Gå direkt till innehåll
Den 3 november klockan 12 invigs den marina kolonilotten i Frihamnen i Göteborg. Foto: Malin Rosengren, Göteborgs universitet.
Den 3 november klockan 12 invigs den marina kolonilotten i Frihamnen i Göteborg. Foto: Malin Rosengren, Göteborgs universitet.

Pressmeddelande -

Marin kolonilott invigs i Frihamnen

Den 3 november klockan 12 invigs den marina kolonilotten i Frihamnen i Göteborg. Invigningstalar gör stadsarkitekt Björn Siesjö och Ulf Dalnäs, vicedekan för samverkan på konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. En namntävling utlyses i samband med invigningen.

En marin kolonilott är en småskalig odling i havet. Den kan jämföras med en kolonilott på land, men i stället för morötter och potatis är det musslor och alger som odlas.
– Med kolonilotten i Frihamnen vill vi skapa en mötesplats för framtidens mat i en stadsnära miljö. Här kan besökarna få lära sig mer om sjömat och odling men också få vara delaktiga i att odla och tillaga ny mat från havet, säger Maria Bodin, projektsamordnare på Göteborgs universitet.

En del av Prototyp Göteborg
Den marina kolonilotten byggs som en framtidsprototyp och ingår i utställningen Prototyp Göteborg som är en del av Göteborgs jubileumsfirande sommaren 2023.
– Det är jättekul att vi nu har den marina kolonilotten på plats! Den har byggts som en del av platsutvecklingen här i Frihamnen och undersöker bland annat havens roll i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Cecilia Helsing, Göteborg & Co, utställningsansvarig för Prototyp Göteborg.

Invigning med Rök’n’Roll
Under invigningen hålls invigningstal av stadsarkitekt Björn Siesjö och Ulf Dalnäs, vicedekan för samverkan på konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. I stället för band klipps en tamp som symbol för det marina. På plats finns prototypen Rök’n’roll där det bakas tångbröd, som alla får smaka. I det närliggande Omställningslabbet pågår höstlovsaktiviteter för barn under hela eftermiddagen.

Vad ska kolonilotten heta?
Vad den marina kolonilotten i Frihamnen ska heta är ännu inte bestämt. Nu bjuds allmänheten in till en namntävling. Det vinnande bidraget utses av en jury från Göteborgs universitet och Göteborgs Stad. Vinnaren får ett exemplar av boken Sjömat – den ätbara mångfalden i havet av Kennet Lundin. Namntävlingen är öppen till 1 december. För att vara med i tävlingen, fyll i det här formuläret: https://forms.office.com/r/smfGrdhmcP

Välkommen att delta på invigningen av den marina kolonilotten
Press är välkomna att delta på invigningen.
Anmäl er till ann.bergermark.rintala@sbk.goteborg.se senast tisdag 1 november

Vägbeskrivning
Den marina kolonilotten och Omställningslabbet finns vid hamnbassängen innanför Bananpiren i Frihamnen. Ungefärliga koordinater: 57.715700, 11.962693

Ett Vinnova-projekt
Finansieringen av den marina kolonilotten kommer från Vinnova genom en utlysning för framtidsprototyper – kreativa förslag för att ta itu med samhällsfrågor. En av de elva förslagen som valdes ut var ”Omställningshotellets marina kolonilott”. Det är stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad, Göteborgs universitet Centrum för hav och samhälle och Urban Futures som står bakom ansökan.
Film av Vinnova om projektet Omställningshotellet och den marina kolonilotten

Fakta om marina kolonilotter En marin kolonilott är en odlingsplattform i havet för odling och förvaring av råvaror. Göteborgs universitet har tidigare genomfört ett pilotförsök med en marin kolonilott på Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad med positiva resultat. Nu ska konceptet testas i en urban miljö.

Fakta om prototyp Göteborg
Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023. Då blir Göteborgs offentliga rum till en stor utställningsarena under namnet Prototyp Göteborg. Utställningen riktar blicken mot lösningar och utmaningar i staden och lyfter initiativ som arbetar aktivt för en hållbar omställning. Det här är ett sätt att föra dialog, diskussion och att vara en del av det offentliga samtalet om stadens utveckling. Prototyp Göteborg projektleds av stadsbyggnadskontoret Göteborg Stad och Göteborg & Co i samverkan med stadens förvaltningar och bolag, branschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.

Kontakt:
Maria Bodin, projektledare Göteborgs universitet, 031-786 66 38
Cecilia Helsing, utställningsansvarig Prototyp Göteborg, 031- 368 18 45

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 076-834 33 54