Gå direkt till innehåll

Ämnen: Fastigheter, fastighetsförvaltning

Skissen visar hur Såggatan kan se ut med enkelriktade cykelbanor närmast trottoarerna. Bilar kan parkeras på ena sidan av gatan. Skiss: Norconsult/Göteborgs Stad

Nu skapas cykelbanor längs hela Såggatan

För att öka trafiksäkerheten inte minst för barn och ovana cyklister och för att få en saknad länk i Göteborgs cykelnät skapas nu enkelriktade cykelbanor på Såggatan i Majorna. Åtgärden ingår i ett politiskt uppdrag att på ett enkelt, snabbt och billigt sätt förbättra för cyklister i Göteborg.

Bygglov för nybyggnad av kontorshus, restaurang och butik, Kaj 16, är ett av ärendena på stadsbyggnadsnämnden 24 september. Visionsbild: Vasakronan/TMRW/Dorte Mandrup.

Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd tisdag 24 september kl. 11.50

Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 24 september kl. 11:50. Ärenden vi lyfter på pressinformationen är bla a bygglov för nybyggnad av kontorshus, restaurang och butik – Kaj 16, uppdrag för detaljplan för hotell och verksamheter inom före detta Lyckholms bryggeriområde samt detaljplan för blandad stadsbebyggelse vid Almedals fabriker.

I Göteborg regnar det var tredje dag. Mest regn kommer i juli och augusti. Är du förberedd? Foto: Lo Birgersson

Skyfallssäsongen är här - dags för göteborgare att förbereda sig

Nu är skyfallssäsongen här. Juli och augusti är de månader då det brukar regna mest i Göteborg och då det brukar komma flest kraftiga regn. - Klimatförändringarna ökar risken för kraftiga skyfall som följs av översvämningar. Vi rekommenderar alla göteborgare och fastighetsägare att förbereda sig, säger Maria Aneljung, enhetschef för Dagvatten och skyfall på Kretslopp och vatten.

Nu tycker många att det är som vackrast ute, allt är grönt och det blommar för fullt. Men det vackra kan också vara en trafikfara. Foto: Malin Tejler.

Se till att den vackra grönskan inte blir en livsfara

Nu tycker många att det är som vackrast ute, allt är grönt och det blommar för fullt. Men det vackra kan också vara en trafikfara. Träd och buskar som växer ut i gatan skymmer sikten vilket kan få förödande konsekvenser.

GoCiklo, Pling och Urbancorner är tre av företagen i Mobilitetshotellet i Nordstan. Bilder: Philip Liljenberg

Unikt mobilitetshotell ska accelerera gröna transporter i Göteborgs innerstad

Nu öppnar Sveriges första mobilitetshotell i Nordstan, en storskalig satsning på kombinerad mikromobilitet och mikrologistik. Mobilitetshotellet ska underlätta tysta och utsläppsfria transporter av gods och människor i innerstaden. Göteborg kommer bli rymligare, renare och ännu trevligare.

Ylva Morén, ny vd för Poseidon.

Ylva Morén blir ny vd för Poseidon

Ylva Morén har tidigare arbetat som chef och ledare i både statlig och kommunal förvaltning samt även i rollen som styrelseordförande. Ylva har en gedigen erfarenhet från arbete i kommunledning, senast som kommundirektör i Munkedals kommun.

I Göteborg regnar det var tredje dag. Värst regn och skyfall kommer under perioden augusti-september.

Skyfallssäsong ska förbereda göteborgare på allt fler kraftiga regn

Göteborgs Stad utlyser juli och augusti till Göteborgs skyfallssäsong. Det är då som det vanligtvis kommer mest regn och flest kraftiga regn över stan. – Alla göteborgare behöver vara förberedda på att det kommer ett skyfall. När varningen om ett skyfall kommer kan det vara för sent att börja planera för hur man ska skydda sig, säger Lina Ekholm, Kretslopp och vatten.

Med påshållaren hålls matavfallet torrt och du slipper gå ut med blöta och mögliga matavfallspåsar.

Alltmer matavfall samlas in, men var finns påshållarna?

Göteborgarna samlar in alltmer matavfall. Det beror på att fler har möjlighet att göra det och att allt fler använder påshållaren Luftig till sin matavfallspåse. Men Bo von Bahr, ansvarig för matavfallsinsamlingen på Kretslopp och vatten, är ända bekymrad. - Jag befarar att det ligger många påshållare och väntar på att få komma hem till någon, säger han.

Grönsakstorget i augusti 2023 då det under några veckor var ett sommartorg. Bild: Göteborgs Stad

Nu görs Grönsakstorget om till ett sommartorg

Måndag 15 april tas parkeringsplatserna på Grönsakstorget bort och återkommer inte förrän i oktober. I stället börjar nu omvandlingen till ett inbjudande sommartorg i ett av innerstadens bästa lägen.

