Gå direkt till innehåll
Granskning av detaljplan för blandad stadsbebyggelse vid Frölunda torg är ett av ärendena som kommer upp i stadsbyggnadsnämnden nu på tisdag. Bild: Wingårdhs.
Granskning av detaljplan för blandad stadsbebyggelse vid Frölunda torg är ett av ärendena som kommer upp i stadsbyggnadsnämnden nu på tisdag. Bild: Wingårdhs.

Pressmeddelande -

Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd tisdag 17 december kl. 11.50

Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 17 december kl.11:50. Vi startar med en snabb genomgång av nämndens beslut utanför Amundön vid receptionen på Postgatan 10 och fortsätter sedan med pressinformation i möteslokalen där stadsbyggnadsnämndens ledamöter finns på plats. Observera att vi bytt lokal och adress.

Vill du som journalist delta behöver du anmäla ditt deltagande senast klockan 12, måndag 16 december till:
ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se eller sms: 076-834 33 54

På pressinformationen gås nämndens beslut igenom och därefter presenterar stadsbyggnadsförvaltningen följande ärenden:

Justering av Sverigeförhandlingsobjekt Citybuss Norra Älvstranden
Stadsbyggnadsförvaltningen har tillsammans med Västra Götalandsregionen/Västtrafik enats om ett förslag till ny inriktning för citybuss Norra Älvstranden. Förslaget innebär att anlägga spårväg mellan Lindholmen–Eriksberg och att skapa stråk för buss mellan Lindholmen–Bräcke–Biskopsgården samt i Andromedagatan. Förslaget medför att behovet av att köra citybuss genom Lindholmsallén försvinner, att Biskopsgården får en snabb bussförbindelse till Lindholmen samt att vissa busslinjer flyttar till Andromedagatan.

Det var projektstyrelsen för program Brunnsbo-Linné, som bland annat styr Sverigeförhandlingsprojektet spårväg och citybuss Frihamnen–Lindholmen, som 2023 väckte frågan om att utreda alternativ för citybuss genom Lindholmsallén, eftersom citybuss inte bedömdes få lika god framkomlighet och standard genom Lindholmen som man ursprungligen förväntat sig.

Granskning av detaljplan för bostäder och utbildningslokaler med mera norr om Åkeredsvägen inom stadsdelen Önnered
Det finns ett stort behov av en ny skola i Åkered/Önnered och fler bostäder i staden. Området utgörs idag till större delen av småhusbebyggelse och mindre verksamhetslokaler. Planen syftar till att stödja en lokal knutpunkt i området med en blandning av verksamheter och bostäder som är underrepresenterade i närområdet idag. Det befintliga naturområdet ska bevaras och förbättras för att bjuda in till mer användning av naturen. Åkeredsvägen och Grevegårdsvägen ska minska sin barriäreffekt och bli ett stråk med stadsmässiga kvaliteter med ökat fokus på gående och cyklister. Detaljplanen ligger i linje med stadens översiktsplan och dess utvecklingsstrategier.

Planen tillåter flerbostadshus med cirka 300 bostäder och cirka 10 700 kvm verksamhetslokaler i bottenplan. Planen innehåller också att en grundskola med idrottshall (åk 7-9) för 450 elever. Planförslaget innebär även en ombyggnad av Åkeredsvägen och Grevegårdsvägen med fler passager och en ny gång- och cykelväg.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se

Granskning av detaljplan för blandad stadsbebyggelse vid Frölunda torg inom stadsdelen Järnbrott
Syftet med planen är att utveckla området kring Frölunda Torg och Marconigatan i enlighet med översiktsplanen som pekar ut området som utvecklad tyngdpunkt, där ”utveckling av området bör ske med fokus på dels en förtätning och blandning, dels på att stärka stråk och kopplingar.” Därtill syftar planen till att utveckla det offentliga rummets kvaliteter för att bidra till en attraktiv, grön och tät stadsmiljö. Planförslaget innebär att ytorna runt Frölunda Torgs köpcentrum föreslås byggas ut med cirka 950 tillkommande lägenheter och cirka 9 000 kvadratmeter handel, kontor och andra verksamheter samt förskola i funktionsblandade kvarter. En utbyggnad av befintligt köpcentrum och en påbyggnad av befintligt parkeringshus vid Frölunda Torg ingår också i planförslaget. Planområdet ligger i södra Järnbrott cirka sex kilometer sydväst om Göteborgs centrum. Exploatör är Skandia fastigheter AB.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se

Startplan 2025
Startplanen är produktionsplan för stadens detaljplaneverksamhet och stadsbyggnadsnämnden tar varje år genom Startplanen beslut om vilka detaljplaner och program som kommer att starta under kommande år. Startplanen är en viktig del i planeringskedjan och medverkar till att stadens detaljplaneläggning följer översiktsplanens mål och stadens strategier för att uppnå önskad stadsutveckling. Göteborg ska byggas hållbart och funktionsblandat utifrån människors och verksamheters skiftande behov.

Startplan för 2025 omfattar totalt 20 detaljplaner som innehåller sammanlagt bland annat cirka 2 608 bostäder, varav cirka 310 småhus och cirka 340 studentbostäder. Planen omfattar också cirka 40 förskoleavdelningar, 1 skola, cirka 150 000 kvadratmeter verksamhetsmark och därtill några detaljplaner med samhällsviktiga verksamheter.

Handlingar (tjänsteutlåtanden med bilagor) inför stadsbyggnadsnämndens sammanträde finns här.
Undantaget är bygglovsärenden som inte publiceras på hemsidan eftersom de innehåller personuppgifter.

Medverkande
–Stadsbyggnadsnämndens ledamöter med en representant från respektive parti: moderaterna, liberalerna, vänsterpartiet, miljöpartiet, socialdemokraterna, demokraterna, kristdemokraterna, centerpartiet och sverigedemokraterna.
–Stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant.
–Handläggare för de aktuella ärendena och pressansvarig.

Pressansvarig nås på:
e-post: ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se
sms: 076 834 33 54

Bilder att ladda ner kommer att publiceras på Göteborgs Stads pressrum.

Stadsbyggnadsnämnden ska driva och samordna den fysiska planeringen av Göteborg och ansvarar för stadens reglering av bebyggelse, mark, vatten och bostadsförsörjning så att Göteborg utvecklas på ett sätt som skapar en långsiktigt hållbar utbyggnad och tillväxt av hela staden. Stadsbyggnadsnämnden ansvarar för översiktsplanering, planprogram, detaljplaner, bygglov, tillsyn, bostadsanpassning, bostadstillägg. Nämnden samordnar styrningen och prioriteringen för den strategiska stadsplaneringen. Nämnden förvaltar och utvecklar också stadens grundläggande geografiska information. Inom nämnden ingår även den kommunala lantmäterimyndigheten.

Stadsbyggnadsförvaltningen är nämndens förvaltning. Stadsbyggnadsnämnden består av elva ledamöter och sex ersättare, valda av kommunfullmäktige för fyra år. Nämnden sammanträder varje månad med undantag för juli. Mötena är inte öppna för allmänheten. Efter varje möte hålls en pressinformation för media. Nästa nämndmöte är planerat till den 4 februari.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 076-834 33 54