslor och ett omställningshotell för hållbara lösningar. Allt ska vara klart att visas upp under Prototyp Göteborg som är en del av Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023.

Ett 30 kvadratmeter stort växthus står snart färdigt för Axets dagliga sysselsättningsverksamhet att odla i. Foto: Freja Elmsjö, lokalförvaltningen

Första växthuset i miljonsatsning snart färdigt

Det 30 kvadratmeterstora växthuset som byggs på Axets dagliga sysselsättningsverksamhet för personer med psykisk funktionsnedsättning, är det första i satsningen Plan för fler växthus. Freja Elmsjö, miljöutredare på lokalförvaltningen: -Projektet har en budget på en miljon för ytterligare sju till tolv växthus, beroende på storlek, utformning och komplexitet. Tolv sökande väntar på att få besked.

​Matavfallsprojekt gav rekordökning – utsorteringen ökade från 21 till 37 procent

​Matavfallsprojekt gav rekordökning – utsorteringen ökade från 21 till 37 procent

Två och ett halvt ton mer insamlat matavfall per år från ett hyreshus till miljövänligt biogödsel och biogas. Det är resultatet av det ettåriga projektet Matavfallspiloterna. Matavfallet rymmer livsviktiga och ändliga resurser. Det kan bli både biogödsel och biobränsle. Men mer än hälften av denna fina råvara slänger göteborgarna bort i de vanliga soporna.

Uppmaning till allmänheten - gå inte ut på isen på Delsjöarna

Isarna på både Stora och Lilla Delsjön är osäkra trots det kalla vädret. Det beror på att vattennivån har höjts och sänkts senaste tiden eftersom Göteborgs Stad tar vatten från Delsjöarna. Vi uppmanar därför att inte gå ut på isen på Delsjöarna. Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad www.goteborg.se

8 000 kvadratmeter skräp sköljer varje år upp på Bohusläns stränder

​Avfallsfria Ada mönstrar på kampanjen mot plast i havet - Rescue the sea

1 200 främmande föremål var hundrade meter. Så mycket sopor – mestadels av plast – hittar man på västkustens stränder. Bohuslän är den mest drabbade kuststräckan i hela Nordsjön och mängderna ökar för varje år. Imorgon, onsdag 9 augusti, mönstrar Avfallfria Ada på båten R/S Astrid Finne och kampanjen Rescue the sea.