Spårvägsutbyggnad för kapacitetsförstärkning och avlastning av Brunnsparken och Drottningtorget är ett av ärendena på stadsbyggnadsnämnden 27 februari.

Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd tisdag 27 februari kl. 11.50

Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 6 februari kl. 11:50. Ärenden vi lyfter på pressinformationen är bland annat vägval inför inriktningsbeslut om spårvägsutbyggnad för kapacitetsförstärkning och avlastning av Brunnsparken och Drottningtorget och husbåtar i Lindholmshamnen. Vill du som journalist medverka behöver du anmäla dig.

Göteborgs Stad har fått sin första kulturlots som nu medverkat i den första lokalförmedlingen som gör att 700 förskolebarn och pedagoger kan uppleva en inlevelseutställning i Gamlestaden. Foto: Tillitsverket

Kulturlots skapar mer plats för kultur i Göteborg

Göteborgs Stad har fått sin första kulturlots som är en viktig länk mellan kulturliv, fastighetsägare och stadsplanerare. Nu har kulturlots Adelina Lundell medverkat i den första lokalförmedlingen som gör att 700 förskolebarn och pedagoger får uppleva en inlevelseutställning i Gamlestaden under vecka 9 och 10.

Nu gör stadsbyggnadsförvaltningen en extra insats för att informera fastighetsägare om vad som gäller kring ansvar och besiktning av hissar.

Fastighetsägare bjuds in till informationsmöte om säkra hissar

Att vi har välfungerande och godkända hissar i våra fastigheter är av yttersta vikt. Nu gör stadsbyggnadsförvaltningen en extra insats för att informera fastighetsägare om vad som gäller kring ansvar och besiktning av hissar. Den 19 februari bjuds fastighetsägare och bostadsrättsföreningar in till ett digitalt informationsmöte.

Mikael Dolietis. Foto: Emma Dalen.

Mikael Dolietis blir ny vd för Älvstranden Utveckling AB

Mikael Dolietis blir ny vd för Älvstranden Utveckling AB Mikael har tidigare bland annat varit vd på Egnahemsbolaget och har en gedigen erfarenhet från olika ledande positioner inom branschen, senast som vd för Alingsåshem.

Kretslopp och vatten uppmanar sina kunder att inte betala dubbla fakturor

Kretslopp och vatten uppmanar sina kunder att inte betala dubbla fakturor

Cirka 6 000 av förvaltningen Kretslopp och vattens privatkunder har av misstag fått två- eller tredubbla fakturor för avfall, vatten och avlopp. Vi uppmanar därför alla villa- och småhuskunder att kolla sina fakturor, bara betala en och slänga eller radera resten. Misstaget uppstod i ett nytt internt redovisnings- och faktureringssystem när det skulle användas för första gången.

De nominerande byggnaderna som kan motta pris ur Per och Alma Olssons fond 2023.

Här är de nominerade till årets bästa byggnad i Göteborg

Varje år får en byggaktör ta emot priset för ”årets bästa byggnadsverk” i Göteborg av kommunfullmäktiges ordförande. I år är sex byggnadsverk med i slutomgången inför att vinnaren ska utses. Priset går till det byggnadsverk som bäst uppfyller kriterierna som Per och Alma Olssons satte upp för priset. I år har juryn valt att gå vidare med sex nominerade byggnadsverk som stod klara under 2022.

Visionsbild framtagen av Liljewall arkitekter

Pressinbjudan: Välkommen på första spadtaget för Åkeredsskolan

Nu är det dags för första spadtaget för Åkeredsskolan. Tisdagen den 29 augusti klockan 12 äger spadtagsceremonin rum, på tomten där den nya skolan ska byggas. Media är välkomna att delta och träffa elever, skolpersonal och representanter från Göteborgs Stad och entreprenören.

Välkommen till Kronhuset den 2 juni! Temadagen ”Byggnadskultur och återbruk” tar upp hur kulturhistoriska miljöer ger oss en relation till tiden och påminner oss om att det vi gör idag har betydelse för kommande generationer. Foto: Ulf Celander.

Kulturmiljöer – en självklar del av hållbar stadsutveckling

Välkommen till Kronhuset den 2 juni! Där får du träffa bland andra Ulla Skoog med gäster från Husesyn, antikvarier från Göteborgs stadsmuseum och stadsarkitekt Björn Siesjö som i föredrag och panelsamtal kommer att prata om stadens kulturmiljöer som en självklar del av hållbar stadsutveckling.

 Betydligt fler parkeringsplatser för elsparkcyklar ska börja skapas i de centrala delarna av Göteborg. Bild: Göteborgs Stad

Så här blir mikromobiliteten i Göteborg 2023

Göteborgs Stad har gett fyra företag tillstånd att hyra ut sammanlagt 5 000 delade elsparkcyklar i centrala staden under 2023. Nytt för i år är att ett av företagen kommer hyra ut både elsparkcyklar och elcyklar till göteborgarna.

Visa mer